Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Σπουδάζοντας τη γοητεία του διαφορετικού

ΣΤ1 ΤΑΞΗ 9ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ

Καλοί μου φίλοι, Χριστός Ανέστη!
Για ένα από τα υπέροχα ταξίδια που έκαναν τη φετινή δύσκολη σχολική χρονιά τα παιδιά της Στ1 τάξης του 9ου Δημ. Σχ. Χανίων, έχοντας ως εμψυχώτρια τη δασκάλα τους, την και καλή μου φίλη, Βάσω Νυσταζάκη, ο λόγος στον σημερινό, τον πρώτο μεταπασχαλινό φετινό Παιδότοπο. Ανθός μας και καρπός αυτού του ταξιδιού το ιδιαίτερα “ευαίσθητο” τραγούδι “Το πολύχρωμο παζλ” με το οποίο συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Στιχουργικής που διοργάνωσε το “Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού” με τίτλο “Τα δικαιώματά μας γίνονται τραγούδι”. Τι ευλογία το όποιο προϊόν συνεργασίας του ΕΜΕΙΣ μιας σχολικής τάξης! Τι ευλογία αυτής της λογής τα προϊόντα! Πάντα ωραία ως Eλληνίδα δασκάλα, καλή μου συναδέλφισσα. Πάντα τέτοια “κατορθώματα”, καλά μου Εκτάκια!

Καλή Ανάσταση σε όλους!

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

Σεπτέμβρης 2020, καινούρια σχολική χρονιά, μια χρονιά δύσκολη, αλλιώτικη, γεμάτη ανασφάλεια, μα όπως κάθε νέα χρονιά ένα ξεκίνημα γεμάτο προσδοκίες, ένα ευχάριστο, συναρπαστικό ταξίδι. Για να φτάσουμε όμως στον προορισμό μας, απολαμβάνοντας τη διαδρομή, χρειάζεται μια καλή ομάδα.
Πρώτος στόχος λοιπόν της χρονιάς το χτίσιμο μιας δεμένης αρμονικής ομάδας, η οποία πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στην κατανόηση, στην αποδοχή της διαφορετικότητας και στον σεβασμό.
Ξεκινήσαμε το χτίσιμο της ομάδας βιωματικά, παίζοντας παιχνίδια ρόλων, φτιάχνοντας ακροστιχίδες και εικαστικές δημιουργίες. Στη συνέχεια γνωρίσαμε τη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού και εστιάσαμε στο 2ο άρθρο περί απαγόρευσης των διακρίσεων. Διαπιστώσαμε ότι η μοναδικότητα του καθενός είναι που μας κάνει διαφορετικούς, αλλά ταυτόχρονα και μέλη ενός συνόλου που αλληλεπιδρούν. Η σκέψη μας πήγε στη φύση, όπου η ποικιλία δημιουργεί εξαίσιες εικόνες και στα χρώματα, που όταν αναμειγνύονται δίνουν εκπληκτικές αποχρώσεις. Αποφασίσαμε να αποδώσουμε εικαστικά τη γοητεία του διαφορετικού, φτιάχνοντας ένα παζλ με τις φωτογραφίες των παιδιών και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι κάθε κομμάτι από το παζλ είναι το ίδιο απαραίτητο με τα υπόλοιπα και πως για να είναι το σύνολο ολοκληρωμένο, δεν πρέπει να λείπει κανένα.
Όλα τα κομμάτια έχουν τη θέση τους και ταιριάζουν αρμονικά, δημιουργώντας ένα υπέροχο σύνολο.
Κι ενώ το ταξίδι μας συνεχίζεται, αποκτήσαμε έναν πολύτιμο συνταξιδιώτη, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Συμμετείχαμε με πολλή χαρά στο πρόγραμμα που υλοποίησε με τίτλο “Έρχονται οι γίγαντες”, στo πλαίσιo του οποίου δημιουργήθηκε ένα καταπληκτικό animation που διαπραγματεύεται την αναπηρία. Η συνεργασία μας με το Δίκτυο συνεχίστηκε και αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος στον διαγωνισμό στιχουργικής που διοργάνωσε, με θέμα “Τα Δικαιώματά μας γίνονται Τραγούδι”. Κάπως έτσι γεννήθηκε το τραγούδι που με υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε. Και ο τίτλος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος παρά “Ένα πολύχρωμο παζλ”.

Η δασκάλα της τάξης
Βασιλεία Νυσταζάκη

Ένα πολύχρωμο παζλ

Έχεις δει τα λουλούδια στους κήπους
πως μοιράζονται τη γη χωρίς φραγμούς,
μ’ ένα φως αδερφικό να τα φωτίζει
που δεν ξέρει ξένους και διαφορετικούς.

Είναι κομμάτια από τ’ όμορφο παζλ
που έναν δρόμο ανοίγει μπροστά μου.
Είναι κομμάτια από τ’ όμορφο παζλ
που με λόγια γλυκά μιλά στην καρδιά μου.

Ένα πολύχρωμο παζλ που όλοι μέσα χωράνε,
κίτρινοι, άσπροι, μελαμψοί, απ’ όποια χώρα και να’ ναι.
Ένα πολύχρωμο πάζλ με όλα του τα κομμάτια
ταιριασμένα αρμονικά, που γαληνεύει τα μάτια.

Ένα πολύχρωμο παζλ που διακρίσεις δεν ξέρει,
φτιαγμένο με μαστοριά από επιδέξιο χέρι.
Ένα κομμάτι αν χαθεί κενό μεγάλο αφήνει,
μια γκρίζα τρύπα μουντή μες των χρωμάτων τη δίνη.

Έχεις νιώσει την αγάπη να ενώνει
δυο παιδιά αγκαλιασμένα σφιχτά,
που οι λέξεις δεν μπορούν να χωρίσουν
κι ας είναι διαφορετικά.

Δύο κομμάτια από τ’ όμορφο παζλ
που όλες τις διαφορές γεφυρώνει.
Δύο κομμάτια από τ’ όμορφο παζλ
που των ανθρώπων τα λάθη διορθώνει.

Ένα πολύχρωμο παζλ που όλοι μέσα χωράνε,
κίτρινοι, άσπροι, μελαμψοί, απ’ όποια χώρα και να’ ναι.
Ένα πολύχρωμο παζλ με όλα του τα κομμάτια
ταιριασμένα αρμονικά, που γαληνεύει τα μάτια.

Ένα πολύχρωμο παζλ που διακρίσεις δεν ξέρει,
φτιαγμένο με μαστοριά από επιδέξιο χέρι.
Ένα κομμάτι αν χαθεί κενό μεγάλο αφήνει,
μια γκρίζα τρύπα μουντή μες των χρωμάτων τη δίνη.

Μαρκέλλα Ανδρουλάκη, Αγάπη Βαζάκα,
Δημήτρης Γελασάκης, Μαριλένα Δρουμπάκη,
Φίλιππος Ζαχαράκης, Εμμανουέλα Καραπαναγιώτη,
Ερασμία Μαλεκάκη, Μανόλης Μαραθάκης – Πωλιουδάκης, Μάρα Μαρινάκη, Δέσποινα Νικολιδάκη, Φανουρία Νικολιδάκη, Κριστιάν Πάπα,
Στέλιος Πατρικάκης, Δημήτρης Φαντάκης

Τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στον σεβασμό του ατόμου που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία της έκφρασης και της σκέψης, δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην υγεία. Τέλος όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο.

Δημήτρης Γελασάκης

Πολλοί άνθρωποι μαζί, όταν προσπαθούν να πετύχουν έναν κοινό στόχο, αποτελούν μια ομάδα. Το μυστικό για να λειτουργήσει μια ομάδα αρμονικά είναι η συνεργασία. Έτσι, έπειτα από συνεργασία και σκληρή δουλειά, η τάξη μας δημιούργησε ένα όμορφο ποίημα με τίτλο «Ένα πολύχρωμο παζλ», το οποίο βασίζεται στο 2ο άρθρο της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού περί απαγόρευσης των διακρίσεων. Ήταν μία μοναδική εμπειρία!

Εμμανουέλα Καραπαναγιώτη

Όλα τα παιδιά του κόσμου, από όλες τις χώρες και από όλες τις φυλές, πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα και να μην υπάρχουν διακρίσεις εναντίον τους. Οι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα να ξεχωρίζουν τα παιδιά μεταξύ τους, είτε είναι φτωχά είτε είναι με ειδικές ανάγκες, είτε είναι από διαφορετική φυλή! Είμαστε όλοι ίσοι και διαφορετικοί κι έτσι μόνο, το μέλλον θα είναι καλύτερο για όλους!

Μαρκέλλα Ανδρουλάκη

Για το τραγούδι μας «Ένα πολύχρωμο παζλ», δουλέψαμε όλοι μαζί, σαν μια ενωμένη ομάδα. Κάθε ένας από εμάς είχε διαφορετική άποψη, όπως διαφορετικοί είμαστε όλοι μεταξύ μας. Μέσα από τις διαφωνίες μας όμως και μέσα από τη διάθεσή μας να δημιουργήσουμε κάτι καλό, πετύχαμε να γίνουμε για λίγο στιχουργοί!

Στέλιος Πατρικάκης

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες