Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

Τον πρωτοσυνάντησα το 2015. Σε μια ραδιοφωνική εκπομπή όπου διαφήμιζαν την προβολή ενός βίντεο στην κρατική τηλεόραση, με την ζωή και τους αγώνες του. Μου έκανε εντύπωση το πάθος της ομιλήτριας για τον άγνωστο στην χώρα μας ήρωα, τόσο που έψαξα και βρήκα τη σχετική ταινία.
Έτσι έμαθα για τον κοντοχωριανό μας-από τη Λούτρα του Ρεθύμνου-μετανάστη και συνδικαλιστή που αγωνίστηκε για τα δίκια των ανθρακωρύχων στα βάθη του Νέου Κόσμου, στο Κολοράντο, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα . Σε μια εποχή που οι εργάτες ορυχείων εργάζονταν όλη μέρα από το χάραμα μέχρι τη νύχτα,  που εξαργύρωναν υποχρεωτικά τα κουπόνια του μισθού τους σε μαγαζιά και σε  σπίτια της εταιρείας που δούλευαν (για προφανείς λόγους),  που πλήρωναν για τα εργαλεία της δουλειάς-μέχρι και τον δυναμίτη αγόραζαν οι ίδιοι-αυτός αγωνίστηκε για καλύτερες συνθήκες εργασίες και ασφάλειας.
Ένας ήρωας αρχικά ξεχασμένος από τα επίσημα κράτη τόσο της γενέτειρας του όσο και της χώρας όπου έδρασε. Διεσώθη  όμως στη μνήμη των συναγωνιστών του εργατών, κυρίως άλλων εθνικοτήτων. Που κάνανε τραγούδι τις πράξεις του, που ονοματίζανε τα παιδιά τους με το όνομά του, που ζητούσαν να τους θάψουνε μαζί με τα ενθυμήματά από την εποχή που αγωνίστηκαν μαζί του.
Ηλίας Σπαντιδάκης λεγότανε  στην Κρήτη από όπου έφυγε είκοσι χρονών παλληκάρι το 1906. Στην καινούργια του πατρίδα την Αμερική, άλλαξε το όνομά του σε Λούις Τίκας. Περιπλανήθηκε  κάμποσα χρόνια μέχρι να καταλήξει στα βουνά και τα ορυχεία του Κολοράντο και της ευρύτερης περιοχής. Και να αναλάβει δράση  βοηθώντας ενεργά όχι μόνο την Ελληνική ομογένεια αλλά και όλες τις εθνικότητες που συνωστίζονταν στα ορυχεία αναζητώντας το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.
Έγραφα  πριν τρία χρόνια τότε που άκουσα πρώτη φορά γι αυτόν:
«Σ’ αυτούς τους (απεργιακούς)αγώνες αρχίζει να διαφαίνεται η μορφή και η προσωπικότητα του Τίκας. Με την συμπεριφορά του κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο των συμπατριωτών μας αλλά και των υπολοίπων ανθρακωρύχων άλλων εθνικοτήτων. Διατρέχει τα ορυχεία του Κολοράντο, συμμετέχει σε πολύμηνες απεργίες. Συμπλέκεται  με την εργοδοσία, τους μπράβους της και τους απεργοσπάστες. Κερδίζει γαλόνια στη συνείδηση των εργατών και γίνεται πια ο Λούης  the Greek . Μερικές  φορές τον φωνάζουν και  Λίο the Cretan
Τον  Σεπτέμβριο του 1913 κηρύσσεται γενική απεργία στα ορυχεία του Λάντλοου. Συμμετέχουν 11,000 απεργοί. Απ’ αυτούς οι 800 είναι Έλληνες. Ανάμεσα στους επικεφαλής  είναι  και ο Λούης Τίκας.
Αιτήματα της απεργίας:  Οκτάωρο, υψηλότεροι μισθοί, να μπορούν οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν σε μαγαζιά και γιατρούς της προτίμησής τους και το κυριότερο. Να  εφαρμόζεται ο νόμος σχετικά με την ασφάλεια των ορυχείων.
Οι εργοδότες κάνουν έξωση στους εργάτες από τα σπίτια της εταιρείας. Οι απεργοί  φεύγουν   και  εγκαθίστανται  αρχικά σε άμαξες και μετά σε παραπήγματα δίπλα στα ορυχεία. Παρόλο τον δύσκολο χειμώνα και τις απειλές της εργοδοσίας, που χρησιμοποιεί για εκφοβισμό δικούς της μπράβους απεργοσπάστες και έχει και την βοήθεια της εθνοφρουράς, ο καταυλισμός λειτουργεί  σαν πόλη και η απεργία καλά κρατεί.
Οκτώ μήνες μετά, τα αφεντικά  ανυποχώρητα-το ίδιο και οι απεργοί.   Την  επομένη του Ελληνικού Πάσχα που γιορτάστηκε στον καταυλισμό από όλους τους απεργούς ανεξαρτήτως θρησκείας, στις 20 Απρίλη του 1914 έρχονται οι πιστολάδες  των αφεντικών.  Πυροβολούν,  ρίχνουν πετρέλαιο. Καίνε τον καταυλισμό. Μαζί και όσα γυναικόπαιδα εγκλωβίστηκαν εκεί..  Στήνουν   απέναντι   ένα μυδραλιοβόλο και πυροβολούν αδιακρίτως. Ο αριθμός των νεκρών ανεξιχνίαστος. Αναγνωρίστηκαν 50  από τους οποίους και 11 παιδιά το ένα μάλιστα τριών μηνών  Ο Τίκας άοπλος με λευκή σημαία συναντάται κάποια στιγμή με αξιωματούχο της εθνοφρουράς σε κοντινό λόφο. Μίλησαν για λίγο λένε οι αυτόπτες μάρτυρες. Και μετά ο αξιωματικός   όρμησε πάνω του και με την καραμπίνα  τον χτύπησε στο κεφάλι. Η καραμπίνα έσπασε στα δυό καθώς και το κρανίο του Τίκας. Αλλά είχαν τόση μανία οι ένοπλοι που και νεκρό συνέχισαν να τον πυροβολούν.
Το σώμα του έμεινε άταφο τρείς μέρες μέχρι που, διαμαρτυρήθηκαν οι επιβάτες της σιδηροδρομικής γραμμής που περνούσε από δίπλα.
Ο Τίκας τάφηκε στο νεκροταφείο της πόλης Τρινιντάντ  και στην κηδεία  η πομπή των συναγωνιστών του όλων των εθνικοτήτων που ακολούθησαν το φέρετρο  έφτασε το ένα μίλι.»
Τα γεγονότα αυτά καταγράφηκαν στην ιστορία του εργατικού κινήματος στην Αμερική με την ονομασία «η σφαγή του Λάντλοου» και όλοι παραδέχονται ότι αν σήμερα οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν καλές συνθήκες εργασίας, ασφάλειας και διαβίωσης, το χρωστάνε στους αγώνες αυτών των πρωτοπόρων.
Το θυμήθηκα και πάλι σήμερα αυτό το άγνωστο για τους περισσότερους παλληκάρι όταν διάβασα τυχαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το Σαββατοκύριακο 23 και 24 του Ιούνη 2018, έγινε στην πόλη Τρινιντάντ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μεγάλη γιορτή . Ενωμένες Αμερικανικές κι Ελληνικές οργανώσεις και ο δήμαρχος της πόλης έκαναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Λούις, Οργάνωσαν συμπόσιο για την ζωή και το έργο του και τέλος ονομάτισαν την λεωφόρο που ενώνει το Τρινιντάντ με το Λάντλοου σε Louis Tikas Hwy.
Αισθάνομαι χαρά που τελικά ο ήρωας αυτός ανασύρθηκε από την λήθη και αναγνωρίστηκε το έργο του. Αισθάνομαι όμορφα όταν ακούω Αμερικανούς ανθρακωρύχους να μνημονεύουν την προσφορά του στον αγώνα τους. Μόνο εμείς οι συντοπίτες τους φαινόμαστε να μην τον γνωρίζουμε. Όμως έναν τέτοια άνθρωπο, που η θυσία του μας κάνει περήφανους, που οι αγώνες του μπορούν να είναι παράδειγμα για τους σημερινούς οφείλωμε να τον κάνουμε γνωστό σε όλους.

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ
ΑΠΟ 25/06/2018 ΕΩΣ
ΚΑΙ 29/06/2018 ΕΙΝΑΙ

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ   ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ                  18
ΜΑΡΟΚΟ                  7
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ               6
ΠΑΚΙΣΤΑΝ                5
ΑΛΓΕΡΙΑ                   4
ΑΛΒΑΝΙΑ                 3
ΙΤΑΛΙΑ                     2
ΣΥΡΙΑ                       2
ΠΟΛΩΝΙΑ                1
ΜΟΛΔΑΒΙΑ              1
ΝΙΓΗΡΙΑ                   1
ΑΙΓΥΠΤΟΣ                1
ΤΥΝΗΣΙΑ                  1
ΙΡΑΝ                        1

ΣΥΝΟΛΟ                53

Την Δευτέρα 2 Ιουλίου στο Mega place  δόθηκε μια μουσική παράσταση αγάπης και αλληλεγγύης για τους Γιατρούς του Κόσμου από την Ars Musica .
Το μεγάλο κοινό,  ενημερώθηκε για τις δράσεις των Γιατρών του Κόσμου του τμήματος Χανίων που εδώ και 11 χρόνια στέκεται δίπλα στον συνάνθρωπο, απόλαυσε μουσική  και αντι εισιτήριου προσφέρε τρόφιμα φάρμακα και οικονομική ενίσχυση ενισχύοντας τις δράσεις μας.
Ευχαριστούμε όλους του συντελεστές και ιδιαιτερως την κ Διγαλακη  και κυριο Σαλταρη που συνέβαλλαν για αυτή την όμορφη βραδιά και τους Χανιώτες που στήριξαν την μουσική παράσταση


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα