Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Σύσκεψη για δάκο και θερμοκήπια

Σύσκεψη στην Π. Ε. Χανίων για τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα λόγω δάκου και έντονων καιρικών φαινομένων σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο γ. γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Στρατάκης, οι βουλευτές Ν. Μπακογιάννη και Π. Πολάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Ν. Καλογερής, υπηρεσιακοί στελέχη της Περιφέρειας και εκπρόσωποι των αγροτών από όλη την Κρήτη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι η δακοπροσβολή των ελαιοκαλλιεργειών που έχει λάβει μεγάλη έκταση σε όλη την Κρήτη. Κύρια αιτία όπως αναφέρθηκε είναι οι καιρικές συνθήκες.

Επίσης έγινε αναφορά στις καταστροφές στα θερμοκήπια για τις οποίες ο κ. Πολάκης πρότεινε να αντιμετωπιστεί από ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).

Πρώτιστο στόχο χαρακτήρισε την ακριβή καταγραφή των ζημιών η κ. Μπακογιάννη.

Την ανάγκη να υπάρξουν βελτιώσεις στο σύστημα δακοκτονίας επεσήμανε ο γ. γ. Γ. Στρατάκος.

Αναφέρθηκε ακόμα στο πρόβλημα του γλοιοσπορίου που έχει προσβάλει τις ελιές στην Κρήτη μαζί με τον δάκο.

Ο δήμαρχος Κισσάμου Γ. Μυλωνάκης τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι να υπάρξουν αποζημιώσεις διότι οι παραγωγοί έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές.

Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χ. Κουκιανάκης ανέφερε ότι εκτός των άλλων καιρικών φαινομένων το πρόβλημα επιδεινώθηκε από τους νοτιάδες που έπληξαν την περιοχή.

Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης. Μαλανδράκης σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρξει μια οριζόντια αποζημίωση για τους παραγωγούς.

Ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης μίλησε για τους υδροστρόβιλους και τις χαλαζοπτώσεις που έχουν πλήξει την περιοχή και τόνισε ότι εκτός των άλλων οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν πρόσβαση στις περιουσίες τους λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τις νεροποντές.

Να επικαιροποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να προσαρμοστεί στις σημερινές καιρικές συνθήκες και ανάγκες ζήτησε ο αντιδήμαρχος Χανίων Γιάννης Νικηφοράκης.

“Θα πεινάσουν σπίτια στην Κρήτη”, επεσήμαναν εκπρόσωποι των αγροτών υπογραμμίζοντας ότι το μέγεθος της καταστροφής που έχει συμβεί είναι πρωτοφανές.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι παραγωγοί των θερμοκηπιακών καλλιεργειών για την αποκατάσταση των ζημιών στις εγκαταστάσεις τους. Διαφορετικά δεν μπορούν να επανέλθουν στην παραγωγή.Την επισήμανση αυτή έκαναν παραγωγοί από τη Κουντούρα και το Λαφονήσι.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα