Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Σκέψεις για πλωτά αιολικά πάρκα στην Κρήτη

«Η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδιαίτερα της (υπεράκτιας) πλωτής αιολικής ενέργειας αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την Κρήτη» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης επί Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης στη διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Interreg Med BLUE DEAL.
Το έργο υλοποιείται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης συμμετέχει ως συνδεδεμένος εταίρος και η Κρήτη έχει επιλεγεί ως μία από τις πιλοτικές περιοχές του έργου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στόχος του έργου είναι η πρόταση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου ανάπτυξης της «γαλάζιας ενέργειας» στο νησί με επίκεντρο τα πλωτά αιολικά πάρκα στο νησί (μέχρι ακτίνα 80 km περιμετρικά καθώς οι πλωτές ανεμογεννήτριες είναι ορατές μέχρι και 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή) και η εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης στην εισαγωγή του τόνισε ότι ο μετασχηματισμός της ενεργειακής βιομηχανίας θα αλλάξει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων και τη γεωπολιτική ισχύ για πάντα. Το κλειδί είναι η πρόσβαση σε φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια.
Η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό στις ΑΠΕ και τις επιπλέον προοπτικές που ανοίγει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη νέα στρατηγική για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Η θαλάσσια αιολική ενέργεια αναμένεται να είναι η σημαντικότερη πηγή ηλεκτρισμού στην Ευρώπη το 2040. Αρχικά έγινε μια σύντομη παρουσίαση του έργου και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται (χωροθέτηση των πλωτών αιολικών πάρκων, τεχνολογία, προστασία περιβάλλοντος, γραμμές ναυσιπλοΐας) αλλά και στο κόστος μιας τέτοιας επένδυσης.
Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μοντέλου ανάπτυξης για την «γαλάζια ενέργεια» ώστε να δώσει την δυνατότητα να ενσωματωθεί στον ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού.

 

Στο 24ο επεισόδιο, ξεστολίζουμε την Πλατεία της Σούδας, κολυμπάμε -από έρωτα- μέχρι την Νήσο Μαν και γινόμαστε ειδικοί σύμβουλοι σε Υπουργείο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες