Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021

Σκέψεις…. από μία εθελόντρια

 Η νύχτα απλώνει το πέπλο της  καλύπτοντας τη πόλη που παίρνει μια άλλη όψη, απόμακρη, σκοτεινή  και πολλές φορές επικίνδυνη. Οταν τα φώτα της πόλης αρχίσουν να σιγοτρέμουν η ακόμη και  να σβήνουν σε κάποιες περιοχές, από τις γωνίες των σκοτεινών δρόμων κάνουν την εμφάνισή τους σκιές φαντάσματα…. Σκιές που ψάχνουν να βολευτούν και να προφυλαχθούν μέσα σε χαρτόκουτες, πάνω στα παγκάκια, μέσα σε στοές, κάτω από γέφυρες. Αυτές οι  ανθρώπινες σκιές ανήκουν σε ανθρώπους , που η μοναξιά , το περιθώριο χαρακτηρίζει τη ζωή τους..
Οι Γιατροί του Κόσμου στέκονται στο πλάι των ανθρώπων που ζουν στη σκιά, στο περιθώριο και προσπαθούν….. γιατί το κρύο έρχεται, γιατί η πολιτεία χαίρεται μόνο για το πλεόνασμα και το success story, γιατί η υγεία θα είναι προνόμιο για λίγους, γιατί η παιδεία και το πνεύμα τεμαχίζεται στο τραπέζι διαπραγματεύσεων, γιατί χάνεται χρόνος μέχρι να μετανιώσουμε για τις επιλογές μας , γιατί ακόμη κάποιοι προσπαθούν να σταθούν όρθιοι παρά τις δυσκολίες.
Ενας καινούργιος ξενώνας φιλοξενεί 50 άστεγους της πόλης, εδώ μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι, ένα ζεστό μπάνιο και ένα ζεστό τσάι. Είμαστε ικανοποιημένοι που οι προσπάθειές μας   απέδωσαν, αλλά θλιμμένοι όσο βλέπουμε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν στον δρόμο ζώντας μια απέραντη μοναξιά…
ΕΜ

Παρακολούθησα τώρα τελευταία ένα Σαββάτο βράδυ το ντοκιμαντέρ γνωστού δημοσιογράφου που προβλήθηκε στην πόλη μας και αναφερόταν σε θηριωδίες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, που διαπράχτηκαν στην χώρα μας. Καλάβρυτα, Δίστομο, Χορτιάτης… Και σε άλλα μέρη έγιναν παρόμοια γεγονότα, είπε ο δημιουργός τους, αλλά δεν μπόρεσε να τα συμπεριλάβει, λόγω χρόνου. (Κάτι ξέρουν και εδώ οι συμπολίτες μας στην Κάντανο και το Κοντομαρί.) Είδαμε στην ταινία πράξεις που κάποιοι άνθρωποι διέπραξαν εναντίον άλλων. Με το πρόσχημα του πολέμου κάποιοι βίασαν, πυροβόλησαν, ποδοπάτησαν, έκαψαν  και έσφαξαν συνανθρώπους τους. Ανδρες, γυναίκες παιδιά. Σ’ αυτόν τον θλιβερό και απάνθρωπο χορό κανείς δεν πήρε απαλλαγή. Μέχρι και βρέφη βρέθηκαν ξεκοιλιασμένα και μωρά διαμελισμένα.
Δεν θα σχολιάσω το περιεχόμενο της ταινίας που ήταν μια γροθιά στο στομάχι.  Εκείνο που με προβλημάτισε περισσότερο απ’ όλα είναι ο άνθρωπος. Και η φύση του.
Τι άνθρωποι ήταν αυτοί που τα έκαναν; Πώς τα έκαναν; Τι σου δίνει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να κάνεις τέτοιες πράξεις; Η δύναμη που αισθάνεσαι πως έχεις, όντας μέρος μιας ομάδας πολυπληθούς και θεωρητικά υπέρτερης; Οι διαταγές που παίρνεις και τις εκτελείς άκριτα, χωρίς σκέψη και χωρίς συναίσθημα; Το ένστικτό σου; Τι έχει μέσα του ο άνθρωπος, εκείνος που θα κοιτάξει στα μάτια ένα μικρό παιδί και θα το πυροβολήσει; Ή θα το τσαλαπατήσει γιατί τον ενοχλεί το κλάμα του; Ποιος είναι αυτός που παίρνει φωτογραφίες συνανθρώπων του την ώρα  που τους πυροβολούν και σωριάζονται νεκροί, σαν να φωτογραφίζει ένα τοπίο σε μια εκδρομή;
Αραγε τι μας ξεχωρίζει από τα ζώα που σκοτώνουν από ένστικτο για την τροφή και για την διαιώνιση του είδους; Εμείς δεν έχουμε ούτε καν αυτήν την δικαιολογία. Εμείς γιατί κάνουμε τέτοιες πράξεις;
Τελικά ποια είναι η φύση του ανθρώπου; Εχει μέσα του τόση κακία και μοχθηρία; Ναι, λέει κάποιος συγγραφέας, ο άνθρωπος διακατέχεται από κανιβαλικά ένστικτα και μόνο η λογική και η μόρφωση μπορούν να τον βγάλουν από το χώμα και τον βούρκο. Αλλοι, προσθέτουν  την θρησκεία την κοινωνικοποίηση και το συναίσθημα στις παραμέτρους αυτές. Αισθάνεσαι όμως πως ο εαυτός που βγάζουμε προς τα έξω και που νομίζουμε ότι ξέρουμε είναι μια εικόνα που μπορεί εύκολα να ανατραπεί, Το βλέπουμε συχνά και στην καθημερινότητά μας. Να δείχνουμε κάποιες φορές προς τα έξω έναν άνθρωπο  άγνωστο μας  και μη αναμενόμενο.
Εχουμε λοιπόν μέσα  μας μαζί με την καλοσύνη την συμπόνια και την μεγαλοσύνη  κι άλλα πράγματα. Οχι και τόσα καλά όχι τόσο αξιοθαύμαστα όσο θέλουμε να νομίζουμε. Και τα αισθήματα αυτά τα μικρά κι αυτά που υποβαθμίζουν τον άνθρωπο δεν τα έχουν μόνο οι άλλοι, οι κακοί. Ολοι τα έχουμε. Είμαστε φτιαγμένοι και από τον πηλό και από την ανάσα του Θεού. Είναι δική μας επιλογή τι θα διαλέξουμε. Τι θα αποφασίσουμε να είμαστε. Πως θα διαλέξουμε να πορευτούμε στη ζωή μας. Με τον πηλό που μας κρατά στη γη, στα χαμηλά, ή με τη θεία ανάσα που μας ανεβάζει στα ύψη.
Μπεμπ. Α.

Συνεχίζονται οι δωρέαν εξετάσεις
και οι εμβολιασμοί παιδιών από τους Γιατρούς του Κόσμου, τη Vodafone και τον ΣΚΑΪ

Η 21η δράση εμβολιασμών και παιδιατρικής φροντίδας θα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, στον Δήμο Αγίων Αναργύρων.
Χώρος Διεξαγωγής: Δημαρχείο, Λ. Δημοκρατίας 61.
Oι Γιατροί του Κόσμου με την υποστήριξη της Vodafone συνεχίζουν την υλοποίηση προγράμματος δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και περίθαλψης παιδιών που το έχουν ανάγκη και εντείνουν τη δράση της Κινητής Παιδιατρικής Μονάδας με περισσότερες επισκέψεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Μεγάλη ήταν η προσέλευση γονέων μαζί με τα παιδιά τους στην 20η δράση των ΓτΚ που πραγματοποιήθηκε, στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας στις 2 & 3 Νοεμβρίου 2013 αντίστοιχα προσήλθαν 183 παιδιά προκειμένου να εξεταστούν και να εμβολιαστούν δωρεάν από τους Γιατρούς του Κόσμου.
Συνολικά εξετάστηκαν 183 παιδιά και τις δύο μέρες δράσης.
183 παιδιά επισκέφθηκαν από παιδίατρο, 146 παιδιά επισκέφθηκαν από οδοντίατρο,91 παιδιά εμβολιάστηκαν και 114 εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν

Πρώτη Δεκεμβρίου και 11 πρωί στο σινεμά “Ελληνίς” στα Χανιά ο Νίκος Μπλαζάκης θα δώσει μια παράσταση καραγκιόζη για τους Γιατρούς του Κόσμου. Σας περιμένουμε να γελάσουμε μαζί, να προβληματιστούμε και μέσα από την παράσταση να ανακαλύψουμε ακόμη και λύσεις για τα προβλήματά μας. Τιμή εισιτηρίου; Κάθε προσφορά σας…..
Σας περιμένουμε, όλοι μαζί να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη..

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου οι Γιατροί του Κόσμου συμμετείχαν στο 20ο πανελλήνιο συνέδριο – σεμινάριο που διοργάνωσε το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Θέμα του Συνεδρίου ήταν τα “Ζητήματα Μεθοδολογίας της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες”. Οι Γιατροί του Κόσμου, με τον εθελοντή μας κ. Διονυσόπουλο Γιώργο και τον υπεύθυνο Επικοινωνίας κ. Κυριακόπουλο Ηλία, συμμετείχαν στη δεύτερη συνεδρία που αφορούσε την παρουσίαση εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Υπό αυτό τον άξονα παρουσιάστηκε το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας και δράσης των Γιατρών του Κόσμου, τόσο σε επίπεδο αποστολών στο εξωτερικό, όσο και σε επίπεδο έργου εντός της Ελλάδας. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια της αλληλεγγύης, αλλά και στην παρέμβαση στο «εδώ και τώρα», όπου υπάρχουν άνθρωποι. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν ένθερμη, ενώ, τόσο ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, κ. Σκεύος Παπαϊωάννου, όσο και ο Επίκουρος Καθηγητής, κ. Νικολαϊδης Ευάγγελος, έθεσαν και από τη δική τους σκοπιά την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων οργανώσεων που στοχεύουν στην προστασία της κοινωνίας και όλων των συνανθρώπων. Ο κ. Κυριακόπουλος επεσήμανε ότι «ο μεγάλος στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι η προσφορά τους να γίνει η μεγάλη ασπίδα προστασίας όλων των Ανθρώπων», για να συμπληρώσει ότι «παρεμβαίνουμε για να μην υπάρξει ούτε ένας άνθρωπος δίχως φάρμακα, ούτε ένας άνθρωπος δίχως γιατρό, ούτε ένα παιδί δίχως εμβόλιο…».
Επιπλέον, μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό των Γιατρών του Κόσμου στους παρευρισκόμενους του συνεδρίου, ενώ παρουσιάστηκε και φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις μας.

Για Δεύτερη χρονιά φέτος το Χριστουγεννιάτικο παζάρι των Γιατρών του Κόσμου θα ανοίξει μια σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του τμήματος Χανίων. Έτσι και φέτος από 5 έως 8 Δεκεμβρίου στη Πύλη Σαμπιονάρα που μας χορηγήθηκε  από την Κ.Ε.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. , οι εθελοντές θα εκθέσουν χειροποίητα στολίδια, κατασκευές, πίνακες, κεριά, κασκόλ αλλά και χριστουγεννιάτικα γλυκά που με πολλή αγάπη κατασκεύασαν. Επιλέγοντας από το παζάρι μας τα δωράκια σας, αλλά και τα στολίδια του σπιτιού σας μας χαρίζετε σημαντική υποστήριξη και δύναμη  για  τη συνέχεια του έργου μας.

Επιμέλεια στήλης: Ελευθερια Μουλουδακη

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες