Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

 Σημαντική άνοδος τιμών ελαιολάδου στην Ισπανία

Παρασύρει προς τα άνω τις τιμές στην Πελοπόννησο, όχι όμως και στην Κρήτη!  Αυξητικά κινήθηκαν τελευταία οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία, παρασύροντας προς τα άνω και τις τιμές στην Πελοπόννησο, όχι όμως και τις τιμές στην Κρητη που κρατήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Πράγματι τον τελευταίο 1,5 μήνα παρατηρήθηκε στην Ισπανία (Σχ. 1.) μια αύξηση της τάξεως του 20% στις τιμές παραγωγού σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες, η οποία θορύβησε αρκετά τις εκεί βιομηχανίες που προβληματίζονται σοβαρά για τις μελλοντικές εξελίξεις. Η εξέλιξη αυτή στην Ισπανία επηρέασε ελαφρά τις τιμές στην Ιταλία που αυξήθηκαν κατά +4%, επηρέασε όμως και τις τιμές στην Ελλάδα σε διάφορο βαθμό κατά περιοχή. Ετσι, στην Πελοπόννησο παρουσίασαν μια σημαντική άνοδο της τάξεως του 5 – 9%, αλλά στην Κρήτη και στη Λέσβο διατηρήθηκαν σταθερές (Πιν. 1). Αύξηση της τάξεως του +8% παρουσίασαν και στην Κύπρο. Βασικοί παράγοντες της ανοδικής τάσης στην Ισπανία φαίνεται να είναι αφενός οι πρώτες εκτιμήσεις για την ερχόμενη σοδειά, οι οποίες τη φέρουν χαμηλότερη από 1.000.000 τόνους και άρα μειωμένη κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη και αφετέρου τα μειωμένα σχετικά αποθέματα της χώρας.

Οι δύο αυτοί παράγοντες, όπως είναι φυσικό, προκάλεσαν τάσεις αύξησης της ζήτησης από την πλευρά των βιομηχανιών που θέλουν να διασφαλίσουν τις αγορές που άνοιξαν με τις περυσινές χαμηλές τιμές παραγωγού. Αντίθετα όμως προκάλεσαν και τάσεις συγκράτησης της προσφοράς από πλευράς παραγωγών οι όποιοι ευελπιστούν σε ακόμη καλύτερες τιμές. Τελικά σήμερα (Πιν. 1), σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. οι τιμές για το έξτρα παρθένο (0,3ο) κυμαίνονται στην Κρήτη από 2,60 – 2,70 €/κιλό, στην Πελοπόννησο – Ιόνια από 2,75 – 3,0, στη Λέσβο στα 2,55 και στην Κύπρο στα 2,70 €/κιλό. Στην Ισπανία την εβδομάδα 11 – 15 Ιουλίου οι τιμές παραγωγού για το έξτρα κυμάνθηκαν στα 2,40 η μέγιστη, στα 2,35 η μέση και στα 2,25 η ελάχιστη, ενώ για το (απλό) παρθένο (Οξ.<2ο) ήταν 2,25 και για το λαμπάντε 2,07 €/κιλό. Παράλληλα οι πωλήσεις σε όλες τις κατηγορίες είχαν μια πτώση της τάξεως του 20%. Στην Ιταλία την εβδομάδα 30/6 – 6/7 το έξτρα κυμάνθηκε στα 3,60, το (απλό) παρθένο στα 2,37 και το λαμπάντε στα 1,73 €/κιλό.

Κ.Α.Π.: Νέα σενάρια σε βάρος των ελαιοπαραγωγών
Απαιτείται συναγερμός πολιτικών και Φορέων της Κρήτης και άλλων ελαιοπαραγωγικών περιοχών Επιπτώσεις: – Μεταφορά επιδοτήσεων σε άλλες περιοχές – Αποδυνάμωση ελαιοπαραγωγών – Πτώση τιμών ελαιολάδου! Νέα σενάρια φαίνεται να σχεδιάζονται σε βάρος των ελαιοπαραγωγών με την επανεξέταση των προτάσεων για την Κ.Α.Π. που επιχειρεί η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εάν αληθεύουν τα πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας Agrenda (5-6/7/14) σύμφωνα με τα οποία επανεξετάζεται η «Περιφερειοποίηση», δηλαδή η διαίρεση της χώρας σε Περιφέρειες μέσα στις οποίες θα ισχύουν ίσα δικαιώματα ανά στρέμμα. Και το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί είναι να υπάρξουν δύο μόνο Περιφέρειες ίσων δικαιωμάτων μια για (όλες) τις «Καλλιέργειες» και μια για τους «Βοσκοτόπους» αντίθετα από την πρόταση της προηγούμενης ηγεσίας που πρόβλεπε τρεις Περιφέρειες για Βοσκότοπους, Ετήσιες και Πολυετείς καλλιέργειες.

Το σενάριο όμως αυτό είναι φανερό ότι θα είναι σε βάρος των ελαιοκαλλιεργειών και θα σημάνει μεταφορά σημαντικών ποσών επιδοτήσεων σε άλλες περιοχές και άλλες καλλιέργειες και οικονομική αποδυνάμωση των ελαιοπαραγωγών που έτσι θα αναγκάζονται να πωλούν σε χαμηλές τιμές το προϊόν τους για να επιβιώσουν. Ωστόσο, ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. άρχισε διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες διαφόρων οργανώσεων και φορέων που μάλλον ωφελούνται με τις νέες ρυθμίσεις, διάφοροι Φορείς από την Κρήτη υποβάλλουν αποσπασματικά προτάσεις προς το Υπ.Α.Α.Τ. προκαλώντας σύγχυση και εντυπώσεις για ύπαρξη διχογνωμιών στην ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. η οποία προφανώς έτσι θα έχει το δικαίωμα να τις αγνοήσει. Επομένως καλό θα είναι, έστω και καθυστερημένα να υπάρξει μια συντονισμένη γενική πρόταση από την Περιφέρεια στη σύνθεση της οποίας θα πρέπει συνδράμουν και ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και οι άλλοι ελαιοκομικοί Φορεις. Ομως μια τέτοια πρόταση προϋποθέτει ύπαρξη επισήμων στοιχείων σχετικά με τις εκτάσεις, τον αριθμό των δικαιούχων και τα ποσά των επιδοτήσεων κατά καλλιέργεια και διοικητική Περιφέρεια. Και τα στοιχειά αυτά ασφαλώς οφείλει να τα δημοσιοποιήσει επίσημα και άμεσα το Υπ.Α.Α.Τ. ώστε να συνδράμουν στη σύνταξη μιας σωστής πρότασης αλλά και να επιτρέψουν τη συναγωγή συμπερασμάτων αν πράγματι έχουν βάση τα δημοσιεύματα της Agrenda για «μικροκομματικές προσεγγίσεις κ.λπ.». *Ο δρ Νίκος Μιχελάκης είναι επιστ. σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και πρώην δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. Η αναδημοσίευση των άρθρων αυτών δεν επιτρέπεται χωρίς γραπτή άδεια του ίδιου.
nmixel@otenet.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες