Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Στα ύψη η ανεργία στην Κρήτη

Ανησυχητικά μηνύματα για την ανεργία στην Κρήτη προκύπτουν από την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), σύμφωνα με την οποία 26,8% των κατοίκων του νησιού ήταν χωρίς δουλειά τον Ιούνιο, ποσοστό αυξημένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Την ώρα, λοιπόν, που το τουριστικό ρεύμα στο νησί καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο, οι ελπίδες για νέες -έστω εποχικές- θέσεις εργασίας, αποδεικνύονται φρούδες. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η ΕΛ.ΣΤΑΤ., πανελλαδικά η ανεργία τον Ιούνιο ανήλθε στο 27% έναντι 27,6% τον Ιούνιο του 2013. Το σύνολο των απασχολουµένων ανήλθε σε 3.527.112 άτοµα και οι άνεργοι σε 1.303.884 άτοµα, ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.305.922 άτοµα.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Το ποσοστό των ανέργων στην Κρήτη μπορεί να μην είναι το υψηλότερο συγκριτικά με τις άλλες περιφέρειες, όμως στο νησί καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με την περασμένη χρονιά. Οι περισσότεροι άνεργοι εντοπίζονται στην Ηπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Αττική με την Κρήτη να είναι τέταρτη στον σχετικό πίνακα για τον Ιούνιο. Ομως τον αντίστοιχο μήνα του 2013 η ανεργία στο νησί ήταν 22,9% και αυξήθηκε κατά 3,9% φέτος, φτάνοντας το 27%, την ώρα που σε Ηπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Αττική καταγράφεται μείωση των ανέργων. Εκτός από την Κρήτη, αύξηση της ανεργίας καταγράφεται και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, όπου από 24,5% τον Ιούνιο του 2013, το ποσοστό των ανέργων φέτος έφτασε το 26,7%, αυξημένο κατά 2,2%.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τα αποτελέσματα της έρευνας εύλογα προκαλούν προβληματισμό, δεδομένου ότι υπήρχε αισιοδοξία ότι ο τουρισμός θα φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας στο νησί. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χανίων Δημήτρης Κορναράκης ανέφερε στα “Χ.Ν.” ότι «η αύξηση αυτή της ανεργίας αποδίδεται στο γεγονός ότι οι επιχειρηματίες στον επισιτισμό και στον τουρισμό γενικότερα δεν προχώρησαν σε νέες προσλήψεις, αλλά αύξησαν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων που ήδη είχαν». Ο κ. Κορναράκης σημείωσε ακόμα ότι «είχαμε πάνω από 15% αύξηση του τουριστικού ρεύματος στο νησί, αλλά πρακτικά είχαμε μηδενικές προσλήψεις». Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου εκτιμά ότι εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι η ανασφάλιστη εργασία και η κακή οικονομική κατάσταση που επικρατεί γενικότερα. «Δεν ανοίγουν νέες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα στην επαρχία, που η οικονομία στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Επιπλέον έχει μειωθεί κατακόρυφα η αγοραστική δύναμη του κόσμου. Συνεπώς οδηγούμαστε σε όλο και περισσότερα “λουκέτα” και απολύσεις εργαζομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Αν, λοιπόν, εν μέσω καλοκαιριού και αυξημένης τουριστικής κίνησης η ανεργία ανεβαίνει στην Κρήτη, εύλογα προκύπτει ανησυχία για τη χειμερινή περίοδο. «Αντιλαμβάνεστε τι έχουμε να ζήσουμε τον χειμώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κορναράκης, εκτιμώντας ότι οι δείκτες ανεργίας θα ανέβουν ακόμα περισσότερο στο νησί.

 

Γυναίκες και νέοι τα μεγάλα θύματα

Οπως σε κάθε σχετική έρευνα, έτσι και σε αυτή του Ιουνίου, διαπιστώνεται ότι τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας στην Ελλάδα είναι οι γυναίκες και οι νέοι έως 24 ετών, όπου ένας στους δύο είναι χωρίς δουλειά! Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας πανελλαδικά ανήλθε τον Ιούνιο σε 31,1% έναντι 31,4% πέρυσι, ενώ στους άντρες 23,8% από 24,7%. Στις ηλικίες 15 – 24, 51,5% ήταν χωρίς δουλειά τον φετινό Ιούνιο έναντι 58,8% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Ακολουθούν οι ηλικίες 25 – 34 ετών με ποσοστό 36,5% από 35,6% πέρυσι, 35 – 44 ετών με 23,9% από 23,2%, 45 – 54 ετών με ποσοστό 20,6% από 20,8%, 55 – 64 ετών με ποσοστό 15,1% από 17,7% και 65 – 74 ετών με ποσοστό ανεργίας 15,3% φέτος τον Ιούνιο από 12,6% τον Ιούνιο του 2013.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα