Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Σκληρό μπρα ντε φερ Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα (video)

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τις κοινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα περισσότερα θέματα – αγκάθια στις θέσεις των δυο χωρών, όπως το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά και το μεταναστευτικό.

Μετά την ολοκλήρωση της αρχικής τοποθέτησης του κ. Δένδια, ο οποίος απάντησε ευθέως στις προκλήσεις του τούρκου ομολόγου του και για να βελτιωθεί το κλίμα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που το δυναμιτίζουν, ο κ. Τσαβούσολγου ξαναπήρε το λόγο και έθεσε ακόμη πιο επιθετικά και άλλα ζητήματα, όπως αποστρατιωτικοποιηση νησιών.

Σε μια ασυνήθιστη διαδικασία, οι υπουργοί πήραν διαδοχικά τον λόγο άλλες δύο φορές για να απαντήσουν στις εκατέρωθεν δηλώσεις, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει με βάση θετική ατζέντα συνομιλιών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αλλάζουν οι πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής ή πως εγκαταλείπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ειδικά για το μεταναστευτικό, τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα και πως για να γυρίσει μια νέα σελίδα απαιτείται μια νέα αντίληψη.

Οι αρχικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά την αρχική του τοποθέτηση τόνισε ότι πράγματι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα του Αιγαίου, και ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο.

Έθεσε θέμα τουρκικών μειονοτήτων στη Θράκη, έκανε λόγο για άνευ όρων διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών κρατών Ελλάδας και Τουρκίας θα αποτέλεσε μια πολύ γόνιμη βάση για διάλογο.

Η τοποθέτηση Δένδια που εξόργισε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει ένα θετικό κλίμα σε αντιδιαστολή με αυτό που υπήρχε τους τελευταίους 20 μήνες, σημειώνοντας ότι αναγκαία προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα. Μέχρι πριν λίγους μήνες, τόνισε ο έλληνας υπουργός, οι παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας είχαν αυξηθεί δραματικά, επιβαρύνοντας τις προσπάθειες για οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης.

Απάντησε στον Τσαβούσογλου ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, – αυτό αναγνωρίζει και η συνθήκη της Λωζάνης, ενώ αυτή είναι και η θέση του ελληνικού κράτους.

Ο κ. Δένδιας είπε επίσης ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εφόσον το επιθυμεί και η ίδια, ωστόσο προϋπόθεση είναι ο πλήρης σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μελών της ΕΕ.

Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε στην Άγκυρα ότι πάντα επάνω στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρίσκεται το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας.

Ο κ. Δένδιας είπε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκία επηρεάζονται αρνητικά από την απειλή πολέμου, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

Ο άνευ προηγουμένου διάλογος μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Τουρκίας

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο ενώ έψεξε τον Έλληνα υπουργό ότι έθεσε ένα θέμα μπροστά στον Τύπο που οι δύο χώρες κατ’ ιδίαν και συνεπώς είναι υποχρεωμένος να απαντήσει.

Για τις μειονότητες είπε ότι η Τουρκία ως Ρωμιούς ορθόδοξους την μειονότητα που ζει στην Τουρκία αλλά η Ελλάδα δεν δέχεται τους ανθρώπους που δηλώνουν οι ίδιοι ότι έχουν τουρκική ταυτότητα, κάτι που χαρακτήρισε καταπίεση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης είπε ότι παρότι δεν επιθυμούσε να το αναφέρει μπροστά στα ΜΜΕ, η Ελλάδα χρησιμοποιεί στο μεταναστευτικό πρακτικές τύπου push back κατά προσφύγων και μεταναστών.

Ο Έλληνας υπουργός διερωτήθηκε εάν η τουρκική πλευρά ανέμενε να μην τίποτα για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή που η θέση της Αθήνας είναι σαφής πως η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και έχει κάνει πάνω από 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Τα βασικότερα σημεία των δηλώσεων των δύο υπουργών:

Μ. Τσαβούσογλου:

 • Τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοιδομητικό διάλογο.
 • Υπάρχει διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου. Προκλητικές δηλώσεις πρέπει να αποφεύγονται.
 • Ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο.
 • Πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία σε ζητήματα τρομοκρατίας.
 • Δουλεύουμε για να διευρύνουμε την εμπορική συνεργασία των δύο κρατών.
 • Από τη στιγμή που ανεβήκαμε στην εξουσία προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε βέλτιστες πρακτικές για τα θέματα των μειονοτήτων που υπάρχουν στη χώρα μας.
 • Ενας διάλογος άνευ όρων και προϋποθέσεων καθώς και οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών των κρατών μας θα αποτελέσουν γόνιμη βάση για την εξέλιξη των επαφών μας.
  Πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα.

Νίκος Δένδιας:

 • Η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας είναι απαραίτητη.
 • Ζητούμενο είναι η ειρηνική συμβίωση στη βάση του διεθνούς δικαίου.
 • Υπάρχει σημαντικό περιθώριο στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων, στην οικονομία και το εμπόριο.
 • Αναγκαία προϋπόθεση για τη συνεργασία είναι η αποκλιμάκωση ενεργειών που την δυναμιτίζουν
 • Οι παραβατικές ενέργειες το τελευταίο διάστημα είχαν αυξηθεί σημαντικά, επιβαρύνοντας το κλίμα
 • Ψευδείς ειδήσεις και προκλητικές ρητορικές δεν βοηθούν στο κλίμα συνεργασίας.
 • Είναι προς το συμφέρον Ελλάδας και Τουρκίας να συνεργαστούν για την ασφάλεια της περιοχής. Ο κ. Δένδιας απηύθυνε επίσης πρόσκληση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου πήρε εκ νέου το λόγο χαρακτηρίζοντας «προκλητικές» κάποιες από τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ, τις οποίες όπως είπε «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε».

Ανταπαντώντας ο Νίκος Δένδιας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όλα τα ελληνικά επιχειρήματα εδράζονται στο διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας μάλιστα σε κάποια αποστροφή του λόγου του ότι η «Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».

1 Comment

 1. Ο ΔΕΝΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙ.
  Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΧΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΚΙΟΥΛΕΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΕΜΑΛΙΣΤΕΣ.
  ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ. ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ.
  ΤΑ ΕΒΑΛΛΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ, ΓΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
  ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ….

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες