Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Στ2 τάξη 8ου Δημ. Σχ. Χανίων: Το 1821 στα παλιά σχολικά βιβλία

Καλοί μου φίλοι,
καλό ΣαββατοΚυριακοΔεύτερο!
Μια άλλη, διαφορετική απ’ τις συνηθισμένες “ματιές”, στην Επανάσταση του 1821, την έναρξη της οποίας γιορτάζουμε σήμερα, από τα παιδιά, τα “φιλαράκια τα καλά”, της Στ2 τάξης του 8ου Δημ. Σχ. Χανίων στον σημερινό Παιδότοπο. Έχοντας, όπως πάντα άλλωστε, σε ρόλο εμψυχωτή τον γνωστό, από τις ποικίλες δραστηριότητές του, δάσκαλό τους Βαγγέλη Παγωνίδη. Πηγές των ομαδικών εργασιών τους τα παλιά εγχειρίδια της Ιστορίας, που διδάσκονταν οι γονείς τους, αλλά και οι παππούδες με τις γιαγιάδες τους, όταν πήγαιναν στην ίδια τάξη. Άξιος συγχαρητηρίων ο δάσκαλος, άξια συγχαρητηρίων και τα παιδιά. Και γιατί με τις σημερινές τους εργασίες μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, και γιατί είναι “προϊόντα” συνεργασίας, μέσα στην τάξη, που προέκυψαν ύστερα από πολλή δουλειά. Άξιος συγχαρητηρίων ο δάσκαλος, άξια συγχαρητηρίων και τα παιδιά. Χρόνια πολλά σε όλους. Χρόνια μας πολλά Βαγγέλη για τη γιορτή μας, όπως και στους συνονόματους και στις συνονόματες! Χρόνια πολλά Ελλάδα!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος- λογοτέχνης

Το Ολοκαύτωμα Μονής Σέκκου. Η Μάχη της Μονής Σέκκου τον Σεπτεμβρίου του 1821,  ήταν η τελευταία στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της Φιλικής Εταιρίας και τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στο ευρύτερο πλαίσιο της Ελληνικής επανάστασης του 1821 που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβρη του 1821 στη Μονή Σέκκου στη Μολδαβία Εκεί ο Γεωργάκης Ολύμπιος και οι συμπολεμιστές του ανατατινάχθηκαν για να μην πιαστούν αιχμάλωτοι. Η θυσία τους χτύπησε στο φιλότιμο των Ελλήνων και ξύπνησε την αντρειοσύνη και τον ηρωισμό.
Αλέξανδρος Τ., Μαριαλένα, Δάφνη

Ο απρόσμενος χαμός του Καραϊσκάκη που αν και ήταν άρρωστος με πυρετό όρμησε με το άλογό του στον τόπο της σύγκρουσης αλλά τραυματίστηκε θανάσιμα και ξεψύχησε. Λίγο πριν πεθάνει ο Καραϊσκάκης, που ήταν εξαιρετικά αγαπητός στους στρατιώτες του, συνέτισε στους συγκεντρωμένους οπλαρχηγούς να έχουν ομόνοια και να συνεχίσουν τον αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας. ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! Αυτό ήταν το μυστικό της νίκης! Έτσι σκέφτονται η πραγματικοί ήρωες, οι πραγματικοί Έλληνες, απόγονοι του Λεωνίδα, του Θεμιστοκλή, του Μιλτιάδη, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου…
Λυκούργος, Μιχάλης, Δάφνη

Αλήθεια πώς γιόρταζαν τα παιδιά την 25η Μαρτίου τα παλιότερα χρόνια; Εσείς κύριε τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια σχετικά με τη γιορτή της 25ης Μαρτίου; Με αφόρμηση τις απλές αυτές ερωτήσεις των παιδιών ασχοληθήκαμε με αυτή την εθνική μας γιορτή μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια περασμένων ετών. Διαλέξαμε (σε ομάδες) ένα γεγονός από την επανάσταση του 1821 που μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα και το παρουσιάσαμε στην τάξη, μέσα όμως από τη ματιά παλιότερων σχολικών εγχειριδίων. Εξάλλου στο Δημοτικό που φοιτούσα ο ίδιος παλιότερα, οι τοίχοι των σχολικών αιθουσών ήταν γεμάτοι από πίνακες ηρώων του 1821, σε αντίθεση με τα σχολικά εγχειρίδια που είχαν λιγότερες εικόνες. Τα πρόσωπα των ηρώων της Επανάστασης του 1821 μας ήταν γνωστά, οικεία και μάλιστα τα θεωρούσαμε μέρος της καθημερινότητάς μας….
Βαγγέλης Παγωνίδης, δάσκαλος

Η υγρή φθινοπωρινή νύχτα του Σεπτέμβρη (14.09.1814) στην Οδησσό της Ουκρανίας αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα- κομβικής σημασίας- για την έκβαση της Επανάστασης του 1821. Είναι η ημέρα που ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία. Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας το 1814 αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια αφύπνισης και συσπείρωσης του υπόδουλου για 400 και πλέον χρόνια ελληνικού έθνους… Αποτελεί για όλους εμάς τους Έλληνες, ακόμα και σήμερα μεγάλο κατόρθωμα … Εξάλλου δε φημιζόμαστε για την οργάνωσή μας…
Βαγγέλης, Μαριάννα, Κέισι, Δέσποινα Π.

Ο ηρωισμός και η ανιδιοτέλεια του Μάρκου Μπότσαρη, ενός κυνηγημένου Σουλιώτη που κατάφερε με τη θυσία του και το ελληνικό του φρόνημα να συγκινήσει πολλούς Έλληνες. Η μάχη στο Κεφαλόβρυσο θεωρείται από τους ιστορικούς, ως το σημαντικότερο πολεμικό γεγονός στη διάρκεια του 1823 στη Στερεά Ελλάδα, την ώρα που η κόπωση και οι πρώτες δυσκολίες άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους και να ροκανίζουν τον αρχικό μεγάλο ενθουσιασμό για την ελευθέρωση της πατρίδας. Ωστόσο στη μάχη αυτή, ένας από τους γενναιότερους και τιμιότερους αγωνιστές της Επανάστασης, ο Μάρκος Μπότσαρης, είχε θυσιαστεί για την ελευθερία της Ελλάδας μας…
Δανάη, Μάριος, Δέσποινα Δ. Βασίλης, Τζίμης,

Η Έξοδος του Μεσσολογγίου Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο και η ηρωική έξοδος που επιχειρήθηκε τη νύχτα της 10ης Απριλίου του 1826, ξημερώνοντας Κυριακή των Βαΐων. Το γεγονός αυτό στάθηκε, κατά τη γνώμη μας μια από τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής Επανάστασης προκαλώντας βαθιά συγκίνηση σ’ ολόκληρο των κόσμο. Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός από τη Ζάκυνθο, έγραψε για τα γεγονότα του Μεσολογγίου, το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Ένα μεγαλειώδες έργο με τίτλο δυο λέξεις, αντίθετες, που όμως υποδηλώνουν μια ξεχωριστή κατάσταση! Μια κατάσταση ηρωισμού, ελευθερίας, αιωνιότητας! Υπάρχουν στιγμές στη ζωή του κάθε ανθρώπου που αισθάνεται «Ελεύθερος Πολιορκημένος» μέσα στο δικό του Μεσολόγγι. Και είναι τότε που θα πρέπει να αποφασίσει για την έξοδο, να κάνει το βήμα εκείνο που θα τον κάνει ήρωα… Σίγουρα θα βγει νικητής όποια κι αν είναι η έκβαση της εξόδου. Οι Έλληνες δεν είναι γεννημένοι να δέχονται μοιρολατρικά την μοίρα τους. Οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων είναι γεννημένοι ήρωες, Μεσολογγίτες και νικητές. Είναι γεννημένοι να κάνουν πάντοτε το βήμα εκείνο που θα τους οδηγήσει στην αιωνιότητα…»
Γιάννης, Φιλίκα, Μαρία Μιχαέλα

Η άλωση της Τριπολιτσάς, έξι μήνες από την έναρξη της επανάστασης, ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελεί την πρώτη μεγάλη στρατιωτική νίκη των «ραγιάδων» απέναντι στο ανίκητο μέχρι τότε οθωμανικό στρατό. Οι εξεγερμένοι μετά από την άλωση της Τριπολιτσάς πίστεψαν πια πως οι Τούρκοι δεν ήταν ακατανίκητοι. Η μορφή του Κολοκοτρώνη εμβληματική… Και μόνο στην όψη καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην επέρθει η πολυπόθητη ελευθερία.
Δήμητρα, Αλέξανδρος Π., Γιώργος, Κωνσταντίνα


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα