29 C
Chania
Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025

Σημαντικές οι εμπειρίες από την 4η ημεριδα Ελαιοτουρισμου στα Χανιά

Συμπεράσματα και προτάσεις για την ανάπτυξη Ελαιοτουρισμου στην Κρητη

Αρκετά σημαντική ήταν και η 4η και τελευταία για φέτος περιηγητική ημερίδα Ελαιοτουρισμού που οργανώθηκε προ ήμερών από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τον Δήμο Πλατανιά και το ΜΑΙΧ στην διαδρομή Βατολάκκου- Σκηνέ –Βοτανικό πάρκο στα Χανιά και χρήσιμες οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι παράγοντες και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι που συμμετείχαν.
Η περιήγηση που πραγματοποιήθηκε με μετακίνηση των συμμετεχόντων με Πούλμαν και ΙΧ αρχισε από την «Υψωμένη» Ελια και το Μουσείο Ελιάς Βατολάκκου, συνεχίστηκε με εισηγήσεις και συζητήσεις στο «Τσιράκειο ίδρυμα» στον Σκινέ και ολοκληρώθηκε με επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου στο «Βοτανικό πάρκο».

Η επίσκεψη στην «Υψωμένη Ελιά».

Στην «Υψωμένη Ελια» στο Βατόλακκο τους συμμετέχοντες υποδέχτηκε ο καταγόμενος από τον Βατόλακκο Αντιδήμαρχος Πλατανια κ. Στέλιος Δημητρογιαννάκης ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η «Υψωμένη Ελια» αποτελει πλέον ένα αξιόλογο τοπόσημο του Βατολάκκου και ότι δέχεται καθημερινά επισκέψεις πολλών τουριστών οι όποιοι την φωτογραφίζουν και ενημερώνονται για το ιστορικό και την σημασία της από την αναρτημένη από τον ΣΕΔΗΚ στον χώρο της, αναλυτική πινακίδα στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Ακολουθησε σύντομη ενημέρωση από τον Επιστημονικό Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νίκο Μιχελάκη όποιος επεξήγησε ότι η ονομασία «Υψωμένη» δεν σχετίζεται με το ότι το δέντρο βρίσκεται σε κάποια ανυψωμένη τοπογραφικά θέση. Έχει καθαρά θρησκευτική προέλευση και οφείλεται στο ότι το δέντρο δέχτηκε στον κορμού του «ύψωμα», δηλαδή τεμάχιο από το σφράγισμα που βρίσκεται στο κέντρο του πρόσφορου της εκκλησίας το οποίο αποκαλείται «ύψωμα» γιατί υψώνεται από τον Ιερέα στην Αγία πρόθεση.

Η «Υψωμένη ελια Βατολάκκου», σύμφωνα με τον αείμνηστο Λαογράφο Γιάννη Γαλανάκη, ο όποιος πρώτος την υπέδειξε στον ΣΕΔΗΚ και συνεργάστηκε στενά για την ανάδειξη της, τον περασμένο αιώνα αποτελούσε επίκεντρο λιτανειών που γινόταν για να ζητηθεί η βοήθεια του Θεού για προστασια των κατοίκων από επιδημίες η για πραγματοποίηση βροχών σε περιπτώσεις ανομβρίας. Κατά τις λιτανείες αυτές ο Ιερέας «ύψωνε» την ελια τοποθετώντας «ύψωμα» σε οπή του κορμού της.
Λεπτομέρειες σχετικά με την Υψωμένη Ελια Βατολάκκου αναφέρονται στο βιβλίο «Μνημειακά Ελαιόδεντρα» του Νικ. Μιχελακη που εκδόθηκε το 2021 από τον ΣΕΔΗΚ και παραδόθηκαν φωτοτυπημένες στους συμμετέχοντες.

Ξενάγηση στο «Μουσείο Λαδιού» Βατολάκκου

Από την «Υψωμένη Ελιά» οι συμμετέχοντες μετακινήθηκαν στο Μουσείο Λαδιού που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, όπου τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο όποιος αναφέρθηκε στην σημασία της εκδήλωσης αλλα και τον ρόλο του Μουσείου στην προώθηση του ελαιοτουρισμού.
Τους συμμετέχοντες υποδέχτηκε επίσης και ξενάγησε ο εκπρόσωπος του Μουσείου Γιώργος Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε ότι το Μουσείο στεγάζεται στο κτήριο φάμπρικας με τοξωτά παράθυρα και τις πολύ σπάνιες τρεις οξυκόρυφες καμάρες που έχουν επιρροή από την Ενετική αρχιτεκτονική. Το Μουσείο περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της παλαιάς φάμπρικας που έχουν αποκατασταθεί και κυρίως ελαιόμυλο, πιεστήριο, «εργάτη» αλλά και πέτρινο τζάκι, το οποίο εξυπηρετούσε λειτουργικές ανάγκες του ελαιοτριβείου. Περιλαμβάνει επίσης μια πλούσια λαογραφική συλλογή η οποία διαρκώς, εμπλουτίζεται.

Εισηγήσεις και συζητήσεις στο Τσιρακειο
Από τον Βατόλακκο οι συμμετέχοντες μετακινήθηκαν στο «Τσιράκειο ίδρυμα» στον Σκίνε όπου αρχικά ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιαννης Μαλανδρακης, σε χαιρετισμό του αναφέρθηκε αναλυτικότερα στους στόχους του προγράμματος «Προώθηση του Ελαιοτουρισμου στα Χανιά» που υλοποιείται μέσω του Leader από τον ΣΕΔΗΚ.
Στην συνέχεια ακλούθησε η εισήγηση «Συγκριτικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης του ελαιοτουρισμου στην Κρητη» που παρουσιάστηκε με προβολή διαφανειών από τον Δρ. Νικ. Μιχελακη, Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ και της εισήγησης «Ευεργετικές επιδράσεις του Ελαιολάδου στην υγεία» που παρουσιάστηκε από την Σοφία Κιλιτζιράκη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε παρέμβαση του Κώστα Κατσαφράκη, ιδιοκτήτη της Τουριστικής επιχείρησης τραινάκια «Little Fun Train» ο οποίος επεσήμανε τις δυνατότητες αξιοποίησης αξιοθέατων που παρέχει η ενδοχώρα αλλα και τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε να αυξηθεί και βελτιωθεί η προσβασιμότητα των αξιοθέατων.
Ακολουθησε εκτενής συζήτηση που εντοπίστηκε στα προβλήματα που παρουσιαζει σήμερα η επίτευξη και ανάδειξη της πραγματικής ποιότητας αλλα και της σωστής διάθεσης του ελαιολάδου και η δυνατότητα του ελαιοτουρισμου να συμβάλλει στην επίλυση τους.

Η γευσιγνωσία στο Βοτανικό Πάρκο

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο όπου οι συμμετέχοντες μετείχαν σε «Επίδειξη Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου» η οποία πραγματοποιήθηκε από τις ειδικές στην Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελαιολάδου του Ινστιτούτου Ελιάς ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κυρίες Ελένη Μπαρμποπούλου, Γεωπόνο Msc & Αναστασία Παπαμανωλιουδάκη Τεχνολόγο Τροφίμων.
Κατά την επίδειξη αυτή οι συμμετέχοντες παρακάθισαν σε τραπέζια σχήματος Π στα οποία υπήρχαν δείγματα διαφόρων ποιοτήτων και ποικιλιών, ελαιολάδου τα οποία μετά την ενημέρωση που είχαν από τις υπεύθυνες, τα δοκίμασαν αξιολογώντας την εμπειρία τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα