Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

Μέσα στις τόσες διαφορετικές δράσεις της οργάνωσης συμπεριλαμβάνονται και οι επισκέψεις σε σχολεία διαφόρων βαθμίδων. Εκεί ενημερώνουμε τα παιδιά για θέματα όπως ο εθελοντισμός, οι  πρώτες βοήθειες  και αναφερόμαστε στις αποστολές που κάνουμε τόσο  στην χώρα μας όσο και στον κόσμο γενικότερα. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την χαρά να επισκεφτούμε δυό γυμνάσια του νομού μας.
Για χαρά μιλάω γιατί είναι πάντα όμορφο να ερχόμαστε σε επαφή με νέους ανθρώπους. Να βλέπουμε τα παιδιά, να τα προσεγγίζουμε και μέσα από τις κουβέντες και τις ερωτήσεις να μαθαίνουμε τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους.
Οι μαθητές μετά το αρχικό τσεκάρισμα ((βλέπετε ανήκουμε στην αντίθετη από αυτά ομάδα-των μεγάλων), ανοίγονται.  Ζητάνε  να μάθουν, ρωτάνε, κρίνουν.
Αναλογίζομαι  τις επισκέψεις μας και με αφορμή αυτές  θέλω να απευθύνω στους εφήβους συνομιλητές  μας μερικές σκέψεις χωρίς όμως να το παίξω πολύξερη δασκάλα.
Ναι παιδιά μου, σας έκανε εντύπωση το γιατί κάνουμε εθελοντισμό χωρίς να προσδοκούμε από αυτόν υλικά οφέλη. Μα το ξέρετε και τα ίδια πως δεν αποκτιούνται όλα τα πράγματα με λεφτά.  Υπάρχουν κάποια που όσα χρήματα και να έχεις δεν φτιάχνουνε.
Σίγουρα  όλοι έχετε ακουστά τον Στήβεν Τζόμπς. Συνιδρυτή της apple, εφευρέτη  των iphone, ipad, iPod και ένα σωρό άλλων gadgets που έχετε και χρησιμοποιείτε όλοι οι έφηβοι, σε όλον τον κόσμο. Ο πλούτος του όμως και τα καλά του δεν τον βοήθησαν να θεραπευτεί όταν αρρώστησε. Όσα χρήματα και να είχε ήταν ανώφελα στην περίπτωση αυτή.
Υπάρχουν βέβαια και ένα σωρό άλλα πράγματα που δεν αγοράζονται. Η χαρά από μια  βουτιά στην θάλασσα,  μια βόλτα, ένα γκολ ή ένα καλάθι στον αγώνα του σχολείου. Η ικανοποίηση να βοηθήσεις κάποιον που δεν μπορεί. Η ευτυχία να μοιραστείς πράγματα με τους φίλους σου. Το να έχεις φίλους. Το να έχεις οικογένεια.
Ανεκτίμητα πράγματα που δεν πληρώνονται όσα χρυσάφια και ασήμια να διαθέτεις.
Αναρωτιέμαι αν  η παρουσία μας στο σχολείο σας   βοήθησε να μάθετε κάτι.  Να μάθετε από την εμπειρία μας και από τα δικά μας βιώματα. Βέβαια η παροιμία λέει πως ο ίδιος παθαίνεις κι ο ίδιος μαθαίνεις. Σας δώσαμε όμως ερεθίσματα για σκέψη και προβληματισμό;
Σίγουρα ο κάθε ένας σας από τους μαθητές, θα κάνει τις δικές του επιλογές. Θα πάρει τον δικό του δρόμο. Τώρα τον ψάχνετε αυτόν τον δρόμο. Τώρα τον ανοίγετε και τον διαμορφώνετε. Εμείς οι μεγάλοι και τα μαθήματά μας μάλλον σας φαινόμαστε ανιαροί και κουραστικοί (μην έχετε τύψεις. Κι εμείς όταν ήμασταν στην ηλικία σας έτσι βλέπαμε τους μεγαλύτερους).
Ωστόσο ακούστε μας. Δείτε μας. Σηκώστε τα μάτια σας, ανοίξτε  τα αυτιά σας. Βγάλτε κεραίες και ανεβάστε τις όσο ψηλότερα μπορείτε για να  αντιληφθείτε και να μάθετε πράγματα. Πράγματα που θα σας φανούν χρήσιμα και θα σας διαμορφώσουν αργότερα σαν ανθρώπους. Που θα σας βοηθήσουν να έχετε περισσότερες επιλογές από τις δεδομένες. Θα σας λένε ότι μπροστά σας έχετε αυτούς τους δρόμους. Αλλά  εσείς θα ανακαλύπτετε περισσότερους.
Και ένα τελευταίο που θέλω να τονίσω. Ζούμε όλοι μέσα σε μια κοινωνία. Τώρα εσείς μέσα στην κοινωνία του σχολείου, και όλοι μας μέσα στην κοινωνία της γειτονιάς και της πόλης. Το τι συμβαίνει μέσα σ αυτήν την κοινωνία την μικρή  ή την μεγαλύτερη  μας αφορά όλους. Όπως  φροντίζουμε την σχέση μας με τους κολλητούς μας   έτσι  θα πρέπει να φροντίζουμε και όλες τις άλλες σχέσεις. Μας αφορά το τι συμβαίνει στον διπλανό μας. Μας αφορά τι συμβαίνει μέσα στην κοινωνία που ζούμε. Το να λέμε «αυτό δεν με νοιάζει» και να προσπερνάμε σημαίνει ότι αφήνουμε κάποιους άλλους να πάρουν αποφάσεις που επηρεάζουν και την δική μας ζωή. Θέλετε να αποφασίζουν άλλοι για το πώς θα ζείτε; Αν όχι, πρέπει να είστε ενεργοί και μέσα σε όλα.
Νάτο πάλι. Έκανα ότι δεν ήθελα. Έβαλα κάμποσα πρέπει στο γραφτό που σας απευθύνω. Έκανα αυτό που προσπαθούσα να αποφύγω. Να σας το παίξω πολύξερη και παντογνώστρια.
Ωστόσο αυτές οι σκέψεις είναι το δικό μου καταστάλαγμα από την μέχρι τώρα πορεία μου.
Εσείς έχετε όλη την ζωή μπροστά σας. Αδράξτε την. Ζήστε την.
Να είστε πάντα καλά.
Μπεμπλιδάκη Αγγελική

Μοζαμβίκη: H χολέρα εξαπλώνεται μετά το πέρασμα του κυκλώνα Idai
Οι περιπτώσεις χολέρας αυξάνονται στη Μοζαμβίκη μετά το χτύπημα του κυκλώνα Ιντάι που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 500 άτομα. Περισσότεροι από 200 άλλοι πέθαναν επίσης στη γειτονική Ζιμπάμπουε και στο Μαλάουι ενώ εκατοντάδες παραμένουν οι αγνοούμενοι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας αναμένεται να αυξηθεί κατά τις προσεχείς εβδομάδες, όταν τα νερά της πλημύρας θα υποχωρήσουν κι άλλο. Περισσότερα από 1.000 κρούσματα έχουν ήδη αναφερθεί, κυρίως στην Μπέιρα, μια από τις περιοχές που χτυπήθηκαν πιο πολύ από την καταιγίδα της 14ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τον Ussein Isse, εθνικό διευθυντή ιατρικής βοήθειας της Μοζαμβίκης, μαζική εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα ενώ οι απαραίτητες προμύθειες εμβολίων άρχισαν να καταφθάνουν στη χώρα. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω: καθώς τα νερά υποχωρούν, αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερα πτώματα.
Κλιμάκιο επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ βρίσκεται ήδη στο πεδίο και εργάζεται για την αποκατάσταση των πληγέντων και την ενίσχυση του τοπικού συστήματος υγείας. Η ευρεία φτώχεια που μαστίζει τους κατοίκους της χώρας σε συνδυασμό με τα υπερβολικά υψηλά ενδημικής ελονοσίας (81% στις αγροτικές περιοχές και 58% στα αστικά κέντρα) είναι παράγοντες που λειτουργούν επιβαρυντικά και δυστυχώς αναμένεται να συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις προσπάθειες αποκατάστασης της υγείας του πληθυσμού στην μακρά διάρκεια. Η Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και η Ζιμπάμπουε θα συνεχίσουν να χρειάζονται υποστήριξη και βοήθεια για αρκετό καιρό ακόμα αφού η χρόνια υποβάθμιση των χωρών αυτών έχει λειτουργήσει αρνητικά στο σύνολο των παροχών κοινωνικής πρόνοιας προς τους πολίτες.
Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, εκτός από εξειδικευμένο προσωπικό, έχουν ήδη αποστείλει στην χώρα ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων και ιατροφαρμακευτικών αναλωσίμων από το στοκ που διατηρούν στην Ευρώπη για παρόμοιες καταστάσεις.
Είναι η ώρα που ο λαός της Μοζαμβίκης μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ και εμείς θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμά του. Μπορεί η Μοζαμβίκη να είναι «εκεί μακριά», οι ΓτΚ όμως βρίσκονται όπου υπάρχουν άνθρωποι

Οι Γιατροί του Κόσμου στο ΓΕ.Λ. Παλαιόχωρας
Οι «Γιατροί του Κόσμου»  είναι μία ιατρική, ανθρωπιστική, μη κερδοσκοπική οργάνωση. Στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1990 και αποτελεί μέρος του διεθνούς δικτύου των «Γιατρών του Κόσμου».
Την Πέμπτη 4 Απριλίου μετά από πρόσκληση του συλλόγου καθηγητών, επισκέφτηκε το σχολείο μας αντιπροσωπεία της οργάνωσης από τα Χανιά. Μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν βιωματικό σεμινάριο για τις πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για τις δράσεις της οργάνωσης και έγινε συζήτηση με τους μαθητές πάνω στις αρχές του εθελοντισμού σαν στάση ζωής ενός υπεύθυνου και ευαισθητοποιημένου πολίτη. Οι μαθητές είχαν συγκεντρώσει 2 μεγάλες κούτες τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία και πρόσφεραν στην οργάνωση.
Η δράση έγινε στα πλαίσια του προγράμματος e-twinning στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας με θέμα την «Κλιματική Αλλαγή».
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το κλιμάκιο της Οργάνωσης  Κώστα Παγουροπουλο, Νίκο Τσιμπίδι, Ηλία Γατα και Μουλουδακη Ελευθερία,  για την επίσκεψή τους και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια με την υπόσχεση ότι το σχολείο μας θα στέκεται αρωγός στο σπουδαίο έργο τους.

Επιλέξτε και φέτος το κερί της Ανάστασης για εσάς και τους αγαπημένους σας από τους Γιατρούς του Κόσμου βοηθώντας έτσι τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.. Θα μπορείτε να βρείτε τη λαμπάδα σας στο πολυϊατρείο μας Μάρκου Μπότσαρη 59 απέναντι από το εργατικό κέντρο καθε απόγευμα 6-9 απο Τρίτη ως Παρασκευή και κάθε Δευτέρα 9-με 1 το πρωι στο παζάρι αλληλεγγύης στην Αλμυρίδα στις 14 Απριλίου από 9 το πρωι ως 1 το μεσημέρι.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2821023110 και 6977394034 για δυνατότητα αποστολής εκτός Χανίων.

ΤΑ στατιστικά για την εβδομάδα από 01/04/2019 έως και 05/04/2019 είναι
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ   ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ               30
ΣΥΡΙΑ                   10
ΜΑΡΟΚΟ               7
ΑΛΒΑΝΙΑ               5
ΠΑΚΙΣΤΑΝ              5
ΑΛΓΕΡΙΑ                 5
ΡΟΥΜΑΝΙΑ            5
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ     5
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ           4
ΑΥΣΤΡΙΑ                1
ΓΕΩΡΓΙΑ                1
ΑΛΛΑΝΔΙΑ            1
ΙΡΑΚ                      1
ΠΟΛΩΝΙΑ             1
ΓΕΡΜΑΝΙΑ            1
ΣΥΝΟΛΟ              82

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες