Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Σεισμός- Ηράκλειο: Αυτοψίες σε 343 κατοικίες, οι 40 κρίθηκαν κατοικήσιμες!

Σήμερα, ξεκίνησαν και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, από κλιμάκιο 60 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στα πληγέντα κτήρια από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό των 5,8 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Υποδομών, εως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 415 κτήρια,  από τα οποία:

· Αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.

· 15 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.

· Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων, 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.

· Ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτήρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.

· Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

Στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε μετά την επιθεώρηση στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών με αρμοδιότητα τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Αυτή η περιοχή χτυπήθηκε από ένα πολύ δυνατό σεισμικό φαινόμενο και πολλά κτήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Το Υπουργείο Υποδομών από την πρώτη στιγμή με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση ήταν εδώ και σήμερα υπάρχει κλιμάκιο 60 μηχανικών, που αύριο θα ενισχυθεί με επιπλέον 20-30, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι αυτοψίες των κτηρίων. Υπάρχουν ζημιές σε κτήρια, τόσο σε κατοικίες όσο και σε σχολεία και σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε άμεσα τους πρώτους 30 οικίσκους για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες προσωρινής στέγασης και τις πρώτες αίθουσες για τις ανάγκες των παιδιών για τα σχολεία.

Σήμερα, την πρώτη ημέρα, έχουν γίνει ήδη 415 αυτοψίες σε διάφορα κτήρια και φαίνεται ότι 359 κτήρια είναι μη κατοικήσιμα και μόνο 56 κατοικήσιμα. Αναφορικά με τα σχολεία, 18 σχολικές μονάδες έχουν ελεγχθεί, από τις οποίες 9 μη κατοικήσιμες και 9 κατοικήσιμες. Οι αυτοψίες συνεχίζονται και θα έχουμε εκτίμηση για την κατάσταση των κτηρίων μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

1 Comment

 1. Θα πρέπει οριστικά στην Ελληνική πραγματικότητα, να εκπονηθεί πλέον σχέδιο ανοικοδομήσεως των παλιών πέτρινων κατοικιών, και όχι απλά οι συντηρήσεις και βελτιώσεις που γίνανε με τα χρόνια, σοφατίσματα, πόρτες, μικρές ενισχύσεις , βελτίωση γενικά για την ανετότερη κατοίκηση των παλιών πέτρινων σπιτιών., και για παραδοσιακούς λόγους ανάδειξης της πλιτισμικότητας κάθε τόπου.
  Τα παλιά πέτρινα σπίτια, όπου και να είναι αυτά, είναι δυνάμει να πέσουν σε κάθε σεισμό, σε κάθε περιοχή,γιατί και η πέτρινη τοιχοπο’ί’α έχει με το χρόνο ταλαιπωρηθεί .
  Το μέγιστο των παλιών αυτών πέτρινων σπιτιών, δεν είναι με την τοιχοποί ‘ί’ α των παλαιών αρχοντικών μεγάρων , που και πολλά απ αυτά τα μέγαρα έχουν συντηρηθεί με βάση τις νέες τεχνικές στήριξης . Είναι σπίτια με ουσιαστικά γεμισμένη με ασβεστόχωμα χλύμα τοιχοδομή σοφατισμένη παλαιότερα με τα υλικά της εποχής, και σε κάθε ανακαίνηση με καινούργιους σοβάδες.
  Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει πρόσθεση τσιμέντινων δοκαριών πρόσθετων που όμως δεν λειουργούν ώς ενιαία ανρισεισμικά με το όλο κέλυφος του σπιτιού.
  Οι φωτογραφίες πέτρινων σπιτιών που πέφτουν σε κάθε σεισμό , είναι ομοειδείς σε ολη την Ελλάδα , για τις τεχνική και τα υλικά κατασκευής . πέτρες ατάκτως εριγμένες, συνδετικό υλικό ασβαστόχωμα που έχει γλινει χώμα με τα χρόνια, και στην καλύτερη περίπτωση αγκωνάρια στις άκρες των σπιτιών, ή παν΄βφλια πέτρινα ή ξύλινα από τα νοίγματα , γωνιόλιθοι και έρτες στα παράθυρα.
  Μεγάλο μέρος ακόμη του πληθυσμού έχει ζήσει και μεγαλώσει σε αυτά τα σπίτια, ζεί ακόμη αφού τα επισκεύασε.. αλλά πλέον δεν υπόσχονται αναγκαία αντισεισμικότητα και στον παραμικρό σεισμό και ανάλογα τις ροπές των δυνάμεων και όχι μόνο την ένταση ακόμη και των μικροσεισμών. Πολλά απ αυτά τα σπίτια μπορεί νάναι σοβατισμένα και αισθητικά περιποιημένα, αλλά δομικά είναι ανίσχυρα.
  Σε αυτά τα σπίτια τα πέτρινα , έχουν μείνει και νοσταλγίες, μνήμες, αναφορές, λειτουργικότητες, οικογενειακό φιλικές αναμνήσεις , του μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας, αλλά πλέον δεν πάνε παραπέρα ώς κατασκευές ασφαλέστερες κατοικίας.
  Και δεν είναι και εύκολο ούτε οι πόροι να βρεθούν για μια συγκροτημένη στον χρόνο εκ νέου κατασκευή, πολλά απ αυτά τα σπίτια είναι ισομερίδια εξαρτώμενα με κοινές στέγες και τοίχους χωρισμάτων, και γενικά το ένα να ακουμπάει στο άλλο και να προκύπτουν μικροπροβλήματα ιδιοκτησιών λίγων μέτρων, αυλές κλπ.
  Αλλά όλα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με πρόγραμμα, είτε στα ορεινά είτε στα πεδινά, είτε στην Κρήτη είτε στα σεισμογενέστατα Ιόνια Νησιά και σε όλη την Ελλάδα.
  Ιδιοκτήτες , κάτοικοι, κράτος , η δομική τεχνογνωσία, η σεισμοτεχνογνωσλια ,το κτηματολόγιο, οι πολεοδομίες, οι δήμοι και οι περιφέρειες .. όλοι μαζί με σχέδιο και πρόγραμμα εξαπλωμένο με προτεραιότητες αναγκαιοτήτων δόμησης εκ νέου και σύμφωνα με τους νέους δομικούς αντισεισμικούς κανονισμούς , και κατά τόπους προσαρμογές, θα πρέπει να ενσκύψουν στο θέμα στην μεσομακροχρόνιότερη βάση .
  Η παροπυσία συμβολικά του πρωθυπουργού της κυβέρνησης τώρα, αλλά και εκάστοτε πρωθυπουργών και εκπροσώπων της κάθε κυβέρνησης εκάστοτε στις σεισμοπαθείς περιοχές άμεσα μετα τις όποιες δυσκολίες και καταστροφές και η κινητοποίηση για πρώτιστα μέτρα ανακούφησης , υποδικνύουν και το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα για την δομική πλέον αντικατάσταση αυτών των σπιτιών. με σύγχρονες δομικά κατασκευές.
  Σε μια συλλογιστική ανάλυση κόστους ωφελειών , για το ήθελε συμβεί σεισμικό απρόβλεπτο γεγονός , θα πρέπει με συνέπεια να υπολογίζεται και το κόστος απ την κοινωνική δισλειτουργία εργασιακά ασφαλιστικά μετά τον σεισμό , τις δαπάνες που γίνονται απ το κράτος και για τα πρόχειρα και για τα μονιμότερα αρκετές φορές ημίμετρα όμως ανακούφησης και διαβίωσης , και να συγκρίνονται με τις δαπάνες που ήθελε γίνουν και πραγματοποιηθούν, και με ιδία συμμετοχή των ιδιοκτήτων- όσο μπορούν- για την εκ νέου σύγχρονη δομικά στατικά ανέγερση κατοικίας.
  Και τότε πλέον τα ανυπολόγιστο κόστος των ζωών ( όπου υπάρξουν και ευχή είναι να μην υπάρξουν ποτέ ) , θα αποδειχτεί ότι , το ώφελος και μακροχρονιότερα για την Ελλάδα και για τους ίδιους τους ιδιοκτλητες των πέτρινων αυτών κατοικιών, θάναι συντριπτικά υπερ της ανέγερσης νέας κατοικίας, και πάντα με την χρηματοδοτική συνδρομή ( μακροχρονιότερα άτοκα δάνεια) και ποσοστό επιδότησης ώς δωρεάν παροχή από τον κρατικό προυπολογισμό.
  Και η τεχνικές πλέον δυνατότητες της χώρας όσον αφορά τους κατασκευαστικούς ανοικοδομητικούς χρόνους , μέσα σε ένα οργανωμένο κυλιόμενο πρόγραμμα, είναι κοντινοί, για την όσο λιγότερη ταλαιπωρία των παθόντων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα