Προβληματισμό για το μέλλον του διαδικτύου δημιουργεί απόφαση δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την οποία δίνεται δικαίωμα στις εταιρίες – παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο να επιλέγουν σε πιο περιεχόμενο θα εχουν πρόσβαση οι συνδρομητές τους και με ποιους όρους.
Σύμφωνα με το “left.gr”, οι εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να περιορίσουν ή ακόμα και να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες, ανάλογα με τη συνδρομή που είτε οι ιστοσελίδες ή οι συνδρομητές πληρώνουν στην πάροχο.
Το δικαστήριο ήταν επιφορτισμένο να αποφασίσει αν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των Η.Π.Α. έχει αρμοδιότητα να εποπτεύει και να ρυθμίζει το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι πάροχοι πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Η FCC είχε υιοθετήσει το 2010 μια δέσμη μέτρων (Open Internet Order) στην οποία περιέχονταν κανόνες “ουδετερότητας” που ανάγκαζαν τις εταιρείες – παρόχους να δίνουν ίση πρόσβαση στους συνδρομητές τους σε όλο το νομότυπο περιεχόμενο του διαδικτύου.
Μεγάλες όμως αμερικανικές εταιρείες, υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι η FCC λανθασμένα έδωσε στον εαυτό της το δικαίωμα να αποφασίζει και να επιβάλλει τέτοια νομοθεσία. Μάλιστα, οι δικηγόροι των εταιριών υποστήριξαν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα παραβίαζαν το δικαίωμά τους στην “ελευθερία του λόγου”, αφού δεν τους επέτρεπαν να επεμβαίνουν στα δεδομένα που διακινούνταν μέσω των υποδομών τους στο διαδίκτυο.
Το δικαστήριο συμφώνησε με το επιχείρημα των εταιριών, αφού, όπως αναφέρει στην απόφασή του, η FCC έχει κατηγοριοποιήσει τις παρόχους ευρυζωνικών υπηρεσιών με τρόπο που αυτές να εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις ενάντια στο μπλοκάρισμα και τις διακρίσεις ιστοτόπων, που περιέχονται στη δέσμη μέτρων του 2010.
Ουσιαστικά, με αυτή την απόφαση, αυτοί που πληρώνουν τα περισσότερα στους παρόχους, θα πριμοδοτούνται σε ταχύτητα και ποιότητα υπηρεσιών. Ηδη, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις ακτιβιστών ενάντια στην απόφαση του δικαστηρίου, αφού θεωρείται ότι αν εφαρμοστεί θα αλλοιώσει εκ βάθρων τη φυσιογνωμία του διαδικτύου, καθιστώντας την πληροφορία απολύτως ελεγχόμενη από τις μεγάλες εταιρείες.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.