Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Σεβασμός, ένα εξαίρετο ανθρωπιστικό συναίσθημα

Σεβασμός είναι αγάπη, είναι ο δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας. Μια από τις εντολές του Θεού είναι ο σεβασμός, είναι το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής και απαιτεί ανώτερο άνθρωπο.
Ο σεβασμός είναι ένας τρόπος με τον οποίο παρακολουθούμε τον εαυτό μας και έχει σχέση με τα κινήματα της ψυχής μας.
Ο σεβασμός είναι ο φρουρός της ελευθερίας και βοηθά στην ανεμπόδιστη έκφραση των σκέψεων και είναι ένα κεφάλαιο λογικής, μια πραγματικότητα της διανόησης, και διάκριση αγάπης, εντιμότητας, αδελφοσύνης.
Σεβασμός σημαίνει ηθική αξιοπρέπεια του ανθρώπου, πνευματική ανύψωση, είναι ένας σπουδαίος σύμβουλος, που μας διδάσκει κατά πρώτον να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να μάθουμε να τον σεβόμαστε, για να είμαστε σε θέση να σεβόμαστε την ατομική και πνευματική προσωπικότητα του άλλου. Ο σεβασμός της ζωής είναι υψηλή κοινωνική πολιτική. Είναι η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και εξασφαλίζει την υγεία, παιδεία, στέγαση, εργασία, πρόνοια, περίθαλψη, βοηθά στην ανάπτυξη της κοινωνίας και προωθεί τον πολιτισμό. Γίνεται μέσον συνεργασίας, αλληλοσεβασμού, αλληλεγγύης, ομόνοιας, σύμπνοιας, δημιουργικότητας και παραγωγικότητας. Ανοίγει δρόμους για διάλογο και συντελεί στην πρόοδο με υψηλούς και ευγενικούς στόχους και επιδιώξεις. Ο σεβασμός στην κοινωνία σημαίνει ευημερία, χαρά, προκοπή, ευτυχία, ειρήνη.
Η αρμονική κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή μιας χώρας είναι προϊόντα του σεβασμού. Ο σεβασμός είναι όπου υπάρχει αγάπη, πίστη στον άνθρωπο, πίστη στη ζωή, πίστη στην αλήθεια, είναι ένα ωραίο ιδανικό, ένα ανθρωπιστικό καλλιεργημένο, ευγενικό αίσθημα και πρέπει να το εννοούμε, με τον σεβασμό σε ό,τι μας περιβάλλει: Ουρανός, γη, ό,τι δημιουργούμε και ό,τι κληρονομούμε. Η έλλειψη σεβασμού δείχνει αρρωστημένη προσωπικότητα, αρρωστημένα πάθη και ένστικτα, μια τύφλωση της ψυχής και του νου. Στην κοινωνία φέρει κοινωνικό μαρασμό, πολιτικό, πολιτιστικό και βέβαια εθνικό μαρασμό.
Στέρηση ελευθεριών και δικαιωμάτων, ιδεολογικές συγκρούσεις, εμφυλίους σπαραγμούς, ανισότητες.
Ο εγωισμός, η ζήλια, η θεοποίηση του κέρδους, το συμφέρον, γενικά η μηχανοποίηση της ζωής, είναι η σκοτεινή κουρτίνα που επισκιάζει το φως του σεβασμού, τον καταπνίγει! Και διαπιστώνουμε ότι όπου λείπει ο σεβασμός, τα πάντα γκρεμίζονται, χάνονται, ούτε ερείπια δεν μένουν, μόνο η στάχτη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες