Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Σημερινοί ήρωες

Κύριε διευθυντά,

28η Οκτωβρίου, εθνική μας επέτειος.

Φέραμε στη μνήμη μας και τιμήσαμε τους ήρωες της Πίνδου κατά του φασισμού και της Γερμανικής κατοχής.

Δώσανε το αίμα τους, την ψυχή τους, την ίδια τους τη ζωή, για ένα σκοπό, την Ελευθερία.
17 του Νοέμβρη. Μέρα μνήμης από τους αγώνες κάποιων νεαρών φοιτητών, που όρθωσαν το ανάστημά τους στη χούντα. Ήρωες που έγραψαν με το αίμα τους νέες ένδοξες σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας για την Ελευθερία

Νοέμβρης είναι και τώρα που αγωνίζεται σύσσωμη η Ελλάδα για να νικήσει τον θανατηφόρο ιό. Έναν ιό, που στη Θεσσαλονίκη και σε αρκετές άλλες πόλεις της Μακεδονίας, προσβάλλει χιλιάδες συμπολίτες μας και πολλούς άλλους που τους αφαιρεί τη ζωή. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Οι κάτοικοι αυτών των πόλεων δοκιμάζονται. Καθημερινώς τα κρούσματα αυξάνονται επικίνδυνα παρ’ όλα τα μέτρα καραντίνας που έχουν ληφθεί από το κράτος. Οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει και οι θάνατοι συμπολιτών μας είναι καθημερινοί. Ένας αγώνας για την επιβίωση. Ένας αγώνας για τον συνάνθρωπο από όλους τους ανθρώπου της υγείας, τους ιατρούς και τους νοσηλευτές, που παλεύουν κάθε στιγμή, ατελείωτες ώρες, σε συνθήκες δύσκολες, με έναν ύπουλο εχθρό. Δίνουν τη ζωή τους για τον συνάνθρωπο. Είναι οι σημερινοί ήρωες.

Νοέμβρης και δέκα νοσηλεύτριες εξειδικευμένες στις ΜΕΘ από την Κρήτη, βρέθηκαν στο πλευρό των συναδέλφων τους στη Θεσσαλονίκη. Και παλαιότερα οι Κρήτες βρέθηκαν στο πλευρό των Μακεδονομάχων.

Ακολούθησαν και από άλλες πόλεις το παράδειγμα των δέκα, άλλες νοσηλεύτριες.
Η ηρωική αυτή πράξη δείχνει ότι Ελληνικό ιδεώδες υπάρχει πάντα σε όλες τις γενιές.
Ο Έλληνας έχει ψυχή, ήθος, γενναιότητα, αυτοθυσία. Τα κορίτσια αυτά, οι σημερινές ηρωίδες, αψήφισαν τη ζωή τους, άφησαν τις οικογένειές τους και έτρεξαν στην πρώτη γραμμή για να εκπληρώσουν τον όρκο που έδωσαν: Υπόσχομαι με υπευθυνότητα, ηθεληματική και στο λόγο της τιμής μου, ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ότι θα ασκήσω το επάγγελμά μου και με αξιοπρέπεια θα υπηρετήσω ανιδιοτελώς, ενσυνείδητα, τον άνθρωπο και την κοινωνική δικαιοσύνη, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους νόμους του κράτους… (Λίγες φράσεις από τον όρκο της νοσηλευτικής σχολής Σύρου).

Το παράδειγμα αυτών των κοριτσιών, ας μας κάνει να αισθανθούμε υπερήφανοι γι’ αυτές, και ας προσευχηθούμε, ο αγώνας τους να φέρει τη νίκη. Ας συμμεριστούμε τη δυσκολία του έργου τους και ας είμαστε και εμείς υπεύθυνοι και συνεργάσιμοι σε αυτόν τον αγώνα.

Όταν βλέπουμε τον εξοπλισμό που φοράνε για να εργαστούν στις ΜΕΘ, ατελείωτες ώρες με μάσκες, ειδικά ρούχα, γάντια, είναι το λιγότερο που ζητά από εμάς, η πολιτεία, να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων, να εφαρμόσουμε τους νόμους και απλά να φοράμε τη μάσκα. Η χρήση μάσκας είναι το πιο απλό που μπορούμε να κάνουμε και το πιο σημαντικό. Ας το δεχτούμε ως αναγνώριση των αγώνων που δίνουν όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Μια τιμή για τους σημερινούς ΗΡΩΕΣ.

Ευχαριστώ όλους αυτούς,
ο Θεός νά ’ναι μαζί τους
Μαριάννα Μαυροματάκη

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες