Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Stefano Dominioni: «Κληρονομιά της Ευρώπης το Μουσείο Τυπογραφίας»

» Εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα ο εκτελεστικός γραμματέας και επικεφαλής του Ινστιτούτου των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Τον θαυμασμό του για το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, εξέφρασε ο εκτελεστικός γραμματέας και επικεφαλής του Ινστιτούτου των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Stefano Dominioni, μετά από προχθεσινή επίσκεψή του.
Μάλιστα, ο κ. Dominioni, τον οποίο ξενάγησε η διευθύντρια του Μουσείου, Ελια Κουμή, χαρακτήρισε τη συλλογή του Μουσείου, κληρονομιά όχι μόνο των Χανίων αλλά όλης της Ευρώπης.

Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο κ. Dominioni υπογράμμισε ότι «η συλλογή που υπάρχει στο Μουσείο Τυπογραφίας είναι πραγματικά καταπληκτική. Ολα αυτά τα διαφορετικά μηχανήματα, τα διαφορετικά εργαλεία, όλα τα εκθέματα που φιλοξενεί και που συνέλεξε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών ο ιδρυτής του Μουσείου κ. Γαρεδάκης. Πραγματικά ήταν μια εξαιρετική ιδέα αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά που μαρτυρά την εξέλιξη της τυπογραφίας και αποτελεί και σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συνειδητοποίησε μέσα από την επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας, «πόσο δύσκολη ήταν η εργασία της τυπογραφίας, πόσο χρονοβόρα και πόσο πραγματικά δύσκολη σε επίπεδο σωματικής καταπόνησης. Πόσο δύσκολο ήταν λοιπόν να προετοιμάσει κανείς μία εφημερίδα στο παρελθόν» και συνέχισε λέγοντας: «Και είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί το Μουσείο Τυπογραφίας διδάσκει την νέα γενιά για τη σπουδαιότητα της έντυπης διάχυσης της γνώσης που ουσιαστικά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξής μας ως πολιτισμού. Είναι ένα εξαιρετικό Μουσείο. Απόλαυσα όλα τα εκθέματα. Κατανόησα σε βάθος την πολύ δύσκολη δουλειά των εργαζομένων στο παρελθόν και έμαθα πραγματικά να έχω μεγάλο σεβασμό, να σέβομαι ιδιαίτερα τις δεξιότητες του συγκεκριμένου επαγγέλματος».
Καταλήγοντας ο κ. Dominioni εξέφρασε την ελπίδα «το Μουσείο Τυπογραφίας να συνεχίσει να εξελίσσεται και να μεγαλώνει» και συμπλήρωσε: «Και ελπίζω βεβαίως ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να το επισκεφτούμε κατά τη διάρκεια του Φόρουμ για να δείξουμε στους Ευρωπαίους επισκέπτες, σε όλους τους επισκέπτες, αυτή τη σημαντική κληρονομιά των Χανίων που είναι και κληρονομιά της Ευρώπης καθώς πολλά από τα μηχανήματα του Μουσείου είχαν παραχθεί – κατασκευαστεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις»

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα