Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

18 Ιανουαρίου 1969: Σίρκουι και αγώνες αναβάσεως εις Χανιά

» Ειδήσεις από το παρελθόν, όπως παρουσιάστηκαν μέσα από τις σελίδες των “Χ.ν.”

Σας καλωσορίζουμε… “Στο Αρχείο” των “Χανιώτικων νέων”. Μέσα από αυτή τη στήλη μας, θα σας παρουσιάζουμε ειδήσεις τοπικές και όχι μόνο, από το πλούσιο αρχείο της εφημερίδας των “Χανιώτικων νέων”. Ειδήσεις του παρελθόντος, που κάποιες φορές έχουν… τρομακτική ομοιότητα με το σήμερα, είτε μας έκαναν εντύπωση διαβάζοντάς τις.

Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες οι λάτρεις των 4 τροχών να ασχολήθηκαν με το ιστορικό Ράλι του Μόντε Κάρλο το οποίο ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή, ωστόσο 52 χρόνια πριν, εδώ στα Χανιά την τοπική επικαιρότητα απασχολούσε ένα άλλο σιρκουί που επρόκειτο να διοργανωθεί για πρώτη φορά στα Χανιά, όπως διαβάζουμε στο φύλλο των “Χανιώτικων νέων” της 18ης Ιανουαρίου 1969.

Αναλυτικότερα, στο ρεπορτάζ του Β.Π Μιχελιουδάκη με τίτλο “Σίρκουϊ και αγώνες αναβάσεως εις Χανιά” διαβάζουμε ότι «στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθή στην πόλι μας, εν συνεργασία με το τοπικό παράρτημα σιρκουί εντός της πόλεως και αγώνες αναβάσεως στο Ακρωτήρι.»

Όπως πληροφορούμαστε οι συγκεκριμένοι αγώνες είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί διότι «οι ατομικές και ομαδικές επιδόσεις θα υπολογισθούν για την ανάδειξι του πρωταθλητού Ελλάδος κατά το 1969.»

Όπως επεξηγείται στο ρεπορτάζ για τους μη κατέχοντας την ορολογία των αγώνων των τετράτροχων «το σιρκουί είναι αγώνας ταχύτητος. Τα αυτοκίνητα ξεκινούν όλα μαζί από την αφετηρία και αφού διέλθουν μία περιμετρική ζώνη της πόλεως «τσεκάρονται» στην ειδική γραμματεία του αγώνος (κοντρόλ) και συνεχίζουν μέχρι να συμπληρώσουν μία ώρα. Πρώτος, βέβαια, ανακηρύσσεται αυτός που θα κάνη τους περισσότερους γύρους. Πλην όμως, καμμιά φορά συμβαίνει ο πρώτος να ακυρώνεται για παράβασι των κανονισμών του αγώνος».

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες είναι «Σαντριβάνι – Χάληδων – Σκαλίδη – Κυδωνίας – Αποκορώνου – Σολωμού – Σφακιανάκη – Βασιλέως Γεωργίου – Ελευθερίου Βενιζέλου – Χάληδων – Σαντριβάνι».

Όσον αφορά τους αγώνες ανάβασης διαβάζουμε ότι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να να διανύσουν μία απόσταση Χανιά – Ακρωτήρι την οποία ο οδηγός «θα πρέπει να διανύση με μεταγαλύτερη ταχύτητα και λιγώτερες ποινές (υπάρχει κι εδώ κανονισμός) για να αναδειχθή νικητής. Με τη διαφορά ότι εδώ τα αυτοκίνητα δεν ξεκινούν όλα μαζί. Αλλά το ένα με καθυστέρησι ενός ή ημισέος λεπτού από το προηγούμενο».

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου «θα ήταν όμως κακή εντύπωσι μιά τέτοια εκδήλωσι να μη στεφθή με επιτυχία, όταν φθάνουμε στο σημείο να συναγωνιζόμαστε την Ρόδο και την Κέρκυρα – που εδώ και μερικά χρόνια ποικιλούν τις εκδηλώσεις τους σαν πόλεις, με παρόμειες οργανώσεις».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες