Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021

Σκέψεις για νέο Αναπτυξιακό Οργανισμό στον Δήμο Χανίων

Το ενδεχόμενο ίδρυσης Aναπτυξιακού Oργανισμού εξετάζει ο Δήμος Χανίων, στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε αντίστοιχη επιλογή της Περιφέρειας Κρήτης που αναγνώστηκε ως “άδειασμα” του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Συγκεκριμένα, στη “Διαύγεια” αναρτήθηκε απόφαση που αφορά στην «απευθείας ανάθεση για την παροχή υπηρεσιών διερεύνησης της σκοπιμότητας και της βιωσιμότητας ίδρυσης Μονομετοχικού Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Χανίων», σε μελετητική εταιρεία με έδρα το Ηράκλειο έναντι 9.920 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).
Την απόφαση υπογράφει ο αντιδήμαρχος Χανίων Τάσος Αλόγλου, με τον οποίο επικοινώνησαν τα “Χ.ν.” ζητώντας να αναπτύξει το σκεπτικό αυτής της κίνησης.
«Στόχος αυτής της ανάθεσης είναι να δούμε αν αξίζει τον κόπο να προχωρήσουμε στην ίδρυση του Οργανισμού αυτού» ανέφερε ο κ. Αλόγλου, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι πρόθεσή μας να υπάρχει συμβατό αντικείμενο με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης ο οποίος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο».
Στην ερώτηση για το πού μπορεί να προσφέρει ένας τέτοιος οργανισμός, ο κ. Αλόγλου απάντησε: «Θα είναι χρήσιμος για υπηρεσίες του δήμου, με πρωταρχική την Τεχνική, η οποία έχει πρόβλημα υποστελέχωσης».
Ο κ. Αλόγλου εξήγησε ότι «τόσο οι ΜΟΔ όσο και η ΔΕΠΑΝ που είχε ανακοινώσει ίδρυση γραφείου στα Χανιά, δεν προχώρησαν. Εδώ και 1,5 χρόνο οι Δήμοι δεν βλέπουμε φως στο τούνελ που λέγεται μελέτες και υποστήριξη τεχνικών υπηρεσιών».
Στο ερώτημα για το αν ο Ο.Α.Κ. καλύπτει μελετητικές ανάγκες του Δήμου Χανίων, ο κ. Αλόγλου απάντησε πως «είναι απόλυτα ικανοποιητική η συνεργασία με τον Ο.Α.Κ. και στο πλαίσιο που είχαμε δεσμευτεί για τις μελέτες, προχωρά. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη βέβαια ότι ο Ο.Α.Κ. έχει συγκεκριμένη επάρκεια και δυνατότητα, ενώ καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες κι άλλων δήμων και όχι μόνο του δήμου Χανίων».
Στην ερώτηση για το αν υπάρχει σκέψη ένας τέτοιος οργανισμός να αναλάβει τη διαχείριση ακινήτων του Δήμου Χανίων, ο κ. Αλόγλου επανέλαβε ότι «αυτό που θέλουμε είναι να δούμε αν υπάρχουν πιθανά οφέλη από τη σύσταση ενός τέτοιου Οργανισμού».
Ως προς τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου οργανισμού, ο αντιδήμαρχος απήντησε: «Ο δήμος μπαίνει με ένα μετοχικό κεφάλαιο στη σύστασή του αλλά ο Οργανισμός θα πρέπει να είναι αυτάρκης και αυτοδύναμος. Η μελέτη θα μας το δείξει αυτό. Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νομικό πρόσωπο που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου και θα ικανοποιεί τους διορισμούς πολιτικών προσώπων. Αυτό που θέλουμε εμείς, είναι ένας αυτοδύναμος Οργανισμός, ο οποίος να είναι και βιώσιμος».
Ως προς το προσωπικό που θα τον στελεχώσει, ο κ. Αλόγλου υποστήριξε ότι θα υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης μέσω συγκεκριμένων συμβάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τη μελέτη που θα παρουσιάσει το γραφείο στο οποίο έγινε απευθείας ανάθεση, ο Δήμος Χανίων θα φέρει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει για το αν θα εγκρίνει ένα τέτοιο σχέδιο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες