Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Στα Χανιά σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος

Στα Χανιά αναμένεται σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με το ζήτημα των δασικών χαρτών να μονοπωλεί την “ατζέντα” του. Στις 11:30 το πρωί ο κ. Σκρέκας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Αντιπεριφερειάρχη, τη Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, τους Δημάρχους του Νομού Χανίων και τη Διευθύντρια Δασών. Στις 12:30 ο υπουργός θα έχει σύσκεψη με Εκπροσώπους Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Αγροτικών Συλλόγων ενώ στη 1:30 θα συναντηθεί με το Γεωτεχνικό & Τεχνικό Επιμελητήριο Χανίων και τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων. Όλες οι επαφές του θα γίνουν στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας.

 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

Να αποσυρθούν οι δασικοί χάρτες μέχρις ότου προχωρήσει το κτηματολόγιο στα Χανιά θα ζητήσουν σήμερα οι αγρότες στα Χανιά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκα. Η “Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων” παράλληλα καλεί σε συγκέντρωση στις 11 στην πλατεία Δικαστηρίων προκειμένου ο υπουργός και όλοι οι αρμόδιοι να ακούσουν τη φωνή των αγροτών. «Συμφωνήσαμε να θέσουμε στον Υπουργό ένα πράγμα. Να αποσυρθούν οι δασικοί χάρτες και να αναμένουμε να προχωρήσει το κτηματολόγιο κάτι που όπως μαθαίνουμε θα γίνει εντός της χρονιάς. Μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα» τόνισε ο πρόεδρος της “Ενωτικής Ομοσπονδίας” κ. Μανούσος Σταυριανούδακης. Παράλληλα ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε πως «ο υπουργός ήλθε δήθεν για να λύσει τα προβλήματα αλλά όπως έχουμε καταλάβει για να παραπλανήσει όλους εμάς. Με τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν αμφισβητείται το 72% των ιδιοκτησιών! Αυτό δεν μπορεί να περάσει, οι δασικοί χάρτες είναι χρήσιμοι, πρέπει να γίνουν αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Όποια λάθη έχουν γίνει πρέπει να διορθωθούν με ευθύνη του κράτους. Λέει ο υπουργός θα μειώσουμε κατά 50% το κόστος για τις ενστάσεις. Εμείς λέμε ότι η μείωση πρέπει να είναι 100% γιατί δεν κάναμε εμείς τα λάθη, το κράτος τα έκανε τα λάθη, αυτό πρέπει να το επιβαρυνθεί. Να πάρει υπαλλήλους στα δασαρχεία και να αναλάβει τη διόρθωση των λαθών!». Το μέλος του Δ.Σ. της “Ενωτικής Ομοσπονδίας” κ. Γιάννης Ξανθουδάκης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξαγγελίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος παρατηρώντας πως «το Υπουργείο λέει πως θα μειώσει κατά 50% το κόστος των ενστάσεων. Όμως οι μηχανικοί και οι δικηγόροι δεν θα κάνουν μείωση! Οι περισσότεροι αγρότες έχουν περιουσίες σε 10-15 διαφορετικά σημεία και πρέπει να καταθέσουν ξεχωριστές ενστάσεις επομένως καταλαβαίνεται γιατί κόστος μιλάμε».

 

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΖΗΤΑ Ο Θ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ

«Είναι αναγκαίο άμεσα να έχουμε μια προσωρινή αναστολή των δασικών χαρτών» επισημαίνει εν τω μεταξύ σε δήλωση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Κισσάμου κ. Θοδωρής Σταθάκης, συμπληρώνοντας πως «αν οι χάρτες μείνουν ως έχουν αυτό θα έχει ως συνέπεια οι πολίτες να χρειαστεί να προσφύγουν στα δικαστήρια για να αποδείξουν την κυριότητα τους και να έχουν μακρόχρονους δικαστικούς αγώνες με το δημόσιο». Ο κ. Σταθάκης επισημαίνει επίσης πως «αυτό που δεν κατάφεραν οι Τούρκοι με το γιαταγάνι και το καριοφίλη, οι ναζί το ΄ 41, θα το καταφέρουν τελικά με το νόμο για τους δασικούς χάρτες . Να περάσει η περιουσία των κατοίκων της Κρήτης σε ξένα χέρια. Το Σύνταγμα και οι Νόμοι προστατεύουν την ιδιοκτησία, η Κρήτη με το 998/79 εξαιρείται από το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου έναντι του πολίτη. Κάποιοι αυτό δεν θέλουν να το κατανοήσουν και εντέχνως αποπροσανατολίζουν τους πολίτες ότι “δεν υπάρχει θέμα κυριότητας”, “δεν υπάρχει θέμα με τις επιδοτήσεις” . Η πρόταση μας στο Δ.Σ. Κισαμου που ήταν ομόφωνο είναι να γίνει προσωρινή αναστολή της ανάρτησης των χαρτών. Σαφώς και πρέπει να υπάρχει και δασολόγιο και κτηματολόγιο αλλά με συνταχθεί με διαφάνεια και με σεβασμό στους νόμους και στον πολίτη.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα