Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

Όταν πριν από αρκετό χρόνια επέστρεψα στα Χανιά, την γενέθλια πόλη μου, μετά από μετακινήσεις που μου έφερε το «αβέβαιον» και «αναποφάσιστον» της νεότητας, καθώς και μια μοιραία συγκυρία, οι φίλοι από τις προηγούμενες διαμονές μου που με γνώριζαν και ήξεραν την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό με ρωτούσαν συχνά πυκνά αν ικανοποιείται εδώ, αυτή μου η επιθυμία. Αν η πόλις μου, μού προσφέρει διεξόδους πνευματικής ανάτασης. Αν με λίγα λόγια υπήρχαν αρκετά καλλιτεχνικά δρώμενα ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν έναν άνθρωπο με τέτοιου είδους ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Συνήθως η απάντησή μου ήταν στενάχωρη γιατί θεωρούσα (και θεωρώ ακόμα) ότι πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση. Και όπως λέμε ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και συνήθως γκρίνιαζα γιατί έλεγα πως οι συμπολίτες μας, πιεσμένοι από την δύσκολη καθημερινότητα αμελούσαν την πνευματική τροφή χάριν της υλικής.
Αυτό το σαββατοκύριακο όμως, οφείλω να ομολογήσω, ότι με διέψευσε πλήρως. Συμμετέχοντας τα μουσεία μας στην διεθνή ημέρα Μουσείων οργάνωσαν μια σειρά από δράσεις. Στην κυριολεξία δεν τις προλάβαινες αν ήθελες να τις παρακολουθήσεις όλες. Βοήθησε και ο καλός καιρός. Κι έτσι από την Παρασκευή το πρωί βρέθηκα σε χώρους πνευματικούς. Στο αρχαιολογικό Μουσείο, στην Δημοτική Πινακοθήκη, στο σπίτι του Βενιζέλου, στο Μουσείο Τυπογραφίας. Στους δρόμους των Χανιών με την μουσική παρέα της πόλης να μας γεμίζει την ψυχή και τα αυτιά με χαρμόσυνα ακούσματα. Ακόμα και στην καθολική εκκλησία σε μια παράλληλη εκδήλωση.
Θα σας πω ειλικρινά αιστάνθηκα υπερήφανη για την πόλη που ζούμε. Για τους ανθρώπους της. Και καθώς η άνοιξη έχει φέρει και τόσους ξενομπάτες στο μέρος μας να σας πω την αλήθεια, ψήλωσα λιγάκι. Γιατί σκεφτόμουν: δεν τους δείχνωμε μόνο τα παλιά μας μεγαλεία. Δεν τους δείχνωμε ότι το μόνον μας ενδιαφέρον είναι η ύλη και τα υλικά αγαθά. Δεν επαναπαυόμαστε στα ήδη υπάρχοντα. Δημιουργούμε και νέα ενδιαφέροντα. Τους δείχνωμε ότι εξακολουθούμε να υπάρχωμε μέσα στην σύγχρονη εποχή και να έχωμε πολλαπλές αναζητήσεις. Ότι μας ενδιαφέρει και το πνεύμα. Και μετά άρχισαν οι δεύτερες σκέψεις. Μα είδες ότι οι συμμετέχοντες δεν ήταν και οι περίσσιοι. Καλά ήταν εργάσιμες ημέρες. Δεν μπορούν όλοι να αφήνουν τις δουλειές τους. Είδες που τα κινητά χτυπούσαν στις πιο ακατάλληλες στιγμές. Είδες που κάποιοι έπιαναν ψιλή κουβέντα αγνοώντας και μη σεβόμενοι τους ομιλητές. Όμως εγώ επιλέγω να βλέπω το όλο πράγμα πιο πολύ σαν μια αρχή. Και στην συνέχεια να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες δράσεις. Που να έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό και την πνευματική καλλιέργεια. Κάτι που στις μέρες μας δεν είναι ακριβώς ζητούμενο. Κι όμως μπορούμε να πάρουμε τόσα από κάτι τέτοιες δράσεις. Στο αρχαιολογικό Μουσείο και την οικία Βενιζέλου να μάθουμε την πόλη μας. Να μάθουμε για την πόλη μας. Για τα μνημεία της και τον τρόπο ζωής των προηγούμενων. Οι άνθρωποι νομίζω ανά τους αιώνες για τα ίδια πράγματα ενδιαφερόμαστε. Τα ίδια μας συγκινούν. Και τα ίδια επιζητούμε. Και πέραν από τον άρτον τον επιούσιον ζητάμε και τροφή πνευματική για να παρηγορηθούν λίγο τα μέσα μας. Το πνεύμα και η ψυχή μας.
Στην πινακοθήκη είχαμε την ευκαιρεία να μιλήσωμε με τον ίδιο τον καλλιτέχνη που εκθέτει εκεί τα έργα του. Να μας κοινωνήσει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του. Τι είναι αυτό που τον κινητοποιεί για να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης. Τι μήνυμα θέλει να μεταδώσει . Στο μουσείο τυπογραφίας πέραν της ωραιότατης μουσικής βραδιάς ξεναγηθήκαμε στον χώρο και μάθαμε γι αυτήν την σπουδαία ανακάλυψη του Γουτεμβέργιου. Συνειδητοποιήσαμε και πόση δουλειά χρειάζεται για να έχουμε εμείς στα χέρια μας κάθε μέρα τυπωμένη την εφημερίδα μας.
Θάθελα να συνεχιστούν όλες αυτές οι δράσεις πολιτισμού. Στις μέρες μας αυτό δεν είναι εύκολο μου υπενθύμισε διακριτικά μια υπεύθυνη εκδήλωσης. Βέβαια τα οικονομικά δεδομένα δεν βοηθούν, η αλήθεια να λέγεται. Μα δεν μπορούν άραγε να γίνονται δράσεις χαμηλού κόστους; Όλα τα πνευματικά ιδρύματα έχουν ανθρώπους με ενδιαφέροντα και γνώσεις πέραν από τον μέσο όρο. Δεν θα μπορούσαν να μας κάνουν κοινωνούς των γνώσεών τους αυτών, χωρίς πολλά έξοδα; Εγώ βέβαια μιλώ έξω από τον χορό. Αλλά θεωρώ ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε περισσότερο τους ανθρώπους μας και τις δυνατότητες τους. Και όχι λίγες μέρες τον χρόνο όπως αυτό το τριήμερο για τον εορτασμό της ημέρας των Μουσείων. Ούτε μόνο τώρα το καλοκαίρι που όλοι μας θυμούνται. Και θεωρούν υποχρέωση τους να μας ταΐσουν από τα περισσεύματα της πρωτεύουσας. Μα ολοχρονίς. Ειδικώτερα τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Τότε που μένουμε εμείς κι εμείς και χρειαζόμαστε λόγους να βγούμε έξω και να κινητοποιήσουμε το μυαλό μας.
Η αλήθεια είναι πως δεν ήμασταν περίσσιοι στις εκδηλώσεις που πήγα αυτό το σαββατοκύριακο. Ούτε η συμπεριφορά μας ήταν πάντα η δέουσα. Μα με υπομονή και επιμονή εσείς οι ίδιοι οι υπεύθυνοι των πνευματικών ιδρυμάτων, θα τα καταφέρετε να δημιουργήσετε μια μαγιά, που θα την εκπαιδεύσετε ώστε να βάλει τα θεμέλια περισσότερης πνευματικότητας. Και θα βοηθήσει να καλυτερέψει η ζωή μας σε τούτην δω την «όμορφη» πόλη.
Aγγελική Μπεμπλιδάκη

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων
2ου Δημοτικού Σχολείου
& Νηπιαγωγείου Μουρνιών
19 Μαΐου 2019

Αγαπητοί Συμπολίτες,
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μουρνιών, θέλει να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους του γονείς που συμμετείχαν καθ’ όλη τη σχολική χρονιά στις δράσεις που διοργάνωνε. Τόσο σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό τους κομμάτι που είχε στόχο να αλληλεπιδρούν οι γονείς με τα παιδιά τους αλλά και στο κομμάτι του εθελοντισμού και των αξιών του «κοινού καλού». Ο Σύλλογος μας ξεκίνησε φέτος με το όραμα να κάνει όλους τους γονείς να συνεργαστούν τόσο μεταξύ τους αλλά, ακόμα περισσότερο με τα παιδιά τους και γιατί όχι και με τους φίλους των παιδιών τους. Οργάνωσε δράσεις που απαιτούσαν τη συμμετοχή των γονέων και των παιδιών και κάπου στην πορεία οργάνωσε και φιλανθρωπικές δράσεις με οργανώσεις όπως ο «Ορίζοντας» σε συνεργασία με το 2ο ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ και οι «Γιατροί του Κόσμου». Ήταν αξιοσημείωτη η συμμετοχή όλου του κόσμου τόσο στην εθελοντική δωρεά μαλλιών και δειγμάτων για την δωρεά μυελού των οστών στον «Ορίζοντα», όσο και στη συλλογή φαρμάκων, παιδικού γάλακτος, ειδών ένδυσης και παιχνιδιών για τους «Γιατρούς του Κόσμου». Αποδείχτηκε εμπράκτως πως και ακόμα και μια μικρή κοινωνία όπως την δική μας στις Μουρνιές εάν το θελήσει μπορεί να συμμετέχει ενεργά αλλά και πολύ δυναμικά. Ενώ τέλος θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή αναφορά στους ανθρώπους όλων των φιλανθρωπικών σωματίων και στις δασκάλες του 2ο ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ στα οποία απευθυνθήκαμε για την προθυμία τους να μας βοηθήσουν και να συμμετέχουν και αυτοί με τον τρόπο τους στις δράσεις μας, διότι και αυτοί βοήθησαν να δώσουμε στα παιδιά μας παραδείγματα που στις μέρες μας είναι πάνω από απαραίτητα να έχουν. Ευχαριστούμε πολύ για όλα.
Εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων
και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Μουρνιών
Η Πρόεδρος Κατερίνα
Παπαφιλιππάκη-Μαυρομμάτη
Η Γραμματέας Κατερίνα
Αγγελάκη-Καλλιοντζη

 

Οι Γιατροι του Κοσμου ευχαριστούν το συλλογο γονεων και κηδεμονων του 2 δημοτικου και νηπιαγωγειου Μουρνιων, τους δασκαλους, τα παιδια και ολους τους συμετεχοντες σε αυτή τη δραση εθελοντισμου συγκεντρωνοντας φαρμακα και γαλατα ενισχυοντας τους Γιατρους του Κόσμου..
Οι Γιατροι του Κοσμου ευχαριστούν το συλλογο γονεων και κηδεμονων του 2 δημοτικου και νηπιαγωγειου Μουρνιων, τους δασκαλους, τα παιδια και ολους τους συμετεχοντες σε αυτή τη δραση εθελοντισμου συγκεντρωνοντας φαρμακα και γαλατα ενισχυοντας τους Γιατρους του Κόσμου..

 

Οι Γιατροι του Κόσμου ευχαριστούν τις αγαπημένες φίλες και υποστηρίκτριες AKROTIRI WOMENS GROUP για τη έμπρακτη στήριξη των δράσεων του τμήματος Χανίων προσφέροντας 400 ευρώ για αγορά φαρμάκων και παιδικών εμβολίων..
Οι Γιατροι του Κόσμου ευχαριστούν τις αγαπημένες φίλες και υποστηρίκτριες AKROTIRI WOMENS GROUP για τη έμπρακτη στήριξη των δράσεων του τμήματος Χανίων προσφέροντας 400 ευρώ για αγορά φαρμάκων και παιδικών εμβολίων..

 

Τα στατιστικά για την εβδομάδα από 13/05/2019 έως και 17/05/2019 είναι

ΕΛΛΑΔΑ 28
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 9
ΜΑΡΟΚΟ 6
ΠΑΚΙΣΤΑΝ 5
ΟΛΛΑΝΔΙΑ 4
ΑΛΓΕΡΙΑ 4
ΓΕΩΡΓΙΑ 2
ΡΟΥΜΑΝΙΑ 2
ΑΛΒΑΝΙΑ 2
ΣΥΡΙΑ 2
ΑΙΓΥΠΤΟΣ 2
ΣΟΥΔΑΝ 2
ΙΤΑΛΙΑ 1
ΝΙΓΗΡΙΑ 1
ΙΡΑΚ 1
ΠΟΛΩΝΙΑ 1
ΣΥΝΟΛΟ 72

Για τους ΛΟΑΤΚΙ στις αραβικές χώρες, η αλλαγή είναι πολύ αργή
ggggΠαρά τα τρομερά εμπόδια, ο ακτιβισμός για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ στην περιοχή έχει αυξηθεί
ΒΗΡΥΤΟΣ – Υποφέρουν από αυθαίρετες συλλήψεις και κακομεταχείριση, εξαναγκαστικές πρωκτικές εξετάσεις, βία από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες, οικογενειακή απόρριψη, κοινωνικό στίγμα και εξωδικαστικές εκτελέσεις σε ακραίες περιπτώσεις.
Αν και οι συνθήκες που επικρατούν για τις λεσβιακές, ομοφυλοφιλικές, αμφιφυλόφιλες και διεμφυλικές/τρανς κοινότητες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι μεταξύ των χειρότερων παγκοσμίως, υπάρχουν όλο και περισσότερες κινήσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην περιοχή, ανέφερε το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (HRW) και το αραβικό ίδρυμα ελευθεριών και ισότητας (AFE).
Όλες οι χώρες της περιοχής ποινικοποιούν τους ΛΟΑΤΚΙ για ακολασία, στέρηση και παραβίαση της δημόσιας ηθικής, δήλωσε ο Αχμέτ Μπεντσόσι, διευθυντής υπεράσπισης και επικοινωνίας του HRW στη Μέση Ανατολή. Οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι τιμωρούνται λόγω προσωπικών συναισθημάτων που δεν επιλέγουν και δεν μπορούν να αλλάξουν. Θεωρούνται εγκληματίες μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν».
Το πρόβλημα στην Αραβική περιοχή δεν υπάρχει μόνο στους νόμους. Το κοινωνικό στίγμα στο όνομα της θρησκείας και των εθίμων είναι επίσης μια τεράστια πρόκληση που αναγκάζει πολλούς να έχουν μυστικότητα και μεταμφίεση, δήλωσε ο Μπεντσόσι.
Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει πάντα διέξοδος από αυτό το αδιέξοδο. Οι ακτιβιστές συμβάλλουν στην αλλαγή με την οικοδόμηση ευαισθητοποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις τέχνες, αναπτύσσοντας περιφερειακά δίκτυα και προκαλώντας κατασταλτικούς νόμους, ανέφερε.
Παρά τα τρομερά εμπόδια, ο ακτιβισμός για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ στην περιοχή έχει αυξηθεί. Από τέσσερις ενώσεις που υποστηρίζουν τη σεξουαλική ελευθερία το 2009, υπάρχουν περισσότερες από 20 τέτοιες κινήσεις στον αραβικό κόσμο σήμερα.
Μια κοινή έκθεση HRW-AFE και βίντεο των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων και ακτιβιστών από την περιοχή που μιλούν ανοικτά για τα δεινά και τις προκλήσεις τους παρουσιάστηκε τον Απρίλιο στη Βηρυτό.
Δεν θέλουμε η εικόνα να είναι μόνο θύματα, ανέφερε η Ζεζάρ, γκέι ακτιβίστρια από την Αλγερία, στην έκθεση HRW-AFE. Θέλουμε να μιλήσουμε για την πραγματικότητα, να μιλήσουμε για βία, αλλά και για να δείξουμε τι είναι θετικό.
Είμαι άνθρωπος όπως όλοι οι άλλοι, και έχω δικαιώματα. Θα υπερασπιστώ αυτά τα δικαιώματα, δήλωσε ο Αχμέντ, γκέι από τη Λιβύη.
Οι νόμοι σε ολόκληρη την περιοχή απέχουν πολύ από την ομοιομορφία, ωστόσο, στις περισσότερες χώρες, οι σεξουαλικές πράξεις μεταξύ συναινούντων ενηλίκων ιδίου φύλου σε ιδιωτικούς άτομα αντιμετωπίζονται ως ποινικά αδικήματα.
Στην Αλγερία, το Μαρόκο, το Ομάν, την Τυνησία, την Υεμένη και τα παλαιστινιακά εδάφη, οι νόμοι απαγορεύουν ρητώς τις ερωτικές σχέσεις ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου. Το Κουβέιτ και το Σουδάν απαγορεύουν το συναινετικό σεξ μεταξύ αντρών εντάσσοντας το στο πλαίσιο του σοδομισμού. Ο Λίβανος, η Συρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαγορεύουν ένα αμυδρά καθορισμένο αφύσικο σεξ. Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν απαγορεύουν την άσεμνη ή ανήθικη συμπεριφορά, διατάξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως κατά των ΛΟΑΤΚΙ.
Η Άιντα Καχίρι, ακτιβίστρια με το κίνημα Μαζουντίν της Τυνησίας (Υπάρχουμε) υποστηρίζει ότι το άρθρο 230 του τυνησιακού ποινικού κώδικα, το οποίο ποινικοποιεί τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου είναι εντελώς αντισυνταγματικό.
Βασίζεται σε διακρίσεις φύλου και σεξουαλικής μεταχείρισης · παραβιάζει την ιδιωτικότητα των ατόμων, και η εφαρμογή του, η χρήση δηλαδή καταναγκαστικών πρωκτικών εξετάσεων, είναι μια πράξη βασανιστηρίων και προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αντικρούει το Σύνταγμα που προβλέπει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την απαγόρευση των βασανιστηρίων, δήλωσε ο Khemiri, μέλος της Τυνησιακής ομάδας του κινήματος «Υπάρχουμε». Ανέφερε ότι ο Μαζουντίν, ο οποίος διοργάνωσε το πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ στην Τυνησία τον Ιανουάριο, επιδιώκει να καταργήσει το άρθρο 230, μέσω της υποστήριξης των μελών του Κοινοβουλίου και της διεξαγωγής εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού.
Στην Ιορδανία, δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που να ποινικοποιεί τους ΛΟΑΤΚΙ, αλλά το κοινωνικό στίγμα είναι ακόμη πιο καταπιεστικό.
Δεν έχουμε νόμο, αλλά έχουμε μια κουλτούρα που αντιτίθεται σθεναρά σε ελευθερίες όπως οι ελευθερίες των γυναικών και το προγαμιαίο σεξ, δήλωσε ο Ιορδανός ακτιβιστής και θεατρικός ερμηνευτής Σερίν Ζουσίμο, ο οποίος χρησιμοποιεί την τέχνη για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο αναφορικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.
Πιστεύω ότι το θέατρο και η τέχνη, γενικά, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η κουλτούρα. Είναι πιο επιεικής και φιλική από τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις, επειδή επηρεάζει την καρδιά, διεγείρει τα συναισθήματα και προκαλεί συμπόνια και εμπάθεια. Είναι επίσης πιο ευνοϊκά για το διάλογο και αναδεικνύουν θέματα, για τα οποία οι άνθρωποι πραγματικά φοβούνται να μιλήσουν, ανέφερε ο Ζουμόμο.
Στο κοινοτικό θέατρο του Ζουμόμο, οι ερμηνευτές δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, αλλά άνθρωποι που υποφέρουν από στιγματισμό. Έχει να κάνει με τις ιστορίες των ανθρώπων. Τους δραματοποιεί. Είναι επίσης μια διαδικασία εξυγίανσης. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η τέχνη, το θέατρο και ο ακτιβισμός συνεργάζονται πολύ καλά, είπε.
Δεν υπάρχει αυτόματη καταδίωξη των ΛΟΑΤΚΙ από την αστυνομία στο Λίβανο, αλλά εάν αυτοί παρενοχλούνται ή δεχτούν επίθεση, φοβούνται να υποβάλουν αναφορά στην αστυνομία επειδή υπάρχει νόμος που τους ποινικοποιεί, δήλωσε ο Μαχντί Χαράφεντντιν, αναπληρωτής διευθυντής της AFE και πρώην μέλος της Helem, της πρώτης ομάδας υπεράσπισης ΛΟΑΤΚΙ στο Λίβανο και τον Αραβικό κόσμο.
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η αλλαγή είναι πολύ αργή, αλλά συμβαίνει. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να τηρούνται χωρίς διακρίσεις ανεξαρτήτως θρησκείας, φύλου ή σεξουαλικής συμπεριφοράς, πρόσθεσε ο Charafeddin.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα