Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Στα “χέρια” του Δήμου ο Λόφος Καστέλι

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο καθορίζει το μέλλον των ιστορικών κτηρίων

Παράταση στην καταβολή του μισθώματος από την εταιρεία Βelvedere για τα κτήρια στο Λόφο Καστέλι έδωσε η “Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης”. Και αυτό γιατί τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης η Belvedere δεν έχει προχωρήσει στην ανακατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας στο χώρο των δύο κτηρίων.

Βασικό εμπόδιο στη συγκεκριμένη επένδυση είναι το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Χανίων. Χωρίς το νέο ΓΠΣ η εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει στις εργασίες ανακατασκευής των δύο κτηρίων στο Λόφο Καστέλι σε ξενοδοχείο όπως έχει σχεδιάσει, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αν τελείωνε η κατάληψη στο ένα από τα δύο κτήρια (Rosa Nera) και πάλι η εταιρεία δε θα ήταν σε θέση να κάνει τις σχεδιαζόμενες εργασίες σε αυτό χωρίς το νέο ΓΠΣ.
«Πέρασαν τα τρία χρόνια χάριτος από την υπογραφή της σύμβασης και από τις 4 Αυγούστου του 2020 η εταιρεία θα ήταν υποχρεωμένη να ξεκινήσει να καταβάλλει το συμφωνημένο μίσθωμα. Η Εταιρεία Αξιοποίησης της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης μετά από σχετικό αίτημα της Belvedere αποφάσισε να δώσει παράταση στην καταβολή του μισθώματος εξαιτίας μια σειράς αντικειμενικών συνθηκών. Η εταιρεία δεν μπορούσε να υλοποιήσει το έργο λόγω του ότι δεν έχει εγκριθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χανίων, συν ότι συνεχίζεται η κατάληψη, συν η κρίση του κορωνοϊού που προέκυψε πρόσφατα» τόνισε στα “Χ.Ν.” ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.
Η εταιρεία Belvedere ζήτησε και έγινε δεκτό από την “Εταιρεία Αξιοποίησης της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης” η τροποποίηση της σύμβασης με βάση την οποία πλέον για 6 μήνες θα καταβάλλει το μισό του προβλεπόμενου ενοικίου. Σε 6 μήνες η σύμβαση θα ξανασυζητηθεί και αν η επένδυση έχει δρομολογηθεί τότε η εταιρεία θα καταβάλλει το σύνολο του προβλεπόμενου ενοικίου αναδρομικά.
«Η Βelvedere μας έβαλε δύο θέματα. Το ένα ήταν η κατάληψη, το δεύτερο ότι δεν προχώρησε τα τρία αυτά χρόνια το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο έχει παγώσει εδώ και καιρό. Αν δεν εγκριθεί το νέο ΓΠΣ η εταιρεία δεν μπορεί να πάρει εγκρίσεις για τα έργα που θέλει να κάνει, γιατί οι χρήσεις γης στο λόφο Καστέλι προβλέπουν κατοικίες και όχι γενικές κατοικίες και μικρή τουριστική ανάπτυξη και όχι ξενοδοχείο όπως θέλει να κάνει η Belvedere. Ευελπιστούσαν ότι τα τρία αυτά χρόνια πέρα από το τέλος της κατάληψης θα είχε προχωρήσει και το ΓΠΣ κάτι που όμως δεν έγινε» εξήγησε ο κ. Διαμαντόπουλος.

BELVEDERE: «Η Εισαγγελία Χανίων έχει δώσει εντολή εκκένωσης της κατάληψης»
Με μια σειρά από έγγραφα στην υπουργό Πολιτισμού, τον Δήμαρχο Χανίων, την τεχνική υπηρεσία και την υπηρεσία δόμησης του Δήμου, τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανιών, το Υπουργείου Πολιτισμού (υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων, γενική διεύθυνση αναστήλωσης), τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα. η εταιρεία Belvedere ενημερώνει για την εντολή εκκένωσης του κτηρίου της Μεραρχίας από την κατάληψη που δόθηκε από τον Εισαγγελέα Χανίων. Παράλληλα εκφράζει παράπονα για τη δημόσια παρέμβαση μελών της κατάληψης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων (πριν από 8 μήνες) !
Συγκεκριμένα η Belvedere αναφέρεται στην έγγραφη αναφορά που κατέθεσε στους πιο πάνω φορείς από τις 23/12/2019 με βάση την οποία « έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου από την Εισαγγελία Χανίων 7638/23-12-2019 επί της οποίας δόθηκε από την αρμόδια Εισαγγελέα εντολή για εκκένωση του Κτιρίου, πλην όμως μέχρι σήμερα αναιτιολογήτως δεν έχει εκτελεστεί.»
«Η εταιρεία μας όπως καλώς γνωρίζετε έχει δεσμευτεί ως μισθώτρια του επίμαχου κτιρίου της πρώην Μεραρχίας να προβεί στην εκτέλεση των απαραίτητων τεχνικών εργασιών αποκατάστασης αυτού. Ωστόσο, αντιμετωπίζει τα ίδια κωλύματα αφού η παράνομη κατάληψη συνεχίζεται αδιάκοπτα και ακώλυτα μέχρι και σήμερα, ενώ μάλιστα παρίσταται και δηλώνει ενεργό παρόν και στα Δημοτικά Συμβούλια! Ενδεικτικό στοιχείο της καθιέρωσης της δράσης της στην τοπική κοινωνία των Χανίων και στη δικτύωση με άλλες συναφείς ομάδες παράνομης κατάληψης ανά την Ελλάδα είναι και το γεγονός ότι έχει προβεί στη δημιουργία και λειτουργία ηλεκτρονικής σελίδας στο διαδίκτυο (site), μέσω της οποίας επικοινωνεί τις δράσεις της (λειτουργία καφενείου, διοργάνωση παζαριού και προβολή κινηματογραφικών ταινιών, κ.α.), ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε αυτές, δημοσιεύει άρθρα σχολιάζοντας -πολλές φορές κατά τρόπο καυστικό- ζητήματα της επικαιρότητας, παραπέμπει και ενισχύει παρόμοιες δράσεις ομοϊδεατών ομάδων, ενώ μάλιστα έχει καταχωρήσει το όνομα της κατάληψης «ROSA NERA» ως domain name, πράγμα που σημαίνει ότι πληκτρολογώντας σε μηχανές αναζήτησης το ως άνω όνομα, ο αναγνώστης επισκέπτεται απευθείας την ανωτέρω ιστοσελίδα της κατάληψης και λαμβάνει αμέσως γνώση του περιεχομένου της και των δράσεων της! Συνεπώς, είναι εύκολα αντιληπτό ότι η παράνομη κατάληψη έχει αναχθεί όλα αυτά τα χρόνια σε ΘΕΣΜΟ της πόλης των Χανίων, καθώς έχει διαμορφωθεί πλέον μια παγιωμένη κατάσταση αδράνειας εκ μέρους των αρμόδιων φορέων και αρχών, οι οποίοι δυστυχώς τυγχάνουν απλοί παρατηρητές, ανήμποροι να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην αναχαίτιση της ως άνω παράνομης κατάληψης, ενώ πλέον η τοπική κοινωνία των Χανίων φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση και να την επικροτεί κιόλας!» αναφέρει σε έγγραφο της η εταιρεία προς τους αρμόδιους φορείς εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της.

6 Comments

  1. Αμάν πια ρε με τα ξενοδοχεία , λες και δεν έχουμε αρκετά. Αφήστε και κανα χώρο να πηγαίνει ο κόσμος να βλέπει τη θέα και να γουστάρει χωρίς να πληρώνει αντίτιμο. Όλα τα ξεπουλάτε στο βωμό του κέρδους και μετά παίζετε λυράκια στα αεροδρόμια σαν γνήσιοι ιθαγενείς

  2. Αν ανατρέξει κανείς στην κάλυψη της “επίμαχης” συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου από τα ίδια τα ΧΝ, τα υπόλοιπα ΜΜΕ, αλλά και τα επίσημα βίντεο του Δήμου Χανίων, αντιλαμβάνεται ότι η “αξιότιμη εταιρεία” Belvedere δεν έχει το παραμικρό έρεισμα να “διαμαρτύρεται”. Όσο για την τρίτη αίτία που επικαλείται ο κύριος Διαμαντόπουλος (αλήθεια, με ποια ιδιότητα ομιλεί; Του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης; Δεν είναι άλλος ο αρμόδιος; Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΔΙΠ κύριος Γιδαράκος, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της εταιρείας;) δηλαδή την καθυστέρηση των “εργασιών” λόγω Covid-19, έχει καταντήσει πια σαν το γιαούρτι. Το βάζουμε σε κάθε συνταγή, μόνο που μερικές φορές αντί να “δένει” το φαί, μπορεί και να το κόψει…

  3. Άλλο ένα ξενοδοχείο μάλιστα σε σημείο που θα το καθιστά από τα ακριβότερα των Χανιων. Αυτή τη στιγμή μπορώ να πάρω τα παιδιά μου και να πάμε να απολαύσουμε τη θέα χωρίς να πληρώσουμε τίποτα και χωρίς να νιώθουμε ανεπιθύμητο. Αν γίνει το ξενοδοχείο πολύ απλά θα χαθεί ο πιο όμορφος ανοιχτός και προσβάσιμος χωρος στα Χανιά. Τα boutique ξενοδοχεία που σχεδιάζονται θα διώξουν τους Χανιωτες πολίτες από άλλο ένα μέρος που μέχρι τώρα μπορούσαν να απόλαυσουν. Αν συνεχίσουμε έτσι σε λίγα χρόνια θα μένουμε όλοι στη Σούδα και στο Βαρυπετρο και τα Χανιά θα είναι μόνο για τους επισκέπτες.

  4. ΟΧΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΕΛΙ. ΑΡΚΕΤΑ. Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΚΕΙ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες