Σε ατμόσφαιρα θερμότητας και θετικής διάθεσης διεξήχθησαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκου Κοτζιά και Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίοι επανέλαβαν ότι βασίζονται στην πρόσφατη συνομιλία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την απόφασή τους για αναθέρμανση και επιτάχυνση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.
«Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι σχέσεις παλιάς, ιστορικής και πολιτισμικής φιλίας. Αυτή τη σχέση επιδιώκουμε να την αναπτύξουμε δημιουργικά στον 21ο αιώνα» είπε ο κ. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση προωθεί μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, μια πολιτική συνθέσεων και ανασυνθέσεων.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ανανεωθούν τα υπάρχοντα πρωτόκολλα συνεργασίας και σχέδια δράσης στις διμερείς σχέσεις, σημειώνοντας ότι «επειδή στις ελληνορωσικές σχέσεις συχνά, ιδιαίτερα από την πλευρά της Αθήνας, έχουμε πολλές υποσχέσεις και πολλά οράματα γι’ αυτή τη συνεργασία, θα προτιμούσα αντί να σας κάνω έναν κατάλογο αυτής της συνεργασίας, αύριο κιόλας, που πάω στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, θα συναντήσω τον πρωθυπουργό θα τον ενημερώσω ώστε να ξεκινήσουμε αμέσως την εφαρμογή αυτών των σκέψεων, ώστε την επόμενη φορά, που θα βρεθούμε στη Μόσχα ή στην Αθήνα με το καλό κ. Υπουργέ, να μπορούμε να πούμε ότι κάναμε σοβαρά βήματα προς όφελος των δύο κρατών και λαών, αλλά και προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την Ευρώπη».
Όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις των δύο υπουργών έγινε αναλυτική συζήτηση για την κρίση στην Ουκρανία, οι συνέπειες της οποίας αναπόφευκτα επηρεάζουν και τις ελληνορωσικές σχέσεις.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.