Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Σκέψεις – Συναισθήματα μιας εκπαιδευτικού με αφορμή τα γεγονότα στο Δημοτικό Σχολείο Παζινού

Από την πρώτη στιγμή που άκουσα για το περιστατικό αλλά και διάβασα τα δημοσιεύματα σε τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα αυτό που “κλότσησε” μέσα μου ήταν ότι ενώ ο διευθυντής του σχολείου πέρναγε από αυτόφωρο διαδικασία, με βαριές θεωρώ κατηγορίες, όλη η έγνοια των γονιών ήταν αν θα γίνει η γιορτή. Θα μιλήσω ως δασκάλα που τυχαίνει να είμαι. Καταρχήν είμαι υπέρ του να γίνονται σχολικές γιορτές το απόγευμα με παρουσία γονέων. Ιδιαίτερα το τέλος μιας σχολικής χρονιάς, που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των προσπαθειών μας να φτάσουμε κοντά στους στόχους που είχαμε βάλει, προσπάθειες που έγιναν με αφιέρωση απεριόριστου συναισθηματικού και ψυχικού κεφαλαίου πολλές φορές ή και συνήθως εις βάρος και των οικογενειών μας, είναι για εμένα προσωπικά αφορμή για να χαρώ και να γιορτάσω μαζί με τους μαθητές μου και τους γονείς τους.
Όμως αγαπημένοι μου γονείς αυτό που μάλλον δεν σκεφτήκατε ποτέ είναι ότι ο δάσκαλος είναι ένα βαθιά συναισθηματικό ον που δίνει από το ψυχικό του απόθεμα και εργάζεται πρώτα με την καρδιά του και όχι για να κερδίσει χρήματα ,άλλωστε είναι γνωστό ότι οι μισθοί μας κάθε άλλο παρά υψηλοί είναι. Εργαζόμαστε στην εκπαίδευση για να προσφέρουμε και η αμοιβή μας δεν είναι ο μισθός μας, αλλά η επιβράβευση στα μάτια των μαθητών μας και στα μάτια των γονιών μας. Όταν λοιπόν έχει ολοκληρωθεί αυτό το σπουδαίο για μας έργο , την ώρα που περιμένουμε την αμοιβή μας από εσάς, την αγκαλιά σας, μια θετική κουβέντα για το έργο μας, αντ΄ αυτού έρχεται μια καταγγελία πώς νομίζετε ότι θα νιώσουμε; Και μάλιστα χωρίς να υπάρξει προηγουμένως καμία ενημέρωση του σχολείου ή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι ενημερώθηκαν από την αστυνομία, καμία προσπάθεια συζήτησης του περιστατικού ή προσπάθειας να ανιχνευτεί το τι ακριβώς έγινε, χωρίς να προσπαθήσουν να ακούσουν πρώτα την άλλη πλευρά. Επομένως κρίνω απόλυτα δικαιολογημένη τη στάση του συλλόγου διδασκόντων και λυπάμαι που ως γονείς σκέφτεστε τι θα γίνουν τα σουβλάκια και τα δώρα των χορηγών. Έχετε υπόψη σας ότι δεν είμαστε γελωτοποιοί ή διασκεδαστές. Δεν μπορεί να μας “χτυπάτε” το πρωί και το βράδυ να θέλετε να χορεύουμε και να τραγουδάμε για εσάς.
Ναι να γίνει η γιορτή γιατί είναι κρίμα συμφωνώ και ναι είναι άδικο για όλους και πρώτα από όλα για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους. Νομίζετε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θέλουν να διασκεδάσουν μαζί με τις ψυχούλες που τους αφιέρωσαν όλη τη χρονιά ό, τι καλύτερο είχαν; Να γίνει όμως μέσα σε ένα πλαίσιο αγάπης, συνεργασίας, εμπιστοσύνης και σεβασμού για όλους και ο σύλλογος γονέων να εργάζεται προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των διαφωνιών και της δημιουργίας θετικού κλίματος μεταξύ των δασκάλων και των γονιών γιατί αυτό είναι το ηθικά δίκαιο.

Με εκτίμηση
Δήμητρα Αθανασακοπούλου
Δασκάλα στο 2ο Δ.Σ. Κουνουπιδιανών


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα