Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Στα Χανιά η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας

Διεθνείς πρωτοβουλίες για την Αγιά Σοφιά

Παρουσία του Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπροέδρου της Ε.Ε. για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ξεκινούν σήμερα στις 7 το απόγευμα στην Γεωργιούπολη, οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων 25 ορθόδοξων χωρών που μετέχουν στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.

Στο αντικείμενο της συνάντησης, «το μέλλον του κόσμου, το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία», αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδόξων (ΔΣΟ), Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. Κώστας Μυγδάλης.

Οπως επεσήμανε ο κ. Χαρακόπουλος η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, είναι ένας διεθνής θεσμός που έγινε το 1993 με πρωτοβουλία του ελληνικού κοινοβουλίου και έδρα του διεθνούς αυτού θεσμού είναι το ελληνικό κοινοβούλιο. Συμμετέχουν δε, κοινοβούλια από 25 χώρες στις οποίες υπάρχει ορθόδοξη μαρτυρία.

Στους στόχους της οργάνωσης είναι η προαγωγή της αλληλοκατανόησης των λαών, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη. «Οπότε, εκ των πραγμάτων, είμαστε αντίθετοι στο θρησκευτικό εξτρεμισμό που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έξαρση και στην εργαλειοποίησή της θρησκείας για πολιτικούς σκοπούς, χαρακτηριστικό παράδειγμα της οποίας αποτελεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί από την ηγεσία της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρακόπουλος προσθέτοντας ότι πρόκειται «για μια απόφαση η οποία προκαλεί όχι απλά τους χριστιανούς κι εμάς τους ορθόδοξους, γιατί μιλούμε για το οικουμενικό σύμβολο της ορθοδοξίας, αλλά προκαλεί κάθε πολιτισμένο πολίτη, του κόσμου γιατί μιλούμε επίσης για ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιο από την Ουνέσκο».

«Στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με στόχο την άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις με απώτερη επιδίωξη την αναπροσαρμογή αυτής της απόφασης βεβήλωσης ενός τέτοιου μνημείου», επεσήμανε ακόμη ο κ. Χαρακόπουλος, αναλύοντας εν συνεχεία τις πρωτοβουλίες αυτές:

«Προχωρούμε στην έκδοση ενός εμβληματικού τόμου, με τους εμβληματικούς ναούς της Αγίας Σοφίας σε όλο τον κόσμο. Έχουμε εντοπίσει 38 τέτοιους νέους από τη Σκωτία έως την Κίνα. Ο τόμος θα εκδοθεί σε διάφορες γλώσσες και θα παρουσιαστεί σε πρωτεύουσες ευρωπαϊκών και όχι μόνο χωρών, με στόχο να δημιουργηθεί «επικοινωνιακός θόρυβος» σε όλο τον κόσμο.

Η δεύτερη πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει και είναι επίσης σε εξέλιξη, είναι ένας διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός με ναούς αφιερωμένους στην Αγία Σοφία, παλαιότερους αλλά και νεότερους ναούς, γιατί στις μέρες μας σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο ανεγείρονται ναοί για την Αγία Σοφία, γεγονός που καταδεικνύει τη δοξολογική σχέση που έχουμε εμείς οι Ορθόδοξοι με την Σοφία του Θεού αλλά και το ισχυρό αποτύπωμα, την βαριά σκιά, που έχει αφήσει στους ορθοδόξους η Αγιά Σοφία στην Πόλη.

Η τρίτη πρωτοβουλία, που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η καθιέρωση μίας πολιτιστικής διαδρομής για τις πόλεις που φιλοξενούν εμβληματικούς ναούς της Αγίας Σοφίας, με στόχο να ενταχθεί στις πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης και προς αυτή την κατεύθυνση βρισκόμαστε σε επαφές με το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Οσον αφορά στο αντικείμενο της Γενικής Συνέλευσης, τόνισε ότι «κεντρικό θέμα είναι το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία. Η Δ.Σ.Ο. συμμετέχει ενεργά στον διάλογο που έχουν ξεκινήσει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και θα ολοκληρωθεί με την διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης που θα γίνει του χρόνου την άνοιξη», πρόσθεσε.

ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε τέλος ότι η διεξαγωγή της Συνέλευσης στην χώρα μας, «είναι μια έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης ως Διακοινοβουλευτικός Θεσμός στην Ελλάδα και την Κρήτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο ΣΤ. ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Κρήτη η διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας», δήλωσε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, προσθέτοντας:
«Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης ότι επελέγη η Κρήτη, εδώ στη Γεωργιούπολη να γίνει η Γενική Συνέλευση. Δείχνει πως μπορούμε να πάμε στην επόμενη μέρα αρκεί να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και να μπορούμε να αισιοδοξούμε για τον τουρισμό μας στην Κρήτη που αποτελεί μια σημαντική βοήθεια για την ανάπτυξη του νησιού αφού το 50% του ΑΕΠ της Κρήτης προκύπτει από τον τουρισμό».

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ

Τέλος, για μία σημαντική συνάντηση η οποία διεξάγεται στα Χανιά έκανε λόγο ο κ. Καλογερής. Οπως είπε, είναι “πολύ σημαντικό το ότι η Ορθοδοξία προσπαθεί να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον κόσμο η πανδημία».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα