Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Σειρά δραστηριοτήτων στο “ΜΥΗΣ ΑΓΥΙΑΣ”

Σειρά από δραστηριότητες (ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δρώμενα) έχει αναπτύξει το μουσείο του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΜΥΗΣ) στην Αγυιά το οποίο πραγματοποιεί αύριο, Κυριακή 11 Ιουνίου, εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του.
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κρήτης, αντιπεριφερειάρχης, Αντώνης Παπαδεράκης και η διευθύντρια της Αναπτυξιακής, Μαρία Πετραντωνάκη, κάλεσαν τους Χανιώτες στην εκδήλωση η οποία θα περιλαμβάνει ομιλίες, δρώμενα και δράσεις για παιδιά και μεγάλους.
Επίσης, όπως είπε ο κ. Παπαδεράκης, σχεδιάζεται η περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών του μουσείου και η ανάπτυξη σε αυτό νέων δραστηριοτήτων ενώ ολοκληρώνεται ένα master plan για έργα στην ευρύτερη περιοχή. Η κα Πετραντωνάκη αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν την Κυριακή και σημείωσε επιπλέον ότι σχεδιάζεται η ψηφιοποίηση του μουσείου.
Ακόμα, όπως τονίστηκε, η ανταπόκριση της μαθητικής κοινότητας είναι μεγάλη καθώς ο ΜΥΗΣ Αγυιά στρέφει το βλέμμα των παιδιών με διαδραστικό τρόπο πίσω στην ιστορία εξηλεκτρισμού (1928- 1970) της πόλης. Από τον Οκτώβριο μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς, θα επισκεφτεί το ΜΥΗΣ Αγυιά πάνω από 2.500 μαθητές σχολείων από όλο το νομό Χανίων, το νομό Ρεθύμνης αλλά και το νομό Ηρακλείου. Οι νέες δραστηριότητες στο χώρο του ΜΥΗΣ θα φέρουν τους νεαρούς επισκέπτες αντιμέτωπους με εκπαιδευτικά προγράμματα STEM αλλά και άλλα προγράμματα εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο εκπαιδευτικής Πολιτικής σχετικά με την ενέργεια.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων του ΜΥΗΣ ΑΓΥΙΑ, θα ξεκινήσει αύριο στις 11:00 στο χώρο του ΜΥΗΣ.
Δρώμενα για παιδιά κάθε ηλικίας και για ενήλικες θα διεξάγονται από τις 10:00 έως τις 14:00 στο χώρο του ΜΥΗΣ και στην ευρύτερη περιοχή, κατά μήκος του αγωγού και της τεχνητής λίμνης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα το άνοιγμα της εκδήλωσης θα γίνει από τον πρόεδρο της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης, Αντώνη Παπαδεράκη και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τους περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή, δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ιωάννη Παναγιώτη Αμπελά και τη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Πόπη Ψαρουδάκη – Κασσωτάκη.
Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις – ομιλίες στον υπαίθριο χώρο του ΜΥΗΣ:
– 11.30 – 11.45: «Το στοίχημα του Ελευθερίου Βενιζέλου για την ανάπτυξη», Νίκος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος.
– 11.45 -12.00: «Η κληρονομιά του εξηλεκτρισμού της χώρας από τη ΔΕΗ: η περίπτωση της Κρήτης», Μ. Μαυροειδή, Ιστορικός-Βιομηχανική Αρχαιολόγος, Υπεύθυνη Ιστορικού Αρχείου ΔΕΗ (Διεύθυνση Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας ΔΕΗ)
– 12.00 – 12.15: «Ο πολλαπλός ρόλος της αξιοποίησης του νερού», Παναγιώτης Μπουρμπουράκης, Διευθυντής Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες
– 12.15 – 12.30: «Το αύριο του ΜΥΗΣ για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό», Μαρία Πετραντωνάκη, Διευθύντρια Π.ΑΝ.ΕΤΑΙ.Κ. ΑΕ
Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο ΜΥΗΣ και στη λίμνη της Αγυιάς.
Από τις 10:00 έως τη 13:00. θα πραγματοποιηθούν δρώμενα στον αγωγό και στη λίμνη της Αγυιάς: Ιαπωνικό οrigami από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων «TUC TIE Lab» του Πολυτεχνείου Κρήτης (ελεύθερη συμμετοχή), καλλιτεχνικό εργαστήρι – ART LAND: Ζωγραφίζοντας τη Φύση της Αγυιάς από τον Γιάννη Διαλινό (ελεύθερη συμμετοχή), εργαστήριο Δημιουργίας Comic από το Εργαστήριο Σκίτσου Χανίων και το Chaniartoon (δύο ομάδες 10.00 και 11.30), εργαστήριο πήλινης σφραγίδας για το νερό και το περιβάλλον από Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Κ.Ε.ΠΕ.Α (ΚΠΕ) Βάμου (ελεύθερη συμμετοχή), Balance & Armory – Θεατροπαιδαγωγικό εργαστήρι από την Daedalus Academy (ελεύθερη συμμετοχή) στη λίμνη, κινητικά παιχνίδια και λήψη ίχνους για παιδιά στη λίμνη της Αγυιάς από το Δ’ Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σούδας (δύο ομάδες 10.00 και 11.30), Yoga για ενήλικες στο φυσικό τοπίο της Αγυιάς από το RetreatYogaStudioChania(δύο ομάδες 10.00 και 11.30).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα