Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Σκληροί όροι παραχώρησης για το κτήριο του παλιού ΙΚΑ

Με σκληρούς όρους παραχωρείται στην τοπική κοινωνία των Χανίων το κτήριο του παλιού ΙΚΑ στη συμβολή των οδών Νεάρχου και Σολωμού , καθώς ο ιδιοκτήτης (e-ΕΦΚΑ) , ζητά από τον Δήμο μηνιαίο αντάλλαγμα 6.000 ευρώ για 43 έτη (3.096.000 ευρώ συνολικά).

Επιπλέον ο Δήμος Χανίων καλείται να αναλάβει τόσο το κόστος κατεδάφισης όσο και το κόστος ανέγερσης νέου κτηρίου στο συγκεκριμένο οικόπεδο.
Το θέμα έρχεται προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων και μένει πλέον να φανεί αν έχει διάθεση η δημοτική Αρχή να επιδιώξει μια καλύτερη σύμβαση, καθώς στο συγκεκριμένο χώρο φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα κτήριο που θα φιλοξενήσει δημοτικές υπηρεσίες.
Στη σύμβαση προβλέπεται πως ο Δήμος Χανίων «υποχρεούται να αναλάβει ο ίδιος εξολοκλήρου, με δικά του μέσα, διαδικασίες και δαπάνες, την κατεδάφιση του υφιστάμενου κτηρίου και την ανέγερση νέου, ενεργειακής απόδοσης Α+, με όλους τους σύγχρονους κανονισμούς, που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας, πυρασφάλειας κ.λπ. και θα είναι πλήρως λειτουργικό και σύγχρονο, με τη χωροθέτησή του στο βάθος του οικοπέδου, ώστε να δημιουργηθεί έμπροσθεν αυτού κοινόχρηστος πράσινος χώρος».
Παράλληλα σημειώνεται πως «το ελάχιστο κόστος όλων των ως άνω εργασιών, που αφορούν στην κατεδάφιση του υφιστάμενου κτηρίου, στην εκπόνηση των μελετών και στην ανέγερση του νέου κτηρίου για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των Υπηρεσιών του παραχωρησιούχου, το οποίο θα επωμιστεί ο παραχωρησιούχος, θα ανέλθει στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000 ευρώ), περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Για την ολοκλήρωση όλων των ως άνω μελετών και εργασιών, παρέχεται στον παραχωρησιούχο περίοδος χάριτος και απαλλαγής από την καταβολή ανταλλάγματος τριών (3) ετών, με έναρξη από την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας Σύμβασης Παραχώρησης Χρήσης με Αντάλλαγμα. »
Μετά της συμπλήρωση 16-18 ετών απο την παραχώρηση θα ανατεθεί σε πιστοποιημένο εκτιμητή να ξαναδεί τη μηνιαία μίσθωση και αυτή να αναπροσαρμοστεί ανάλογα.
Προβλέπεται επίσης η παροχή της δυνατότητας παράτασης της παραχώρησης χρήσης με αντάλλαγμα κατά δεκαπέντε (15) συν δεκαπέντε (15) έτη μετά τη λήξη του αρχικού χρόνου της παραχώρησης χρήσης με αντάλλαγμα, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του e-Ε.Φ.Κ.Α., μετά από αίτημα του Δήμου Χανιών. Ο Δήμος επίσης θα δώσει εγγύηση 600.000 ευρώ στον e-Ε.Φ.Κ.Α μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών κατεδάφισης του υπάρχοντος, παλαιού κτηρίου και κατασκευής σύγχρονου ακινήτου για τη στέγαση των υπηρεσιών. Το ποσό θα επιστραφεί στο Δήμο μόλις υλοποιηθεί πλήρως και οριστικό το έργο του.

Το κτήριο του παλιού ΙΚΑ

• Κτισμένο σε οικόπεδο επιφάνειας 965,00 τ.μ.
• Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1962 και αποπερατώθηκε το 1964.
• Η συνολική επιφάνεια του κτηρίου ανέρχεται σε 1.146,55 τ.μ.
• Αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 90,40 τ.μ., στο οποίο βρίσκεται το λεβητοστάσιο και ένας διάδρομος. Από ισόγειο, επιφάνειας 537,20 τ.μ., Α’ όροφο, επιφάνειας 432,29 τ.μ. και βοηθητικά κτίσματα στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, εμβαδού 86,66 τ.μ., με χρήση αποθηκευτικών χώρων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Με 3000000 ο δημος μπορει να αγορασει οικοπεδο να φτιαξει το κτηριο και να ειναι δικο του και οχι για 43 χρονια και 4500000 που θα του στιχησει Αλλα ποιος ξερει τι παιζεται … Γνωμη μου αυτα .

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα