Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

Μια γιορτή που δεν έχει σχέση με τον εθελοντισμό, έχει όμως σχέση με τις ανθρώπινες σχέσεις, έχει να κάνει με όλα όσα μας βομβάρδιζαν χρόνια τώρα περί καταναλωτισμού, έχει να κάνει με τα ξενόφερτα προς εμάς έθιμα και κανόνες, έχει όμως μια ιστορία  και αυτή την ιστορία έψαξε η εθελόντρια μας να βρει. Και πέρα από το φαινομενικά ρηχό και καθαρά εμπορικό πνεύμα έχει τις ρίζες του βαθιά στην ιστορία και αυτό που μας λέει η εθελόντρια είναι τελικά πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο…όλα έχουν σκοπό και εξήγηση…

Ε.Μ

Προτού ακόμα πλησιάσει η καθιερωμένη παγκοσμίως ημέρα, περίπου μια βδομάδα πριν, ο εορτασμός ξεκίνησε. Όλα τα μέσα επικοινωνίας αλλά  και το διαδίκτυο άρχισαν σιγά αλλά σταθερά να αναφέρονται σ αυτήν. Πλησιάζει η μέρα των ερωτευμένων λένε, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Και προτρέπουν τους καταναλωτές να σπεύσουν να προμηθευτούν εγκαίρως τα δώρα τους. Στη μεγαλύτερη εμπορική γιορτή μετά τα Χριστούγεννα, έχει εξελιχθεί τούτη δω η μέρα, η 14η του Φεβρουαρίου όπου παγκοσμίως, πέρα από θρησκείες, συνήθειες και κουλτούρες γιορτάζεται ο άγιος του έρωτα. Και γιορτάζεται εμπράκτως. Δηλ δεν αρκεί ένας λόγος μια αγκαλιά, μια χειρονομία. Όχι ο άγιος αυτός θέλει αποδεικτικά στοιχεία. Από λουλούδια και σοκολατάκια μέχρι κοσμήματα και παντός είδους αντικείμενα (οι έρευνες καταγράφουν ότι οι ερωτευμένοι ανά την υφήλιο αποδεικνύονται πολύ εφευρετικοί σε κακόγουστα, άχρηστα αλλά πανάκριβα δώρα). Ακόμα και οι χρεοκοπημένοι Έλληνες λένε τα στοιχεία ξοδεύουν περίπου 74 ευρώ κατά μέσον όρο την ημέρα αυτή για να γιορτάσουν το «αίσθημα» τους (πάντοτε γαλαντόμοι οι συμπατριώτες μας).
Άστε δε το άλλο. Εκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο περιμένουν αυτήν την στιγμή να δεχθούν μια πρόταση σε γάμο-τι πιο ρομαντικό από το να  σου δηλώσει το έτερον ήμισυ, αιώνια πίστη την σημαδιακή αυτή μέρα! Αλλά  το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης σε πρόσφατη έρευνά του και πάνω σε ένα καθόλου αξιοκαταφρόνητο δείγμα 1,1 εκατομ. γάμων διαπιστώνει ότι τα ζευγάρια που δεσμεύονται σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις έχουν 37% περισσότερες πιθανότητες για να χωρίσουν από τα άλλα, τα καθημερινά.
Όπως αναφέρουν οι πηγές ο Βαλεντίνος ήταν ιερωμένος στην Ρώμη όπου  πάντρευε ερωτευμένα ζευγάρια, παρακούοντας την διαταγή του αυτοκράτορα που δεν ήθελε να νομιμοποιούνται αυτοί οι δεσμοί. Γιατί  μετά οι νυμφευμένοι πλέον άνδρες χρησιμοποιούσαν τον γάμο ως δικαιολογία   για να απαλλαγούν από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Για τις πράξεις του αυτές μαρτύρησε την 14η Φεβρουαρίου ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται η μνήμη του . Στην πορεία των αιώνων η γιορτή αυτή ρίζωσε-ειδικά την εποχή των ιπποτών και της ιπποσύνης- σχηματοποιήθηκε και κατέληξε στις μέρες μας στο τεράστιο αυτό πανηγύρι καταναλωτισμού και αγορών.
Το πιθανότερο είναι βέβαια, ότι οι ρίζες του εορτασμού στα μέσα του Φλεβάρη είναι παλιότερες.
Οι Αρχαίοι Αθηναίοι γιόρταζαν τα Θεογάμια για να τιμήσουν τον Δία και την Ήρα, τον μήνα Γαμηλιώνα (το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου και το πρώτο του Φεβρουαρίου). Οι δε  Ρωμαίοι γιόρταζαν στις 14-15 Φεβρουαρίου τα «Λουπερκάλια»  προς τιμή του Πάνα και της Ήρας. Παγανιστικές γιορτές που εξυμνούσαν την γονιμότητα.
Είναι λογικό λοιπόν να συνεχίστηκαν οι εορτασμοί αυτοί με τον άγιο της καινούργιας πίστης. Αλλάζουν τα ονόματα αλλά η ουσία μένει η ίδια.
Σκέφτομαι από τώρα το καταναλωτικό πανηγύρι που μας περιμένει τις επόμενες μέρες. Γιατί άραγε ένας ερωτευμένος θεωρεί ότι αποδεικνύει την αγάπη του αγοράζοντας κάτι; Γιατί πρέπει να έχουν υλική αποτίμηση τα αισθήματά του; Φοβόμαστε ότι αν δεν κάνουμε ένα ακριβό δώρο ο άνθρωπός μας δεν θα πιστέψει το αίσθημά μας;
Πόσο με πειράζει που η εποχή μας έχει γίνει του φαίνεσθαι και όχι του είναι. Πόσο με πειράζει που οι άνθρωποι δεν αποδεικνύουν το τι είναι και το τι αισθάνονται με τις πράξεις και τα έργα τους αλλά χρησιμοποιούν υλικά αγαθά. Αγαπώ περισσότερο όταν αγοράζω για το σύντροφό μου κάτι ακριβό και συνήθως άχρηστο;
Ο έρωτας από μόνος του είναι δώρο και γιορτή. Γιατί πρέπει να τον ευτελίζουμε ανακατεύοντας τον με τις λάσπες της ύλης και της κατανάλωσης;
Αγγελική Μπεμπλιδάκη

Η αστεγία έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα της FEANTSA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται για τους άστεγους), Στην Ελλάδα, σχεδόν όλα τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν περισσότερο από το 40% του εισοδήματός τους για τη στέγαση και οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες συνωστισμού φθάνουν το 27,4% του συνολικού πληθυσμού. (Η έρευνα εδώ: https://bit.ly/2Aw7tlR)
Οι Γιατροί του Κόσμου, ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη εκατοντάδων συνανθρώπων μας για ασφαλή στέγη, συνεχίζουμε τη λειτουργία του υπνωτηρίου αστέγων, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Η συγκεκριμένη δομή λειτουργεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτει την ανάγκη για προστατευόμενη προσωρινή στέγη όσων είναι αναγκασμένοι να ζουν στο δρόμο, καθώς και την παροχή εξειδικευμένων ψυχοκοινωνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του τμήματος Χανίων των Γιατρων του Κόσμου θα γινει τη Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στις .18.30 στο χώρο του πολυιατρειου Μάρκου Μπότσαρη 59.
Θα μας τιμήσει η παρουσία των φίλων, εθελοντών , μελών σε αυτή τη συνάντηση όπου θα ενημερωθείτε για τις δράσεις του περασμένου χρόνου και τους στόχους του επόμενου. Και θα έχετε την ευκαιρία να ανανεώσετε τη ετήσια συνδρομή σας ενισχύοντας τις δράσεις μας.

Τα στατιστικά για την εβδομάδα από 04/02/2019 έως και 08/02/2019 είναι

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ   ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ                   15
ΜΑΡΟΚΟ                   6
ΣΥΡΙΑ                         5
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ         4
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ               3
ΑΛΓΕΡΙΑ                    2
ΑΛΒΑΝΙΑ                  2
ΑΙΓΥΠΤΟΣ                 2
ΠΑΚΙΣΤΑΝ                2
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ           2
ΣΕΝΕΓΑΛΗ               1
ΤΥΝΗΣΙΑ                  1
ΡΟΥΜΑΝΙΑ              1
ΓΕΩΡΓΙΑ                   1
ΙΡΑΚ                         1
ΙΡΑΝ                        1

ΣΥΝΟΛΟ                  51


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα