Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά

Βιοντίζελ, αγροτικά προϊόντα, χειροποίητα αρωματικά σαπούνια, φυσικοί χυμοί από εσπεριδοειδή. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που παράγουν τα μέλη του Μαθητικού Σχολικού Συνεταιρισμού του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Πλατανιά που, μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει και τη διαχείριση του κυλικείου του σχολείου.

Τα έσοδα που συγκεντρώνει ο Συνεταιρισμός αξιοποιούνται για την βελτίωση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του σχολείου, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που τα προϊόντα διατίθενται για την ενίσχυση ευπαθών ομάδων, όπως έγινε με μια μεγάλη ποσότητα από πατάτες που παρήγαγαν τα μέλη του Συνεταιρισμού και προσφέρθηκαν στο “Χαμόγελο του Παιδιού”, το Αννουσάκειο και άλλα ιδρύματα.
Με τη δράση του Σχολικού Συνεταιρισμού είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή το ευρύ κοινό κατά το διήμερο ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκε από το ΕΠΑΛ Πλατανιά σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά και ολοκληρώθηκε χθες.
Ένα διήμερο κατά το οποίο οι πύλες του σχολείου άνοιξαν στην τοπική κοινωνία προκειμένου μαθητές και γονείς να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις και να ενημερωθούν για τις ειδικότητες που μπορεί κανείς να σπουδάσει το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά.

ΠΛΗΘΩΡΑ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
Όπως εξήγησε μιλώντας στα “Χ.ν.” ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Δαράκης το ΕΠΑΛ Πλατανιά διαθέτει τους τομείς Γεωπονικής, Μηχανολογίας, Υγείας, Διοίκησης και Οικονομίας, Δομικών και Πληροφορικής που παρέχουν συνολικά 14 ειδικότητες, ενώ στο σχολείο φοιτούν αυτή τη στιγμή 330 μαθητές ηλικίας από 16 έως 80 ετών! «Πολλές περιπτώσεις από αυτές είναι περιπτώσεις μαθητικής διαρροής. Δηλαδή άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που για κάποιο λόγο είχαν εγκαταλείψει την εκπαίδευση και τώρα με το Εσπερινό ΕΠΑΛ μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο», τόνισε ο κ. Δαράκης ο οποίος μας ξενάγησε στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του σχολείου.
Όπως ανέφερε το εκπαιδευτικό έργο που παράγεται από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου είναι σημαντικό, ενώ, παράλληλα, μέσα από τη διαρκή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού οι μαθητές καταφέρνουν να δείξουν τις ικανότητές τους.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα από τα παγκάκια υψηλής αντοχής που κατασκεύασαν οι μαθητές του Τομέα Δομικών. «Η συγκεκριμένη κατασκευή δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και έχει τα πλεονεκτήματα ότι διατηρεί τη θερμοκρασία της επιφάνειας σταθερή, δεν καταστρέφεται εύκολα και δεν επηρεάζεται από τη βροχή», σημειώνει ο Δαράκης ενώ συνεχίζοντας μας φέρνει ένα ακόμα παράδειγμα από τον τομέα Γεωπονίας που σε συνεργασία με το ΤΕΙ Πελοποννήσου “τρέχει” πιλοτικά ένα πρόγραμμα παραγωγής νωπής και φρέσκιας χορτονομής με τη μέθοδο της υδροπονίας που αποτελεί μια καινοτόμο λύση για την κτηνοτροφία.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Ενδιαφέρουσες δράσεις προσανατολισμένες στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερα για το περιβάλλον της περιοχής έχει αναπτύξει και η Περιβαλλοντική Ομάδα του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας για τον οποίο μίλησε στα “Χ.ν.” η καθηγήτρια Μαρία Μαλανδράκη. «Στο σχολείο μας λειτουργεί ειδικότητα υπάλληλος τουριστικών επιχειρήσεων. Όταν κάποιος μαθητής τελειώνει και φτάσει την τάξη της μαθητείας που πρόσφατα θέσπισε το Υπουργείο Παιδείας παίρνει στη συνέχεια πτυχίο επιπέδου 5, που αποτελεί ένα πολύ καλό εφόδιο αν σκεφτεί κανείς ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν πτυχίο επιπέδου 6», σημείωσε η κα Μαλανδράκη και πρόσθεσε ότι πολλοί από τους μαθητές που φοιτούν στο ΕΠΑΛ ήδη εργάζονται στον χώρο του τουρισμού και θέλουν το πτυχίο για το πορτοφόλιό τους, ενώ άλλοι επιδιώκουν μέσα από τις ειδικές εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ να συνεχίσουν σε κάποιο ΑΕΙ.
«Έχουν έρθει σε επικοινωνία μαζί μας πολλές επιχειρήσεις από την περιοχή του Πλατανιά που αναζητούν προσωπικό σε ειδικότητες φυσικοθεραπευτών, κηπουρών, αισθητικής και συντηρητών μηχανημάτων», ανέφερε ο κ. Δαράκης και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν βρει δουλειά μέσω του σχολείου περίπου 30 μαθητές.
Η υποδιευθύντρια του σχολείου και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας Αλεξάνδρα Πούλιου σημείωσε ότι προκειμένου να ανταποκριθούν οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά στις απαιτήσεις που έχει η σύγχρονη αγορά εργασίας δίνεται μεγάλη έμφαση στον εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό του εξοπλισμού. «Είμαστε πραγματικά πολύ περήφανοι που καταφέραμε κυριολεκτικά από το μηδέν μέσα από τη βοήθεια της Σχολικής Επιτροπής και χορηγίες ανθρώπων της περιοχής που θέλησαν να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο, καταφέραμε να φτιάξουμε ένα πλήρες εξοπλισμένο εργαστήριο», ανέφερε η κα Πούλιου ενώ ειδικά για το θέμα των επαγγελματικών ευκαιριών σημείωσε: «Πράγματι φέτος τον χειμώνα μας πήραν τηλέφωνο από ξενοδοχεία της περιοχής αλλά και από αθλητικά σωματεία που ζητούσαν αποφοίτους μας. Χαιρόμαστε γι’ αυτό γιατί είναι πραγματικά καλό για τους μαθητές μας ενώ δεν σας κρύβω ότι κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν να κάνουν στροφή στην επαγγελματική τους πορεία».

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Ωστόσο, πέρα από εκείνους που αναζητούν μια καλύτερη επαγγελματική διέξοδο αρκετοί από τους μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά ήρθαν στο σχολείο για να πραγματοποιήσουν ένα όνειρο που κάποτε έμεινε στη μέση. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι η κα Άννα Μυγιάκη – Βερυβάκη που φέτος ετοιμάζεται να αποφοιτήσει από τον Τομέα Γεωπονίας κι έχει βάλει στόχο να συνεχίσει τις σπουδές της στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. «Η εμπειρία του σχολείου είναι καταπληκτική», μας εξομολογήθηκε και πρόσθεσε: «Εγώ είχα διακόψει το Λύκειο. Όταν λοιπόν άκουσα ότι ανοίγει αυτό το σχολείο είπα να έρθω. Ήταν για εμένα ένα απωθημένο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη γράφει για τα γεγονότα με κατασκηνωτές

Το τελευταίο διάστημα το νησί μας βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, δυστυχώς όχι για τα υπαρκτά προβλήματα που χρήζουν την αρωγή της Πολιτείας, αλλά...

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η...

Ομόφωνα ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι για τον μαρτυρικό θάνατο της Ελένης Τοπαλούδη

Ομόφωνα ένοχοι, σύμφωνα με την κατηγορία, κρίθηκαν από το Μικτού Ορκωτό Εφετείο οι δύο υπαίτιοι για τη δολοφονία και τον βιασμό της φοιτήτριας Ελένης...

Εγκαίνια ιστορικού χώρου για τη Μάχη της Κρήτης στο Μάλεμε (φωτ.)

Τα εγκαίνια του Χώρου Ιστορικών Εκθεμάτων: “Ιστορικός Χώρος Μνήμης Μάλεμε για τη Μάχη της Κρήτης 1941” πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής από την 115...

Βιολογικές φράουλες στα Χανιά

Mια θέση στις προτιμήσεις και στο τραπέζι του καταναλωτή διεκδικεί η xανιώτικη υπαίθρια βιολογική φράουλα που παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να παράγεται τα τελευταία...

“Άφαντο” το κρητικό μέλι από τα ξενοδοχεία

Εκτός των ξενοδοχείων παραμένει το τοπικό μέλι, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους μελισσοκόμους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ποσότητες που διακινούνται στην τουριστική ζώνη...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα