Σάββατο, 8 Μαΐου, 2021

Σκοτώνουμε τα δέντρα όταν γεράσουν… στα Χανιά

Δεν είναι η πρώτη φορά -δυστυχώς- που καταθέτω ένα κείμενο σχετικό με την κοπή των δέντρων στην πόλη μας!

Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι τα Χανιά, χρόνο με τον χρόνο αποψιλώνονται… έχοντας πια καταντήσει ένας κρανίου τόπος!

Αρχίζω να νιώθω ότι μας διακατέχει μία αποστροφή σε οτιδήποτε αποπνέει υγεία!

Ολοφάνερα και δίχως καμία αιδώ, κόβουμε και κορμοτομούμε, ξεραίνουμε(!) δέντρα αφήνοντας μάλιστα σε πολλά σημεία τα… κουφάρια τους για να μας υπενθυμίζουν τις ενοχές μας(;).

Ενοχές που οφείλουμε να αποδεχόμαστε ειδικά απέναντι στα παιδιά μας που εύλογα απορούν για ποιο λόγο κόπηκαν αυτά τα… πρώην δέντρα!

Δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε απέναντι στα ερωτηματικά των παιδιών μας!

Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι δεν ντρεπόμαστε για τις πράξεις μας!

Ντρεπόμαστε…, ειδικά όταν έχουμε προσπαθήσει να τους εμφυσήσουμε την… περιβαλοντική συνείδηση!

Οχι δεν θα επιρρίψουμε καμία ευθύνη σήμερα από εδώ! Το έχουμε κάνει κατά το παρελθόν, και αποτέλεσμα… ουδέν!

Ίσως το εύλογο ερώτημα κάποιου που διαβάζει το παρόν, είναι γιατί τώρα τούτη η αναφορά!

Στη σελ. 4 του σημερινού φύλλου των “Χ.Ν.” ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ειδικός στην δεντροχρονόγηση κ. Δημήτρης Σαρρής μας μιλάει για ένα πρόγραμμα δεντροχρονολόγησης που “τρέχει” για τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς.

Ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα σημειώνει ότι: «θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε διαδρομές ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να τα δουν από κοντά, να τα φωτογραφήσουν και να τα απολαύσουν. Καταγράφοντας την ηλικία του κάθε δέντρου και γνωρίζοντας την ιστορία του είναι ένα μέσο για να τα προστατεύσουμε καλύτερα».

Μήπως θα έπρεπε ο κ. Σαρρής να… μας επισκευθεί αρμοδίως και εντός Χανίων και να μας πληροφορήσει για τις ηλικίες των δέντρων αλλά και για την ιστορία τους;

Ίσως τότε να… ευαισθητοποιηθούμε επιτέλους γνωρίζοντας ότι τα αλυσοπρίονά μας πραγματικά ξεσκίζουν σάρκες “γεροντήδων” που όχι μόνο έχουν πολλά ακόμη να μας προσφέρουν αλλά και πολλά να μας πουν για την ιστορία τούτου του τόπου!

5 Comments

  1. Στον Αγιο Ονούφριο στην παραλία , έκοψαν όλες τις αλμυρίδες στην κυριολεξία τις άφησαν με μια φούντα να θυμίζουν ότι δεν είναι τελείως κουφάρια.Οι λουόμενοι δεν έχουν πιά το Καλοκαίρι.Γιατί ? Τίνος ανεγκέφαλου ήταν ιδέα ? Αίσχος. Μήπως έγινε επίτηδες για να νοικιάζονται ομπρέλες και να τα κονομάνε κάποιοι ? Ο Δήμαρχος είναι ενήμερος για ”το έγκλημα” αυτό ? ΝΤΡΟΠΗ.

  2. Στον Αγιο Ονούφριο στην παραλία , έκοψαν όλες τις αλμυρίδες στην κυριολεξία τις άφησαν με μια φούντα να θυμίζουν ότι δεν είναι τελείως κουφάρια.Οι λουόμενοι δεν έχουν πιά σκιά το Καλοκαίρι.Γιατί ? Τίνος ανεγκέφαλου ήταν ιδέα ? Αίσχος. Μήπως έγινε επίτηδες για να νοικιάζονται ομπρέλες και να τα κονομάνε κάποιοι ? Ο Δήμαρχος είναι ενήμερος για ”το έγκλημα” αυτό ? ΝΤΡΟΠΗ.

  3. Πολλές φορές από τις στήλες αυτής της εφημερίδας έχω σχολιάσει το θέμα αυτό. Μάλιστα όταν ήμουν μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων είχα προτείνει τη δενδροχρονολόγηση και την προσθήκη ταμπέλας με το όνομα το κοινό και το επιστημονικό για τα φυτά που υπάρχουν στον κήπο Χανίων. Ακόμα για τις πάσης φύσεως δενδροστοιχίες της πόλης να συνταχθεί ειδικό διάγραμμα, ώστε οι εκάστοτε επεμβάσεις να μην αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του πράσινου. Δεν είναι βαρετό να επισημαίνεται η επικίνδυνη μείωση του πράσινου της πόλης.

  4. Αυτό που κάνουν στα Χανιά δεν είναι κλάδεμα. Είναι ανεπανόρθωτη καταστροφή των δέντρων με αποτέλεσμα να βλέπουμε όρθια τα κουφάρια τους.
    Οι ίδιοι που κόβουν τα δέντρα εμπορεύονται και καυσόξυλα.
    Δεν υπάρχει κάποιος γεωπόνος να επιβλέπει την κοπή?
    Είναι σκάνδαλο που συνεχίζεται εδώ και χρόνια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες