Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Στεγαστικά δάνεια: “Μαύρος καπνός” στη συνάντηση Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες

Μαύρος καπνός βγήκε από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες για τα στεγαστικά δάνεια και την επιδότηση των τόκων, οι οποίοι έχουν εκτοξευθεί μετά τις διαδοχικές αυξήσεις από την ΕΚΤ. Οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία, καθώς οι θέσεις που παρουσίασαν στο τραπέζι, δεν βρήκαν μία κοινή οδό. Όπως ανακοινώθηκε, ωστόσο, θα υπάρξει νέα συνάντηση σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να βρεθεί μία λύση.

Επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων, με κάλυψη μέρους της επιβάρυνσης που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων, μόνο για ευάλωτα νοικοκυριά και με περιορισμένη περίμετρο προωθούν οι τράπεζες εφόσον το σχέδιο εγκριθεί από τη Φρανκφούρτη.

Το σχέδιο εξετάστηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα οι Δ.Σ των συστημικών τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Στη σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες οι τραπεζίτες διεμήνυσαν ότι το λεγόμενο «ισπανικό μοντέλο» δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην ελληνική αγορά στην τρέχουσα συγκυρία, ενώ δέχθηκαν για μια ακόμα φορά προτροπές από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις, όπως μετέδωσε το skai.

«Το ισπανικό μοντέλο είναι νεκρό» ανέφερε κορυφαίος τραπεζίτης, εξηγώντας πως δεν τίθεται ζήτημα νέας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων.

Μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών χωρίς δημοσιονομικό κόστος , αύξηση επιτοκίων καταθέσεων, επαναξιολόγηση προμηθειών και αύξηση των εγκρίσεων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ζήτησε ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συνάντηση με τους τραπεζίτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι για την ίδια δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης μπόνους στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα