Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Συνεδρίαση Συμβουλίου Αλιείας της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση προβλημάτων του κλάδου

Η πρώτη συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου αλιείας της Περιφέρειας Κρήτης με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, υπό την προεδρία της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή τομέα Θεανώς Βρέντζου.

Στη διάρκεια της συνάντησης η κ. Βρέντζου εισηγήθηκε τον προτεινόμενο τρόπο λειτουργίας του συμβουλίου, που θα έχει στόχο την καταγραφή των προβλημάτων που αφορούν στην Αλιεία (συνολικά και κατά τόπους), την ιεράρχησή τους, και την τελική διαμόρφωση προτάσεων-δράσεων για την αντιμετώπιση τους.
Καθήκοντα Προέδρου στο Συμβούλιο Αλιείας αναλαμβάνει η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, συντονιστής η διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Ηρακλείου Στρατούλα Καούρη, γραμματέας το υπηρεσιακό στέλεχος (βιολόγος-ιχθυολόγος) Αλίκη Καρούσου.
Στην πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων υπέβαλαν γραπτά τα προβλήματα και τις θέσεις τους προκειμένου να αξιολογηθούν και να αρχίσει η επεξεργασία τους.
Σχετικά με το πρόβλημα παρουσίας του «λαγοκέφαλου», το είδος που εισέβαλε από το Σουέζ και εντοπίζεται κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, το ΕΛΚΕΘΕ έχει καταθέσει στην Περιφέρεια πρόταση για την εκπόνηση μελέτης, που στοχεύει στην πληθυσμιακή κατανομή του είδους χωρικά πέριξ της Κρήτης, στην εποχικότητα, τα πεδία αναπαραγωγής του όπως επίσης στην τοξικότητα του. Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη μελέτη, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, θα διευκολύνουν τη διατύπωση διαχειριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιδράσεων του είδους στην αλιεία.
Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Βρέντζου αναφερόμενη στη λειτουργία του Συμβουλίου τόνισε, ότι, θα αποτελέσει το κατάλληλο «εργαλείο» που θα δώσει προτεραιότητα στον νευραλγικό, για την οικονομία της Κρήτης τομέα Αλιείας, ενώ θα επιχειρήσει την αντιμετώπιση των προβλημάτων των επαγγελματιών αλιέων.
Στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αλιείας συμμετείχαν εκπρόσωποι: των Συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων, Ερασιτεχνών Αλιέων, του Λιμενικού Σώματος, του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Παράρτημα Κρήτης. Από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης παρόντες στη συνάντηση ήταν οι Περιφερειακοί Δ/ντες της Κτηνιατρικής και της Αγροτικής Οικονομίας, οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Ρεθύμνου, και εκπρόσωποι από τα τμήματα αλιείας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα