Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021

Σκέψεις… από μια εθελόντρια

Άκουγα προχθές τη φιλενάδα να μιλά σε μια παρουσίαση βιβλίου για τον εθελοντισμό και χίλιες σκέψεις περνούσαν από το μυαλό μου. Εθελοντισμός: «η ανιδιοτελής προσφορά χωρίς ανταλλάγματα του ενός προς τον άλλο με σκοπό την κοινή ευημερία».
Προσφορά προς τον άνθρωπο, προς το περιβάλλον, προς τα ζώα, οπουδήποτε κρίνει κανείς ότι χρειάζεται. Και μια πράξη που ταιριάζει στους ανθρώπους, γιατί μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Μας κάνει να αισθανόμαστε χρήσιμοι. Και πάντα έχει να κάνει με τον καλύτερο εαυτό μας και τις ψηλότερες αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού, τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη.
Στις μέρες μας και στον τόπο μας, ευτυχώς, έχουν περισσέψει οι εθελοντικές οργανώσεις και προσπάθειες. Μέχρι πρότινος όλες αυτές ήταν παραπληρωματικές και συμπληρωματικές του κράτους. Σήμερα όμως βλέπουμε ότι οι εθελοντικές δομές και οι παλιές και οι καινούργιες που η ανάγκη τις δημιούργησε, έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν ένα κομμάτι του. Οπου το κράτος αδυνατεί ή λέει πως αδυνατεί λόγω της καταστάσεως να επέμβει, τα κοινωνικά κριτήρια κάποιων συμπολιτών μας δραστηριοποιούνται και μια οργάνωση ξεπετάγεται που καταφέρνει με κάποιο τρόπο, να καλύψει την απουσία του. Και το κράτος ήσυχο πως έχει βρει κάποιον άλλο να κάνει τα καθήκοντά του αποσύρεται χωρίς αιδώ και χωρίς αισχύνη. Βασικές υποχρεώσεις όμως όπως η υγεία, η παιδεία, δεν μπορούν, κατά την άποψη μου, να αφεθούν στην καλοσύνη και τη διάθεση των καλοπροαίρετων. Γιατί δεν έχουν την μπόρεση. Γιατί δεν έχουν τα μέσα. Γιατί συνήθως λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο και δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ανάγκες που απαιτούν μεγαλύτερη και συνθετότερη αντιμετώπιση. Και δημιουργεί ανησυχίες το γεγονός αυτό. Γιατί το ζητούμενο είναι να μην έχει ανάγκη η κοινωνία τις εθελοντικές δομές. Δηλαδή το ζητούμενο θα ήταν το κράτος να έχει λύσεις για τους άνεργους για τους ανασφάλιστους για τους πεινασμένους, να μην περιμένουν οι αδύναμοι να βρουν φαγητό, στέγη και ιατρική φροντίδα από εθελοντικές οργανώσεις, αλλά μέσα από τις δομές του κράτους.
Η ευχή μας αυτές τις κρίσιμες μέρες θα ήταν, να μην έχει το κράτος μας ανάγκη οργανώσεις σαν την δική μας. Και ανησυχούμε γιατί βλέπουμε πως το αντίθετο γίνεται. Και ανησυχούμε γιατί βλέπουμε πως καλλιεργείται σαν νοοτροπία και σαν υποχρέωση των πολιτών. Πότε ήταν που άκουσα κάποιον υψηλά ιστάμενο στα εγκαίνια μιας εθελοντικής κοινωνικής δομής να εύχεται αυτές να περισσέψουν. Όχι, εγώ, δεν εύχομαι να περισσέψουν οι εθελοντικές δομές. Εύχομαι να μην τις έχουμε ανάγκη. Και δεν θέλω να χρησιμοποιεί την ύπαρξή τους το επίσημο κράτος ως άλλοθι για την ανημποριά και την ανευθυνότητά του. Θέλω να υπάρχουμε για να καλύπτουμε την παρανυχίδα στις δομές του ευνομούμενου κράτους μας και όχι για να του φτιάχνουμε όλο το χέρι.

Μπεμπ. Α.

Πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου στην περιοχή του Δήμου Λάρισας
Οι “Γιατροί του Κόσμου”, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και πιστοί στην ιδέα πως η υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, υλοποίησαν το πρότυπο πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου «Υγεία για όλους» με τη συνολική χρηματοδότηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Το πρόγραμμα «Υγεία για όλους» προσφέρει γυναικολογικό, παιδιατρικό και οφθαλμολογικό διαγνωστικό έλεγχο σε γυναίκες και παιδιά με επισκέψεις Κινητών Μονάδων σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.
Οι Κινητές Μονάδες των “Γιατρών του Κόσμου”, κατάλληλα στελεχωμένες από άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρέχουν δωρεάν, μεταξύ άλλων, γυναικολογικό έλεγχο, τεστ Παπανικολάου, οφθαλμολογικό έλεγχο, παιδιατρικές εξετάσεις και παιδικό εμβολιασμό.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων των Κινητών Μονάδων των “Γιατρών του Κόσμου” για τον Δήμο Λάρισας είχε διαμορφωθεί ως εξής:

Τρίτη 29/10: Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Λάρισας στην Ιατρική Σχολή, Πλατεία Ταχυδρομείου.
Τετάρτη 30/10: Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Λάρισας στην Ιατρική Σχολή, Πλατεία Ταχυδρομείου.
Πέμπτη 31/10: Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Λάρισας στην Ιατρική Σχολή, Πλατεία Ταχυδρομείου.

Κάποιοι ενοχλούνται…
“Ντου” για ναρκωτικά στους “Γιατρούς του Κόσμου”!
Ο εθελοντισμός στις μέρες μας είναι τόσο ως έννοια, αλλά και ως τρόπος ζωής αναγκαίος και απαραίτητος και οι εθελοντές είναι πρόσωπα που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ατομική αξιοπρέπεια, αντιδρούν στην αδικία, τη διάκριση και καταγγέλλουν όποτε και όπου αυτά τα φαινόμενα διαπράττονται… Φαίνεται όμως πως κάποιοι ενοχλούνται από τη δράση μας, από τα πιστεύω μας, από τη μαρτυρία μας, κάποιοι φοβούνται πως επηρεάζουμε όλο και περισσότερο κόσμο στο να παραμείνουμε άνθρωποι και εξαπέλυσαν έναν άθλιο πόλεμο, μια ανείπωτη συκοφαντία κατηγορώντας τη μεγαλύτερη ΜΚΟ με αποδεδειγμένη ενεργό δράση και κοινωνική προσφορά στη χώρα μας ως δικινητήρια ναρκωτικών στην περιοχή…
Ο κατήφορος δεν σταματά… Ετσι η ποινικοποίηση της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης δρομολογήθηκε… Παρασκευή μεσημέρι λοιπόν στα ιατρεία – γραφεία της οργάνωσης των ΓτΚ έκανε την εμφάνιση του κλιμάκιο με άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών και υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με παρουσία εισαγγελέα κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας, όπως ανέφεραν, ψάχνοντας τα στοιχεία εκείνα που θα πιστοποιούσαν τη διακίνηση ναρκωτικών… Και δεν είναι η πρώτη φορά. Πριν από 2 εβδομάδες οι Αρχές έκαναν έφοδο στην οργάνωση με αρνητικά και πάλι αποτελέσματα, ενώ το απίστευτο αυτό “ντου”, για δεύτερη φορά, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει το επίσημο κράτος στις δομές αλληλεγγύης, οι οποίες αποτελούν -καιρό τώρα- ισχυρές νησίδες αντίστασης απέναντι στις πολιτικές που ακολουθούνται. Κοινή διαπίστωση είναι ότι «προφανώς ενοχλήσαμε κάποιους» καθώς δεν προσφέρουν μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε χιλιάδες ανασφάλιστους πολίτες, αλλά με κάθε ευκαιρία -αλλά ποτέ χωρίς αφορμή- ασκούν σκληρή κριτική για τη διάλυση του κράτους πρόνοιας στη χώρα μας, εξαιτίας της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής
Οι ΓτΚ θα προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ώστε να αποκαλυφθούν οι όποιοι συκοφάντες, με μόνο σκοπό και κριτήριο τη διαφύλαξη του κύρους της Οργάνωσης και την υπεράσπιση των ασθενών τους. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δωρεάν ιατρική φροντίδα, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, όπου υπάρχουν άνθρωποι.

Με ιδιαίτερη χαρά οι “Γιατροί του Κόσμου” παρευρέθηκαν την Παρασκευή στο Νεώριο Μόρο για την παρουσίαση του βιβλίου του φίλου Τάσσου Χαραλαμπάκη. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες στον συγγραφέα που ενισχύει τις δράσεις προσφέροντας μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου.

Τα στατιστικά ιατρείου από 21/10/2013 έως 25/10/2013
ΕΛΛΑΔΑ    28
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ     16
ΑΛΒΑΝΙΑ    7
ΜΑΡΟΚΟ     6
ΠΑΚΙΣΤΑΝ     4
ΑΙΓΥΠΤΟΣ     3
ΓΕΩΡΓΙΑ    2
ΑΛΓΕΡΙΑ     2
ΡΟΥΜΑΝΙΑ     1
ΣΥΡΙΑ     1
ΠΟΛΩΝΙΑ     1
ΣΥΝΟΛΟ     71

ΠΑΙΔΙΑ = 9

Ευχαριστήριο
για την εταιρεία
“Cana – laboratories”

Ευχαριστούμε πολύ την εταιρεία “Cana – laboratories” για τη σημαντική προσφορά της σε γάλατα 2ης βρεφικής ηλικίας.
Η κίνηση αυτή αποτελεί έμπνευση για εμάς, δυναμώνει το έργο μας, στηρίζει την πορεία μας καθώς βλέπουμε πως αρκετοί συνάνθρωποί μας γίνονται καθημερινά συνοδοιπόροι στον δρόμο που έχουμε επιλέξει να ακολουθήσουμε: αυτόν της ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο που χρήζει βοηθείας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες