Περισσότερα από τρεις χιλιάδες σπίτια, έχουν μέχρι και αυτή την ώρα κριθεί ότι δεν δύναται να κατοικηθούν, μετά το σεισμό με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι. Στο σύνολο οι έλεγχοι από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν ξεπεράσει τους έξι χιλιάδες. Οι έλεγχοι αφορούν σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίου, Γορτύνας, Χερσονήσου, Βιάννου, Φαιστού και Ιεράπετρας. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι και σήμερα έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 6.210 κτίρια εκ των οποίων 5.147 κατοικίες. Από αυτές οι 3.074 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επιπλέον έχουν ελεγχθεί 268 επαγγελματικοί χώροι, από τους οποίους κρίθηκε ότι ακατάλληλοι είναι οι 151. Σε ότι αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 154 από τις 363 αυτοψίες, ενώ σε 432 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 363 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.