Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022

Στάση αναμονής από τους ξενοδόχους στα Χανιά

» Ετοιμότητα για υποδοχή επισκεπτών

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στον νομό Χανίων. Επισημαίνουν ότι είναι νωρίς ακόμα για προβλέψεις, ωστόσο ελπίζουν πως τουλάχιστον θα μπορέσουν, φέτος, να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεών τους.

Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα ανοίξουν στη 1 Ιουνίου ενώ τα υπόλοιπα από τις 15 Ιουνίου και έπειτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι βέβαιο πως θα ανοίξουν όλα τα εποχιακά ξενοδοχεία. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα κρατήσεων των επόμενων ημερών και μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Πάντως, μέχρι χθες δεν είχαν καταγραφεί νέες κρατήσεις στον βαθμό που επιτρέπει αισιοδοξία.
Ωστόσο, οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, δηλώνουν έτοιμοι να υποδεχτούν τουρίστες εφαρμόζοντας το υγειονομικό πρωτόκολλο.
Όπως μας λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων, Μαν. Γιαννούλης, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού Τουρισμού «απομένει να δούμε πώς από εδώ και έπειτα θα αντιδράσει ο καταναλωτής στη συμπεριφορά του και πόσο γρήγορα ο Ευρωπαίος ταξιδιώτης θα επιλέξει να φύγει από τη χώρα του και να πάει διακοπές. Είναι επομένως ένας παράγοντας τον οποίο δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε αυτή τη στιγμή. Θα δούμε στην πορεία πώς θα εξελιχθεί. Αλλά αν δεν δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα κρατήσεων, είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσει το κάθε ξενοδοχείο πότε θα ανοίξει. Επομένως, έχοντας αυτή την παράμετρο υπόψη μας, απομένει ακόμα να δούμε το επίπεδο των πτήσεων και τον αριθμό των πτήσεων ανά εβδομάδα ή ανά ημέρα στο αεροδρόμιο Χανίων στη συγκεκριμένη περίπτωση προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό το ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει τόσο καλά στο θέμα της πανδημίας. Αυτό είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο το οποίο θα αυξηθεί με το χρόνο αλλά αυτή τη στιγμή επειδή είναι πολύ νωπή ακόμα η κατάσταση της πανδημίας και σε πολλές χώρες τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δεν είναι στην ύφεση που θα έπρεπε να είναι, περιμένουμε να δούμε την αντίδραση του κόσμου».
Ο κ. Γιαννούλης εξήγησε ότι τα ξενοδοχεία μπορούν να ανοίξουν από 15 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου. Το κάθε ξενοδοχείο θα αξιολογεί τον όγκο των κρατήσεων του προκειμένου να πάρει την απόφασή του για το ποια ακριβώς ημέρα θα ανοίξει. Αυτό θα το κρίνει ο καθένας σύμφωνα με τις κρατήσεις του και κυρίως τη ζήτηση που θα δημιουργηθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κρατήσεις καθώς είναι παγωμένη η αγορά και εξέφρασε την ελπίδα να δημιουργηθεί ζήτηση γιατί από αυτό εξαρτώνται όλα.
Ο κ. Γιαννούλης ανέφερε ακόμα ότι τα ξενοδοχεία είναι έτοιμα καθώς είχαν ετοιμαστεί για μία σεζόν που θα άρχιζε στις αρχές Απριλίου.
Επιπλέον, σημείωσε ότι με τα μέτρα που καθορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο και από την ώρα που αυτό ακολουθείται κάθε ξενοδοχείο έχει εξασφαλίσει την ασφάλεια και των πελατών και του προσωπικού του.
Σε ερώτηση για την πληροφορία ότι κάποια μεγάλα ξενοδοχεία ίσως να μην ανοίξουν, ο κ. Γιαννούλης απάντησε ότι δεν το γνωρίζει ενώ επανέλαβε ότι «η κάθε επιχείρηση θα κρίνει σύμφωνα με τη ζήτηση που έχει και σύμφωνα με το επίπεδο κρατήσεων το οποίο λογικά πρέπει να αυξάνεται. Δεν μπορεί ένα ξενοδοχείο να μην έχει κρατήσεις και να ανοίξει».
«Είναι μία χρονιά εξαιρετικά δύσκολη, πρωτόγνωρη. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο και σίγουρα μας έχει απασχολήσει γιατί στην κυριολεξία μιλάμε για την ολική ανατροπή. Είναι μία χρονιά που είχε τις καλύτερες προδιαγραφές και ξαφνικά πήγε πίσω στο 0», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννούλης.
Ο διευθυντής του ξενοδοχείου “Πανόραμα”, Γιάννης Καρκαβάτσος, μας είπε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν αποφασίσει οι ξένοι τουρ οπερέιτορς πότε θα αρχίσει το πρόγραμμά τους και σε τι μέγεθος, δηλαδή πόσες πτήσεις.
«Αυτό για εμάς είναι το σημαντικό. Δηλαδή να δούμε το πρόγραμμά τους πόσο κόσμο περιλαμβάνει, η πίτα πόσο μεγάλη είναι και από εκεί θα κριθεί το τι θα κάνουν τα ξενοδοχεία. Ολοι φυσικά θέλουμε να ανοίξουμε, όχι γιατί θα βγάλουμε χρήματα φέτος, αλλά για να δουλέψει το προσωπικό μας και να μείνουμε στην αγορά».
Ο διευθυντής του ξενοδοχείου “Βιλελμίνη” στην παλιά πόλη, Αντώνης Τροχαλάκης σημείωσε ότι υπάρχει μια αίσθηση πως στην πόλη η κίνηση θα πάει καλά στις μικρές μονάδες σε σχέση με περιφερειακές περιοχές. Πάντως, μέχρι τώρα οι κρατήσεις είναι λίγες και κυρίως σημειώνονται ακυρώσεις. Υπάρχει στάση αναμονής για τις επόμενες ημέρες καθώς τώρα ανοίγουν οι αερογραμμές και εκδόθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πάντως, όπως μας λέει ο Αντώνης Τροχαλάκης, η πάλια πόλη αποτελεί σημείο αναφοράς, οπότε υπάρχει αισιοδοξία. Ωστόσο η πτώση τζίρου θα είναι πάνω από 50% γενικότερα ενώ αν η πτώση είναι πάνω από 80% θα υπάρχει δυσκολία στο άνοιγμα μονάδων.
Ο ιδιοκτήτης και διευθυντής του Porto Veneziano, Γιάννης Πλατσιδάκης, μας λέει ότι «είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς πρόβλεψη. Ολοι σήμερα περίμεναν τις εξαγγελίες και της Ελλάδας και των άλλων χωρών για να πάρουν τις αποφάσεις τους για τις διακοπές τους. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η ροή κρατήσεων που θα επέτρεπε να είμαστε αισιόδοξοι, τουλάχιστον για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ειμαστε σε θέση αναμονής. Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα έχει να κάνει περισσότερο με τη χώρα προέλευσης των τουριστών. Από αυτό θα εξαρτηθεί η πορεία κάθε τουριστικής περιοχής. Οπότε είμαστε σε αναμονή για να δούμε. Παραμένουμε αισιόδοξοι αλλά χωρίς συγκεκριμένα απτά δεδομένα».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «κατά τ’ άλλα, τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου εφαρμόζοντας το υγειονομικό πρωτόκολλο για την ασφάλεια πελατών και προσωπικού και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι μελλοντικοί πελάτες θα εκτιμήσουν ότι η χώρα μας τηρεί τους κανόνες».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα