Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Στα “όρια τους” οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χανίων

Κατά της “χαλαρότητας” του Νοσοκομείου Χανίων, όσον αφορά τις απολύσεις προσωπικού και της διαθεσιμότητας στρέφονται ο Σύλλογος εργαζομένων στο γενικό νοσοκομείο Χανίων, ο Σύλλογος εργαζομένων στο Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων και η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ που σε ανακοίνωσή τους καταγγέλουν συγκεκριμένα τα εξής: ” Η σχεδιαζόμενη επιβολή της νέας αξιολόγησης, σε συνδυασμό με το νόμο για την χρηματοδότηση (εξάρτηση) των νοσοκομείων από την Ανώνυμη Εταιρεία ΕΣΑΝ διαλύει ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ με τις απολύσεις (διαθεσιμότητα είναι ο εύηχος όρος) και τα σχεδιαζόμενα κλεισίματα νοσοκομείων. Με την εφαρμογή όλων αυτών των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών, που η εφαρμογή τους στο νοσοκομείο μας είναι η τραγική έως και εγκληματική μείωση του προσωπικού σε τέτοιο βαθμό που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κλείσιμο κλινικών αλλά και μείωση χειρουργικών τραπεζιών .

Να μην ξεχνάμε ότι το νοσοκομείο μας έχει την πρωτιά των 213 κενών οργανικών θέσεων νοσηλευτικού-παραϊατρικού και 100 μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Την τελευταία 3ετία από το Νοσοκομείο μας έχουν αποχωρήσει (λόγω συνταξιοδότησης ή μετάταξης), 120 άτομα Νοσηλευτικό προσωπικό, εκκρεμούν δε τουλάχιστον 28 αιτήσεις για απόσπαση ή μετάταξη.  Μεγάλος αριθμός προσωπικού απουσιάζει με μακροχρόνιες άδειες (κύησης- τοκετού, 9μηνο και άνευ αποδοχών κλπ). Τα προγράμματα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας καταρτίζεται με προσωπικό ασφαλείας, μία Νοσηλεύτρια σε 35 ασθενείς σε νυκτερινή βάρδια. Το πενθήμερο εργασίας παραβιάζεται επί μονίμου βάσεως Προσωπικό με σοβαρά προβλήματα υγείας (καρκινοπαθείς, σκλήρυνση κατά πλάκας, κλπ) εργάζονται  σκληρά και σε δύσκολες βάρδιες.
Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων λειτουργεί και εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και το φιλότιμο όλου του προσωπικού που κάνει συνεχόμενες βάρδιες και αργίες χωρίς ρεπό φτάνοντας το νοσοκομείο να χρωστάει μόνο στο νοσηλευτικό προσωπικό 9000 ρεπό καταπατώντας έτσι τα εργασιακά του δικαιώματα. Η διοίκηση του νοσοκομείου αντί να ευχαριστήσει το προσωπικό αφήνει να του κλέβουν 30% από την αμοιβή του που αφορά τα νυχτερινά και τις αργίες.
Ο αξονικός τομογράφος που εδώ και χρόνια τον περιμένουμε αλλά δεν έρχεται και όταν ο παλιός χαλάει την καλοκαιρινή περίοδο, που στο νομό διπλασιάζεται ο πληθυσμός, οι συνέπειες, εκτός  από το οικονομικό κόστος που έχει για τους συμπολίτες μας, να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την ίδια τους τη ζωή (πρόσφατο παράδειγμα ο θάνατος ηλικιωμένου συμπολίτη μας)
ΤΟ ΕΚΑΒ και τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο με τους τραυματιοφορείς και τις αποθεραπείες που δεν μπορεί ή δεν θέλει να δώσει λύση η Διοίκηση όσο και με την τροφοδοσία και την μεταφορά ψυχιατρικών ασθενών για εξετάσεις και τον χρόνο που χάνεται στις αναμονές, ότι οι νοσηλευτές αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους την επιστροφή τους στην δομή και το ότι οι ασθενείς των δομών μένουν στην ουσία ακάλυπτοι μέχρι να επιστρέψει ο νοσηλευτής.
Και το κερασάκι στην τούρτα οι απειλές του κ. Υποδιοικητή σε συναδέλφους για στέρηση μισθού σε περίπτωση που ταΐζουν τα αδέσποτα που ασυνείδητοι εγκαταλείπουν στο Νοσοκομείο.
Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να βάζει ο εργαζόμενος των Χανίων το χέρι του πιο βαθειά στην ήδη άδεια τσέπη του, και εμείς να έχουμε φτάσει στα όρια μας.

Απαιτούμε
1. Να προσληφθεί άμεσα Προσωπικό όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων βάσει του ισχύοντος οργανισμού του νοσοκομείου.
2. Να αποδοθούν άμεσα τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες σε όλο το προσωπικό του νοσοκομείου
3. Να καταβληθούν άμεσα όλες οι χρωστούμενες δεδουλευμένες εφημερίες, υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά
4. Να μην εγκριθεί στο εξής καμία απόσπαση-μετάταξη-μετακίνηση προσωπικού του Νοσοκομείου μας, επιλεκτικά  (αδιαφορώντας για την γνώμη του Νοσοκομείου μας) από τον διοικητή της 7η ΔΥΠΕ κ. Γρηγοράκη που μόνο για ρουσφετολογικούς λόγους και χωρίς να ελέγχει και να εξετάζει κατά περίπτωση, υπογράφει μετακινήσεις νοσηλευτικού αλλά και λοιπού προσωπικού από το νοσοκομείο μας σε άλλα Νοσοκομεία της Κρήτης και χωρίς αυτό φυσικά να συμβαίνει αντίστροφα. Είναι άδικο να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σε  συναδέλφους με αποδεδειγμένα σοβαρά οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα,(μονογονεϊκές, πολύτεκνες οικογένειες, συνάδελφοι με δυσίατα νοσήματα που διαμένουν μόνοι τους  στα Χανιά) και κατ΄ επανάληψη να απορρίπτεται  το αίτημα μετάταξής τους, λόγω υπηρεσιακών αναγκών.
Για όλα αυτά καταγγέλλουμε τη διοίκηση του νοσοκομείου  για τη χαλαρότητα της αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών και σαν συνέπεια τη διόγκωση τους. Όλοι αυτοί λοιπόν που βρίσκονται σε θέση ευθύνης είναι αυτοί που θα μας αξιολογήσουν, αυτοί που δεν έχουν φροντίσει πρωτίστως για τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας, ώστε να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και να πληρωνόμαστε για την εργασία μας χωρίς περικοπές.
Εμείς σαν σύλλογος εκτός από τις ενέργειες που έχουμε κάνει επανειλημμένως ,με παρεμβάσεις είτε στη διοίκηση είτε στην 7η ΔΥΠΕ αλλά και με συνεχόμενες αναφορές και καταγγελίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα κινηθούμε και νομικά στέλνοντας εξώδικα σε όποιον θεωρούμε πλέον υπεύθυνο για τα προβλήματα του νοσοκομείου μας.”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα