Οι 4 εκδόσεις που θα παρουσιαστούν στη στήλη έχουν κοινό παρονομαστή την βαθιά αγάπη των δημιουργών τους για το γενέθλιο τους τόπο, το Σέλινο. Οι προσεγμένες πολυτελείς εκδόσεις παρουσιάζονται με τη χρονολογική σειρά έκδοσης τους…
1 Μια ονειρεμένη γη, έκδοση Δήμου Καντάνου -Σελίνου, 2023.
2 Βλέμματα Αγίων, έκδοση Δήμου Καντάνου-Σελίνου & Υπουργείου Πολιτισμού, 2024.
3 Το Σέλινο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, του Ευτύχη Λαμπουσάκη, 2024.
4 Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Κακοδικίου – Πολύτιμη συλλογή, έκδοση Δήμου Καντάνου-Σελίνου / Ιεράς Μητρόπολης Κισσάμου-Σελίνου, 2025
Ελπίζω οι φωτογραφίες και τα περιεχόμενα τους να φανούν χρήσιμα στην ενημέρωση των μαθητών και των επισκεπτών της επαρχίας, καθώς και στην διατήρηση της συλλογικής μνήμης και στην ανάκληση βιωμάτων. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται είναι μικρή επιλογή από τις 100δες ίσης σπουδαιότητας.
Το λεύκωμα είναι προϊόν συλλογικής και πολύμηνης προσπάθειας, δημιουργήθηκε με περισσή αγάπη και φροντίδα. Στόχος μας είναι να αποτυπώσουμε σε αυτό το λεύκωμα τις ομορφιές του τόπου μας, ενός τόπου γενναιόδωρου στην ποικιλία των παραστάσεων.
Από το οροπέδιο του Ομαλού ως τα ονειρεμένα ακρογιάλια του νότιου Κρητικού πελάγους, το Σέλινο ξεδιπλώνει τις χάρες του, τις εικόνες και τις ομορφιές του.
Εύχομαι το λεύκωμα αυτό να γίνει πηγή αισθητικής απόλαυσης, να γίνει αφορμή για ουσιαστική γνωριμία με τη φύση, την ιστορία και τους ανθρώπους του Σελίνου.
Αντώνιος Κ. Περράκης
Δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου
Ο τόμος παρουσιάζει, με τον πιο επιτυχημένο τρόπο, τις φυσικές ομορφιές, τη μοναδική ιστορία και τον ανεκτίμητης αξίας πολιτισμό χιλιάδων χρόνων της ιστορικής Επαρχίας Σελίνου.
Οι φωτογραφίες αποπνέουν τη μεγαλοσύνη των ανθρώπων του Σελίνου, των τόσο φιλόξενων…
Σταμάτης Α. Αποστολάκης
Σελινιώτης Δάσκαλος
Πολλοί λένε πως η αρχή ενός ταξιδιού βρίσκεται στην πρώτη στιγμή που θα το ονειρευτείς. Φαντάζει μαγικό το φωτογραφικό ταξίδι σε ονειρεμένη περιοχή, γεμάτη θρύλους, παραδόσεις, με φιλικούς ανθρώπους, με σπίτια ανοιχτά και φιλόξενα! Το φωτογραφικό ταξίδι στο Σέλινο είναι πλημμυρισμένο από το κάλλος της φύσης και από την ομορφιά των ανθρώπων και της Ιστορίας τους.
Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού συνάντησα και γνώρισα ανθρώπους ακούραστους, πρόθυμους να εξηγήσουν, να συντροφέψουν, να βοηθήσουν στην όσο δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική φωτογραφική αποτύπωση του τόπου τους.
Θεοφάνης (Φάνης) Μανουσάκης
Φωτογράφος