Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Σπουδές με επίκεντρο τις διεθνείς εξελίξεις στο ενεργειακό στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Περισσότεροι από 1200 φοιτητές έχουν αποφοιτήσει μέσα στα 35 λειτουργίας της Σχολής Ορυκτών Πόρων (ΜΗΧΟΠ) του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ μέσα στην ίδια χρονική περίοδο αναπτύχθηκαν 2 εθνικά και 2 διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα και πάνω από 350 ευρωπαϊκά, εθνικά και ιδιωτικά ερευνητικά προγράμματα.

Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση αλλά και η στρατηγική επιλογή της πράσινης μετάβασης αναδεικνύουν ολοένα και περισσότερο τον κρίσιμο ρόλο των ορυκτών πόρων στο σύγχρονο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό διεθνές περιβάλλον.

Πτυχές της μοναδικής αξίας των ορυκτών πόρων για τις σύγχρονες τεχνοοικονομικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις αλλά και οι επαγγελματικές προοπτικές για τους αποφοίτους της Σχολής, φέρνουν στο προσκήνιο οι διήμερες ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται Σάββατο 25 και σήμερα, Κυριακή, 26 Ιουνίου, από 6 το απόγευμα έως 11 το βράδυ, στο Γιαλί Τζαμί στο παλιό λιμάνι, για τον εορτασμό των 35 χρόνων λειτουργίας της Σχολής ΜΗΧΟΠ.

Οι επισκέπτες ενημερώνονται για την ιστορία της Σχολής αλλά και την αποστολή της που είναι η εκπαίδευση Μηχανικών, ικανών να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και τεχνολογικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την αναζήτηση, εκμετάλλευση, επεξεργασία των ορυκτών πρώτων υλών, καθώς και η παραγωγή νέας γνώσης μέσω της έρευνας που διεξάγεται.

«Ιδιαίτερα τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κόσμος έχει αντιληφθεί τη μεγάλη σημασία των πρώτων υλών. Κι αυτό ήταν μόνο μια αφορμή, γιατί η διάσταση αυτή, της σημασίας τους, έχει “φωτιστεί” εδώ και καιρό από την επιχειρούμενη διττή αλλαγή της οικονομίας σε πράσινη και ψηφιακή. Μια αλλαγή που μπορεί να γίνει μόνο αν βασιστούμε σε πρώτες ύλες και μάλιστα ύλες πολλές από τις οποίες δεν τις χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα. Είναι λοιπόν καθοριστικός, μέσα σε αυτή τη συγκυρία ο ρόλος του Μηχανικού Ορυκτών Πόρων και κατά συνέπεια της Σχολής Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης», δήλωσε, μιλώντας στα “Χ.ν.” ο κοσμήτορας της Σχολής – καθηγητής Μιχάλης Γαλετάκης.
Συνεχίζοντας ο κ. Γαλετάκης υπογράμμισε ότι η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων της Σχολής «είναι πολύ ικανοποιητική και σταδιοδρομούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και μάλιστα σε εταιρείες διεθνώς αναγνωρισμένες και με αποδοχές πολύ καλές συγκριτικά με άλλες ειδικότητες Μηχανικών».

Η ζήτηση των Μηχανικών Ορυκτών Πόρων βαίνει αυξανόμενη καθώς αφενός «οι ορυκτές πρώτες ύλες αποτελούν τη βάση του σύγχρονου πολιτισμού, αφού η συμβολή τους στους στόχους για τη μετάβαση σε καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια και μηδενικές εκπομπές, είναι αποφασιστικής σημασίας» και αφετέρου «στην ΕΕ γίνεται ολοένα και περισσότερο συνείδηση ότι δεν μπορεί να είναι όμηρος στην προμήθεια πρώτων υλών από τρίτες χώρες και θα πρέπει να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία».

«Αυτή η ενεργειακή αυτονομία – σημείωσε συνεχίζοντας ο κ. Γαλετάκης – βασίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές και απαιτεί πρώτες ύλες που μονοπωλούνται από χώρες όπως η Κίνα σε ποσοστό πάνω από 90-95%. Άρα είναι άμεση ανάγκη η ΕΕ να στρέψει το ενδιαφέρον της προς αυτό τον τομέα ώστε να αυξήσει την αυτονομία της στις πρώτες ύλες», συμπλήρωσε ο κοσμήτορας της Σχολής ΜΗΧΟΠ.

Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων πραγματοποιείται έκθεση ορυκτών συνοδευόμενη από κατάλληλο πληροφοριακό υλικό, προβολές βίντεο και επίδειξη εργαστηριακού εξοπλισμού.

Οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές στο κοινό και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον σημαντικό ρόλο των ορυκτών πρώτων υλών στις καθημερινές μας δραστηριότητες, να πληροφορηθούν για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες της Σχολής και τις προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης του Μηχανικού Ορυκτών Πόρων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αποκαλύπτεται ο ναός της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων

» Ξεκίνησε νέα αρχαιολογική ανασκαφή Έπιασε… δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη για την αποκάλυψη του ναού της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων! Η επίσημη τελετή...

Mια διαφορετική ορθοπαιδική κλινική…

Μια διαφορετική ορθοπαιδική κλινική θα δουν από την ερχόμενη εβδομάδα γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς. Η ανακαίνιση της κλινικής ολοκληρώνεται, τα δάπεδα είναι καινούργια, νέες...

Προσωρινά κρατούμενος ο 27χρονος που κατηγορείται για το βιασμό της 19χρονης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 27χρονος - που κατηγορείται για το βιασμό 19χρονης στα Φαλάσαρνα - με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέα και του ανακριτή. Σύμφωνα...

Φωτιά στον Παράλληλο της Εθνικής Οδού

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Παράλληλο της Εθνικής Οδού, στα Χανιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε πλησίον μεγάλου σούπερ μάρκετ. Η πυροσβεστική...

Οδηγοί σε… απόγνωση λόγω i-Park

Αγανακτισμένος οδηγός που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το νέο ψηφιακό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης του δήμου Χανίων i-Park Chania, έφτασε προχθές στα γραφεία της εφημερίδας. Οπως μας...

Αντζούρια γίγαντες!

Αντζούρια γίγαντες έβγαλε ο κήπος δύο φίλων Χανιωτών, του Κώστα Κουντουράκη και του Αχιλλέα Μαλανδράκη. Με οικολογική φροντίδα μας είπαν ότι “τα φετινά αντζούρια είναι...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα