Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

Oταν οι Θεοί δημιουργούσαν τον κόσμο, λέει ο μύθος, ανέθεσαν σε δυό Τιτάνες  να  μοιράσουν αξιοσύνες και χαρίσματα σε όλα τα έμβια όντα, για να μπορέσουν αυτά, να εμφανιστούν στην Γή. Ο Επιμηθέας ανέλαβε να κάνει την μοιρασιά και ο Προμηθέας θα την επιθεωρούσε όταν την τέλειωνε ο αδελφός του και θα διόρθωνε τα τυχόν κακώς κείμενα.
Ο Επιμηθέας ενθουσιώδης κι αστόχαστος (το λέει και το όνομά του = σκέπτομαι μετά) κατάφερε να ξοδέψει όλες τις χάρες και τις δυνατότητες στα άλογα ζώα. Έτσι  όταν έφτασε στο τελευταίο ον στον άνθρωπο δηλ. δεν είχε περισσέψει τίποτα, κανένα χάρισμα, καμιά δυνατότητα  για να μπορέσει αυτός να εμφανιστεί στην Γή, να ζήσει εκεί και να επιβιώσει.
Φτάνει ο Προμηθέας για την επιθεώρηση και αντικρύζει όλα τα ζώα εφοδιασμένα άλλα με περισσότερο τρίχωμα, άλλα με αιχμηρά δόντια και δυνατές οπλές, άλλα με γρηγοράδα, άλλα με φτερά. Oλα είχαν κάποιο πλεονέκτημα που τους εξασφάλιζε την διαβίωσή τους σε ένα δύσκολο κόσμο. Μόνο  ο άνθρωπος είχε μείνει γυμνός, ξυπόλητος, χωρίς στρώμα και άοπλος. Καμιά του βασική ανάγκη δεν ικανοποιείται και η απλή επιβίωση είναι καθημερινή αγωνία.
Για να σώσει το ανθρώπινο γένος από την καταστροφή ο Προμηθέας κλέβει από τον Ήφαιστο και την Αθηνά την έντεχνη σοφία (την τεχνολογία δηλ.) και την φωτιά (την ενέργεια). Με  τα εφόδια αυτά καταφέρνει η ανθρώπινη φυλή να επιβιώσει. Αποκτά  ευπορία  οι δε άνθρωποι εσώζοντο «και κτίζοντες πόλεις». Όμως  παρ όλα αυτά δεν ζούσαν καλά γιατί “ἠδίκουν ἀλλήλους και  σκεδαννύμενοι πάλιν διεφθείροντο”. Αδικούσαν δηλ. ο ένας τον άλλο, σκόρπιζαν από τις πόλεις και αφανιζόντουσαν.
Βλέποντας ο Δίας ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, ότι μάλωναν και δεν μπορούσαν να συμβιώσουν μεταξύ τους και φοβούμενος μην τυχόν και εξαφανιστεί το ανθρώπινο γένος αποφασίζει να μας δώσει ένα καινούργιο δώρο. Στέλνει τον Ερμή να μας φέρει “αἰδώ τε καὶ δίκην”. Σεβασμό δηλ. και δικαιοσύνη. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνει η θεότης να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να βοηθήσει τους ανθρώπους ώστε να μπορέσουν να συνυπάρξουν και να συμβιώσουν. Και μάλιστα όταν ο Ερμής ρωτά σε ποιους από όλους τους ανθρώπους να δώσει αυτά τα χαρίσματα, ο Δίας απαντά: «Σε όλους γιατί αν δεν τα πάρουν όλοι,  πώς θα σταθούν οι πολιτείες; Και βάλε και ένα νόμο Ερμή, όποιος είναι ανίκανος να κρατήσει το μερίδιό του από αυτές τις δύο αρετές να τον σκοτώνουν «ως νόσον πόλεως». Σαν πανούκλα δηλ.
Αυτά μας λέει ο Πλάτων  στον διάλογό του με τίτλο Πρωταγόρας, που εγώ σας τον έδωσα εδώ, απλά και περιληπτικά χωρίς να μπω στις φιλοσοφικές αναζητήσεις του συγγραφέα. Μας παρουσιάζει τον Προμηθεϊκό μύθο διαφορετικό απ ότι ο Αισχύλος  και ο Ησίοδος. Τα πρωτάκουσα κι εγώ αυτές τις μέρες από έναν εμπνευσμένο δάσκαλο στα διαδικτυακά μαθήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης για την τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων.
Αιδώς λοιπόν χρειάζεται και δίκη για να συμβιώσουμε αρμονικά οι άνθρωποι και να τα καταφέρωμε να μην αλληλοσκοτωθούμε. Σεβασμό προς τον εαυτό μας πρώτα από όλα και μετά σεβασμό προς τους άλλους. Και δικαιοσύνη. Αρετές που τις προόριζε ο Δίας για όλους τους ανθρώπους και τις θεωρούσε δεδομένες για να έχωμε καλή ζωή, αγαστή συνύπαρξη και ειρήνη.
Τα σκεφτόμουν όλα τούτα, αυτές τις μέρες-ημέρες εκλογών. Oλη μας η κοινωνία στηρίζεται σ αυτές τις αρχές. Ή θάπρεπε να στηρίζεται. Και βέβαια εκεί θα έπρεπε να στηρίζονται και οι αξίες και σχέσεις των πολιτευμένων και των πολιτών.
Θαυμαστό μου φαίνεται που ένας άνθρωπος δυό και βάλε χιλιάδες χρόνια πριν είχε εντοπίσει τις αρετές της ευζωίας. Πιο πολύ με εντυπωσιάζει το γεγονός που επισημαίνει, ότι οι αρετές αυτές δεν είναι έμφυτες στον άνθρωπο αλλά επίκτητες. Θέλει  δουλειά για να τις κατακτήσουμε. Ωστόσο είναι μέσα στην φύση μας η δυνατότητα να εξελιχθούμε ηθικά. Δεν  είναι κάτι αδύνατο και ακατόρθωτο. Φτάνει να το θέλουμε και να το καλλιεργήσουμε.
Το θέλουμε όμως; Το θεωρούμε σωστό ώστε να το επιδιώξουμε;
Μέσα σε έναν μεταβαλόμενο κόσμο όπου το εγώ θεωρείται ανώτερο του εμείς όπου η ύλη υπερέχει του πνεύματος υπάρχει χώρος για αιδώ και δίκην;
Και τι κοινωνία θα είναι αυτή όταν θα εκλείψουν αυτές οι δυό αρετές;
Αγγελική Μπεμπλιδάκη

Υ.Γ. Διαδικτυακά μαθήματα Πανεπιστημίου Κρήτης:
https://mathesis.cup.gr/courses/course-v1:GreekCivilization+GC+19A/course/

“Τα Παιδιά είναι η Ελπίδα”
Ένα Σπιτάκι για τη Σάλλυ, ένα παραμύθι για όλα τα παιδιά του Κόσμου το οποίο μεταφράσαμε στα αραβικά και το διανείμουμε σε δομές φιλοξενίας προσφυγων. Σήμερα, αυτό το παιδικό παραμύθι για το σεβασμό στη διαφορετικότητα έφτασε στα χέρια των παιδιών που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας του Σκαραμαγκά και του Σχιστού, μεταφέροντας μαζί του τις αξίες της φιλίας και της συνύπαρξης καθώς και την υποσχεση για ενα καλυτερο μελλον. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Εκδόσεις Παρισιάνου – Parisianou Publications για τη δωρεάν εκτύπωση των πρώτων 1000 αραβόφωνων αντιτύπων.
Συγγραφέας: Γιώτα Βάσση
Μετάφραση κειμένου: Mustapha Khalfoun

Γιατροί του Κόσμου
Οι γυναίκες, οι μητέρες και τα παιδιά αποτελούν βασική προτεραιότητα για εμάς και βρισκόμαστε δίπλα τους με κάθε τρόπο. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την εταιρεία ΜΕΓΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ υλοποιούμε το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί» μέσω του οποίου υποστηρίζουμε καθημερινά εκατοντάδες γυναίκες, μητέρες και παιδιά σε όλη την Ελλάδα, με μακροπρόθεσμο στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης και ισότιμης πρόσβασής τους σε υπηρεσίες υγείας.
Την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος, παραλάβαμε στα ιατρεία μας 600 baby kits με βρεφικές πάνες Babylinoκαι άλλα είδη προσωπικής υγιεινής με σκοπό να ενισχύσουμε την υποστήριξη της γυναίκας της μητέρας και του παιδιού και να ανταποκριθούμε ακόμα και στις πιο βασικές τους ανάγκες όσο το δυνατόν καλύτερα.
Γιατί η Υγεία είναι δικαίωμα όλων!

Médecins du Monde Greece – Γιατροί του Κόσμου
25 Μαΐου στις 1:07 μ.μ.
Η φωτογραφική ομάδα METAPOLIS βρίσκει στέγη για ακόμη μία χρονιά στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και υπό τις μουσικές του 19ου Athens Technopolis Jazz Festival παρουσιάζει την έκθεση URBAN, από τη Δευτέρα 27 Μαΐου έως και την Κυριακή 2 Ιουνίου. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο και στις δράσεις των Γιατρών του Κόσμου που θα βρίσκονται στο χώρο με ειδικά διαμορφωμένο stand ενημέρωσης αλλά και διάθεσης υλικού με σκοπό τη διάδοση και την ενίσχυση του έργου της οργάνωσης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 19:30 στην Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού (Δ10).
Ευχαριστούμε τους διοργανωτές για την πολύτιμη υποστήριξη! Σας περιμένουμε όλους!
“Urban” Ετήσια έκθεση METApolis – METApolis
Urban 27 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2019

Τα στατιστικά για την εβδομάδα από 20/05/2019 έως και 24/05/2019 είναι
ΕΛΛΑΔΑ    21
ΜΑΡΟΚΟ    10
ΣΥΡΙΑ    8
ΑΛΒΑΝΙΑ    5
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    5
ΠΑΚΙΣΤΑΝ    3
ΡΟΥΜΑΝΙΑ    2
ΑΛΓΕΡΙΑ    2
ΓΕΩΡΓΙΑ    2
ΤΥΝΗΣΙΑ    2
ΑΙΓΥΠΤΟΣ    2
ΙΡΑΚ    1
ΣΥΝΟΛΟ    63


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αγγελική μου συγχαρητήρια ,μπράβο ,είσαι σπουδαία και μοναδική. Να σε έχει ο Θεός ,καλά να μας φωτίζεις με τις σκέψεις σου. Όπως επίσης και να μας ταξιδεύεις ,σεργιανίζοντας σε μονοπάτια και κόσμου,ς που δεν θα μπορέσουν κάποιοι από εμάς να βρεθούν ποτέ !!!!!!!!!!!!!Τύχη μου καλή που σε γνώρισα !!!!!!!!!!!! Ο εθελοντισμός μας ένωσε και, εύχομαι να είμαστε καλά να προσφέρομαι την ανιδιοτελή αγάπη μας. όπου μας ζητηθεί Αγγελική μου σου στέλνω την αγάπη μου , το σεβασμό μου και ,την εκτίμησή μου Καλή αντάμωση ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα