Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Σπάζοντας (ή και όχι!) τον κώδικα

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, πολλοί κώδικες και κρυπτογραφήσεις έχουν «σπάσει» από λαμπρά μυαλά. Άλλοι κώδικες πάλι μένουν επτασφράγιστα μυστικά ακόμη και στις μέρες μας. Σήμερα θα δούμε παρέα περιπτώσεις κωδίκων που έσπασαν, αλλά και άλλων που συνεχίζουν να αποτελούν μυστήριο.

Το Αίνιγμα και ο Τιούρινγκ

 

Το 1938, μια ομάδα αξιωματικών, με προεξέχοντα τον Alan Turing και κορυφαίους τους Gordon Welchman, Hugh Alexander, Bill Tutte και Stuart Milner-Barry, πέρασε ένα μήνα στο Bletchley Park στην Αγγλία. Η φύση της δουλειάς τους παρέμεινε μυστική πολλά χρόνια μετά τον πόλεμο. Το Bletchley Park υπήρξε ο κομβικός σταθμός όπου «έσπασε» ο «άλυτος» κώδικας των Γερμανών «enigma». Σύμφωνα με μεταγενέστερες εκτιμήσεις, η εργασία που διεξήχθη στο Bletchley Park ήταν τόσο σημαντική που στην πραγματικότητα έκανε τον Δεύτερο Παγκόσμιο να λήξει περί τα δυο χρόνια νωρίτερα απ΄όσο θα έληγε χωρίς την αποκτρυπτογράφηση του «Αινίγματος», σώζωντας εκατοντάδες χιλιάδες ζωές. Η λύση των γερμανικών κωδικών ENIGMA έγινε από μια εξαιρετικά πολύπλοκλη μηχανή που ευφηυρε ο Τιούρινγκ, ενώ, με την ίδια μηχανή η ομάδα του Bletchley μπέρδεψε τους Γερμανούς πριν από την απόβαση της D-Day. Συγκεκριμένα έστειλαν ψευδείς κώδικες που έλεγαν ότι η κύρια εισβολή στη Νορμανδία ήταν λανθασμένη και η πραγματική επίθεση θα γινόταν στο Πα-ντε-Καλαί. Αυτό σήμαινε πως δεν υπήρχαν δυνάμεις της Βέρμαχτ κοντά στη Νορμανδία την ημέρα της απόβασης. Εκτιμώντας –μετά θάνατον- τη δουλειά του Τιούρινγκ (ο οποίος εν ζωή δικάστηκε ως ομοφυλόφιλος και επέλεξε τον χημικό ευνουχισμό αντί της φυλάκισης, με αποτέλεσμα απελπισμένος να αυτοκτονήσει λίγους μήνες μετά την αρχή των «θεραπειών» του) η βασίλισσα επισκέφθηκε το 2011 το Bletchley Park δηλώνοντας πως στους άνδρες και τις γυναίκες που εργάστηκαν για να σπάσουν το «αίνιγμα» οφείλεται παγκοσμίως βαθιά ευγνωμοσύνη.

Ο κώδικας του Zodiac

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, ο Zodiac ήταν ένας διαβόητος δολοφόνος που τρομοκρατούσε ανθρώπους και αστυνομία. Μετά από 5 δολοφονίες, ο Zodiac έστειλε μια επιστολή 340 λέξεων στην εφημερίδα San Francisco Chronicle, η οποία αποτελούνταν διάφορα δυσανάγνωστα συμβόλα, και απευθυνόταν στην αστυνομία. Το περιεχόμενο του γράμματος παρέμεινε μυστήριο για περισσότερα από 50 χρόνια. Αμέτρητα ντοκιμαντέρ, βιβλία και άρθρα έχουν γραφτεί για τον δολοφόνο και την επιστολή, και πολλές ήταν οι εκδοχές που παρουσιάστηκαν για το περιεχόμενο του κειμένου. Τον Δεκέμβριο του 2020, τρεις ιδιωτικοί ντεντέκτιβ κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν με επιτυχία τα σύμβολα, αποκαλύπτοντας τίποτα περισσότερο από παραληρήματα του Zodiac . Στην επιστολή ανέφερε: «Δεν φοβάμαι τον θάλαμο αερίων γιατί θα με στείλει στον παράδεισο πολύ νωρίτερα και τώρα έχω αρκετούς σκλάβους να δουλέψουν για μένα».

 

» Η υποψήφια βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. παρουσιάζει θέσεις και προτάσεις εν όψει των εθνικών εκλογών

 

Ο κώδικας για τον θησαυρό

Στις αρχές του 1800, μια ομάδα με επικεφαλής τον Thomas Beale ανακάλυψε ένα θησαυρό από χρυσό και ασήμι στα Βραχώδη Όρη. Μην μπορώντας να πιστέψουν στην καλή τους τύχη, οι εξερευνητές συνέχισαν τις εξορύξεις για χρόνια με τον θησαυρό τους να υπολογίζεται περί τα 65 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (σε σημερινή αξία). Για να προστατεύσουν τον θησαυρό τους, ο Beale και οι υπόλοιποι, τον έθαψαν σε άγνωστη τοποθεσία στο Bedford της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, ο Beale δημιούργησε τρία γράμματα που αποκάλυπταν τη θέση του θησαυρού. Τα γράμματα βρέθηκαν κάποια στιγμή από έναν άνδρα γνωστό του Beale (ο οποίος τότε θεωρείτο νεκρός). Ωστόσο, τα γράμματα ήταν ακατανόητα αφού αποτελούνταν από φαινομενικά τυχαίους αριθμούς. Ο άντρας έδωσε τα γράμματα σε έναν πλούσιο φίλο του που με τη σειρά του τα έδωσε σε ειδικούς, οι οποίοι κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τμήμα μόνο του περιεχομένου τους. Μπόρεσαν δηλαδή να αποκρυπτογραφήσουν μόνο πόσος χρυσός και ασήμι ήταν θαμμένα, αλλά δεν μπόρεσαν να «σπάσουν» τον κώδικα για το πιο σημαντικό: για το πού ήταν κρυμμένος ο θησαυρός. Με την πάροδο των χρόνων, κάποιοι θεωρούν το όλο θέμα μια περίτεχνη φάρσα, όμως υπάρχει η πιθανότητα ένας τεράστιος θησαυρός να είναι ακόμα θαμμένος στα βουνά του Μπέντφορντ.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/mV46Xei3Pyw

Ο κώδικας για τον θησαυρό στο σεντούκι

Το 2010, ο συγγραφέας και έμπορος έργων τέχνης Forrest Fenn εξέδωσε τα απομνημονεύματά του στα οποία αναφέρει ότι είχε κρύψει ένα σεντούκι θησαυρού «στα βουνά κάπου βόρεια του Santa Fe». Τον θησαυρό, όπως ο ίδιος έλεγε, έκρυψε το 1988 όταν έμαθε πως ήταν άρρωστος σε τελικό στάδιο (αργότερα ωστόσο διαπιστώθηκε πως αυτή η διάγνωση ήταν λανθασμένη) και έτσι αποφάσισε να γράψει και να εκδόσει τα απομνημονεύματά του. Στο βιβλίο υπήρχαν εννέα κρυμμένες ενδείξεις για το πού βρισκόταν ο θησαυρός. Στο σεντούκι υπήρχε χρυσός, σπάνια κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι, αξίας περί τα ένα με δυο εκατομμύρια δολάρια. Οι ενδείξεις λένε στους αναγνώστες να ξεκινήσουν «εκεί που σταματούν τα ζεστά νερά» και να πάνε εκεί που «δεν υπάρχει μέρος για τους ήσυχους». Στην πάροδο των χρόνων, πολλοί ακολούθησαν τις ενδείξεις, και τουλάχιστον 5 σκοτώθηκαν προσπαθώντας να βρουν τον θησαυρό. Το 2021, ένας κυνηγός θησαυρών υπέβαλε μήνυση ισχυριζόμενος ότι ο Fenn είχε μεταφέρει τον θησαυρό από το Κολοράντο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς ήξερε ότι θα τον εντόπιζαν σύντομα.

Το χειρόγραφο Voynich

Ένα από τα πιο μυστηριώδη βιβλία του κόσμου, το χειρόγραφο του Voynich, λέγεται πως ανήκε σε έναν αλχημιστή από την Πράγα ονόματι Georg Baresch. Ο Baresch έγραψε κάποτε ότι το βιβλίο «έπιανε χώρο στη βιβλιοθήκη του» και ποτέ δεν αποκάλυψε πώς ήρθε στην κατοχή του. Το βιβλίο αποτελείται από 240 σελίδες, από τις οποίες λείπουν κάποιες, και είναι γεμάτο κωδικούς, σύμβολα και εικονογραφήσεις. Ορισμένες από τις εικόνες παρουσιάζουν πρακτικές βοτανοθεραπείας από τον Μεσαίωνα, ηφαίστεια, γυμνές γυναίκες και εικόνες που σχετίζονται με την αστρολογία. Υπάρχουν και εικόνες με πλωτά κάστρα, κεφάλια χωρίς σώμα και παράξενα πλάσματα. Το κείμενο έχει αφήσει μερικούς από τους πιο λαμπρούς κρυπτολόγους του κόσμου να προβληματίζονται σχετικά με το πραγματικό του νόημα. Οι θεωρίες για το τι θα μπορούσε να είναι το χειρόγραφο ξεκινούν από το ότι μπορεί να το έγραψε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, πως ίσως είναι ένα βιβλίο γραμμένο από εξωγήινους, ή πως είναι όλα μια φάρσα. Οι έρευνες για την αποκρυπτογράφησή του πάντως συνεχίζονται…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα