Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Σε μια γυναίκα, τη Βασιλική Λαμπίδου

Ηταν Τετάρτη, Ιούνιος του 2011. Ανοίγοντας την εφημερίδα “Χ.Ν.” έπεσε το βλέμμα μου σε μια συγκλονιστική είδηση που αφορούσε μια γυναίκα απλή, χωρίς ιδιαίτερη σφραγίδα, η οποία, παρά τις αντιξοότητες του μικρασιατικού διωγμού, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή όλων, εις περίβλεπτη θέση από απόψεως πρωτοτυπίας, έμπνευσης και υψηλού αισθήματος. Ενα ιδιαίτερο αίσθημα που, αν δεν προφθάσεις να το κρατήσεις γερά, φεύγει αγύριστο. Γι’ αυτό έγινε παράδειγμα της προσφοράς της, της βαθιάς αγάπης προς την πατρίδα.
Η εφημερίδα έγραφε: «Συγκίνηση στη Θράκη για τον θάνατο της γερόντισσας των Μαρασσίων.
Δάκρυσε η Θράκη καθώς αποχαιρέτισε τη Βασιλική Λαμπίδου, τη γνωστή και ως “γερόντισσα των Μαρασσίων, η οποία, παρά το προχωρημένο της ηλικίας της, ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία στην αυλή του σπιτιού της, 300 μ. από τα τουρκικά φυλάκια.
Η κυρία Βασιλική “έφυγε” στα 107 της.
Η γνωστή, για την προσφορά της στην πατρίδα, γερόντισσα κηδεύτηκε στο χωριό Μαράσσια, παρουσία πλήθους κόσμου και των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και του στρατού.
Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της Κοινότητας των Μαρασσίων, Γιώργος Χατζηκακίδης, είχε παραλάβει για λογαριασμό της την τιμητική διάκριση που της δόθηκε από το Δίκτυο Εκλεγμένων Γυναικών πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης “Η Αθηνά”, στο πλαίσιο πανελλήνιου συνεδρίου που διοργάνωσε.
Μιλώντας πριν από λίγες μέρες για τη Βασιλική Λαμπίδου, η αντιπρόεδρος του Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης “Η Αθηνά” Φανή Μπαχαρίδου, είχε αναφέρει πως η γυναίκα αυτή γνώρισε σε νεαρή ηλικία την προσφυγιά, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών  και έλεγε πως, ακούγοντας τους φύλακες από την άλλη πλευρά, ένιωθε πάντα την ανάγκη να δηλώνει την παρουσία της και την ελληνικότητα του τόπου.
Σημείωνε, άλλωστε, πως, όταν τη ρωτούσε κάποιος, αν χρειάζεται κάτι, εκείνη απαντούσε: «μια καινούργια ελληνική σημαία» καθώς, όπως υπογράμμιζε, το πανί σκίζεται εύκολα πάνω στον ιστό.
Η Βασιλική Λαμπίδου έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από τον Στρατό, την Ακαδημία Αθηνών και όλη την τοπική κοινωνία, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο την επισκέφθηκε στο σπίτι της και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας».
Σ’ αυτή τη γυναίκα το τίμημα είναι πολύ μεγάλο! Τα λόγια ένα μνημόσυνο – μια μικρή προσευχή!
Ας είναι αιωνία η μνήμη της.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες