Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε αναζήτηση ενός άλλου κόσμου

Τρεις διαδοχικές κρίσεις, αν μη τι άλλο, μας έμαθαν μέσω εμπειριών, ορισμένα πράγματα:

– Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση (2008-2019) ανέδειξε ένα διεφθαρμένο και σαθρό πολιτικό καθεστώς, άτολμο για ριζικές αλλαγές, ανεύθυνο κι αδύνατο να αντιληφθεί την τραγική κατάσταση στην οποία μας έφεραν οι μεταπολιτευτικές πρακτικές. Ο διχασμός των πολιτών σε “μνημονιακούς” και “αντιμνημονιακούς” ήταν καταστροφικός. Οι τελευταίοι, όταν έγιναν κυβέρνηση, κόντεψαν να τινάξουν στον αέρα τα πάντα! Το μάθημα που, κατά τη γνώμη μου, πήραμε ήταν η αρετή της ολιγάρκειας και της έκτοτε απαιτητικής μας ψήφου για αποτελεσματικές και σταθερές κυβερνήσεις. Όχι πια ανερμάτιστες συγκυβερνήσεις στηριζόμενες σε αμφιλεγόμενες “ιδεολογίες”. Ανά πάσα στιγμή οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα κι ότι δεν πρέπει να δανείζεται κανείς -άτομο ή κράτος- πέρα από τις δυνατότητές του.

– ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ κρίση (που δεν τέλειωσε), είχαμε σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση. Αναδείχθηκαν η “ατομική καθαριότητα”, η υπεύθυνη στάση μας απέναντι των άλλων (μάσκα, εμβόλιο), τι είναι και ποια τα όρια των ατομικών δικαιωμάτων, τι προσφέρει η συλλογικότητα εν καιρώ πανδημίας, πόσο ο προσωρινός περιορισμός μας (ελεύθερη μετακίνηση, κοινωνικότητα) είναι σωτήριος αλλά και ευάλωτος όταν έχουμε μια παγκόσμια θανατηφόρα νόσο. Δεν αποφύγαμε κι εδώ το διχασμό, σε “εμβολιασθέντες” και “αντιεμβολιαστές”. Τουλάχιστον γλυτώσαμε από ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προβλεπομένων θανάτων (κατά δήλωση Τσιόδρα).

– ΟΣΟ ΓΙΑ για τον εν εξελίξει ρωσοουκρανικό πόλεμο, αυτό που βιώνουμε όλοι ως συνέπειά του, είναι η πρωτόγνωρη καλπάζουσα ακρίβεια στα πάντα. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι ανήμποροι αντικρίζουμε “περίπου απαθείς” μια πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση από πλευράς Πούτιν απέναντι σε μια όμορη ανεξάρτητη χώρα του (Ουκρανία)! Γεγονός που αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία δυτικού τύπου, όταν δεν έχει και τα ανάλογα στρατιωτικά εχέγγυα να υπερασπισθεί τον εαυτό της. Στις ορέξεις ενός νεο-δικτάτορα, μόνο η ενότητα και η ετοιμότητα σώζουν. Ένας αιφνίδιος πόλεμος πείθει ότι τίποτε στη ζωή δεν είναι δεδομένο: ούτε η ειρήνη, ούτε το θρησκευτικό ομόδοξο, ούτε η δημοκρατία κι η ελευθερία, ούτε καν η ζωή μας. Αντίθετα, ο πόλεμος, οι ολικές καταστροφές με τη χρήση νέων “έξυπνων” όπλων, η προσφυγιά, το αίμα, ο πόνος της απώλειας, μπορούν από στιγμή σε στιγμή να γίνουν καθημερινότητά μας.

…ΕΙΝΑΙ, λοιπόν, ένα υπαρξιακό πρόβλημα όλων μας η “αναζήτηση του κάτι άλλου” που θα μπορούσε να χαρίσει μια παγκόσμια ειρήνη, χωρίς οι ατομικές φιλοδοξίες να οδηγούν κράτη και συλλογικότητες στο αίμα. Να περάσουμε δηλαδή από μια δυστοπία που ζούμε, σε μια ουτοπία ανεκτή από όλους!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

12 Comments

  1. Είναι γνωστή η προκατάληψή σας και απόδειξη το σημερινό σχόλιο. Γράφετε πως η οικονομική κρίση έληξε το 2019. Δηλαδή κάποιος (εννοείται η Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός) πάτησε ένα κουμπί και γλυτώσαμε! Ο σημερινός οδοστρωτήρας δεν σας λέει τίποτε; Ή μήπως φταίει πάλι η “ανερμάτιστη συγκυβέρνηση” που προηγήθηκε;
    Παίζετε συχνά (και εσείς) με τη λέξη διχασμός. Ώστε στη δημοκρατία δεν έχουν θέση οι διαφωνίες και η διαφορετική άποψη; Και ενώ από τη μια μιλάτε για διχασμό, από την άλλη απορρίπτετε συγκυβερνήσεις (χρυσώνετε το χάπι με τη λέξη ανερμάτιστες).
    Όσο για την πανδημία, θα μπορούσατε να συγκεντρώσετε όσα έχουν ανακοινωθεί για θανάτους που ήταν δυνατόν να αποφευχθούν; Θυμάστε την έρευνα του κ. Τσιόδρα; Δεν έχετε πληροφορηθεί ότι η χώρα μας βρίσκετε στη χειρότερη θέση ως προς τους θανάτους; ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ κοντεύουν να φτάσουν. Ολόκληρη πόλη.
    Δικαίωμά σας να πιστεύετε ό,τι θέλετε. Μην υποτιμάτε όμως τη νοημοσύνη των αναγνωστών.

    • Αν σκεφτεί κανείς τι είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την αρχή της θητείας της, αντικειμενικά πρέπει να παραδεχθεί πως τα πήγε αρκετά καλά. Μέσα σε αυτές τις μεγάλες κρίσεις ο λαός δεν φοβήθηκε πραγματικά, απλά γιατί υπήρχε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ενώ όταν κυβερνούσαν Τσίπρας, Καμμένος Βαρουφάκης ζούσαμε έναν καθημερινό εφιάλτη αβεβαιότητας και κόντεψε να βρεθούμε έξω από την ΕΕ, ας μην φανταστούμε καλύτερα πως θα αντιμετωπίζαμε Τούρκους, πανδημία, πόλεμο, ακρήβεια εκτός Ευρώπης. Σωστά τα λέει λοιπόν ο κ. Καλαϊτζόγλου, κάνοντας ορθή χρήση της ανθρώπινης νοημοσύνης.

      • Δηλαδή θέλετε να μας πείτε ότι τα πηγαίνουμε αρκετά καλά; Να ξεχάσουμε την οδύνη 30.000 οικογενειών; Να ξεχάσουμε τη ληστρική επιδρομή στα δημόσια οικονομικά και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς; Τον εμπαιγμό με τα φιλοδωρήματα που στόχο έχουν να ξεγελάσουν τον κόσμο; Την ευνοιοκρατία με τα χρυσά παιδιά και τις στρατιές μετακλητών; Να ξεχάσουμε αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός, ότι τον ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία; Να ξεχάσουμε τα εγκλήματα κατά της κοινωνίας; Μήπως ισχυρίζεστε ότι για όλα αυτά φταίνε κάποιοι άλλοι; Μήπως οι προηγούμενοι; ΠΑΝΤΟΤΕ την ευθύνη την έχουν αυτοί που κυβερνούν. Όσο και αν τα κανάλια και οι εφημερίδες αγωνίζονται να κάμουν το άσπρο μαύρο. Το ίδιο και κάποιοι που γράφουν “αντικειμενικά” σχόλια.
        Χθες αναρτήθηκε ο νέος ΕΝΦΙΑ. Και εκεί που διατυμπάνιζαν ότι θα υπάρχουν μειώσεις, διαπίστωσα ότι χωρίς να αλλάξει τίποτε στην περιουσιακή κατάσταση είναι αυξημένος. Φαίνεται ότι και εδώ “τα πάμε αρκετά καλά”.
        Την απάντηση σε όλα θα δώσει η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου.

      • Και κάτι που ξέχασα: ο “απομονωμένος” Ερντογάν στο τέλος δεν αποκλείεται να προταθεί και για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης!!! (ίσως επειδή “αντιμετωπίσαμε καλά τους Τούρκους”…).
        Ντροπή και μόνο ντροπή!

        • Δεν διαθέτει τηλεχειριστήριο η ελληνική κυβέρνηση με το οποίο μπορεί να βάζει τον Ερντογάν εκεί που θέλει, ο ηγέτης μιας άλλης χώρας δεν είναι του χεριού της δηλαδή, αλλά στο βαθμό που της ήταν δυνατό ανέδειξε τον Ερντογάν ως τον ταραξία και έκανε ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν πως το πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι αυτομάτως πρόβλημα της Ευρώπης με την Τουρκία. Μην ξεχνάμε και την πάρα πολύ σημαντική αμυντική συμφωνία με την Γαλλία. Που ακριβώς βλέπεις την ντροπή σε όλα αυτά, μόνο εσύ και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ το ξέρουν.

          • Ούτε η εξωτερική πολιτική της Αμερικής είναι στο χέρι της Ελλάδας, η Αμερική έχει συμφέροντα με την Τουρκία και συμφέροντα με την Ελλάδα και θα τα εξισορροπήσει όπως συμφέρει αυτήν. Ο ρόλος της Τουρκίας άλλαξε σημαντικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει μόνο πολύ περιορισμένα διπλωματικά μέσα για να ορίσει αυτή την παγκόσμια γεωστρατηγική, η Ελλάδα δεν είναι Αμερική αλλά ούτε Τουρκία, η οποία μπορεί να απειλεί με προσκόλληση της στην Ρωσία.

          • Κύριε Κιαγιά η διαφωνία μας σε βρίσκεται στο αν κάθε χώρα κοιτάζει τα δικά της συμφέροντα. Βρίσκεται στο ότι οι κυβερνώντες, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, περνούσαν συστηματικά στον κόσμο την εικόνα του “απομονωμένου” Ερντογάν. Αν λάβουμε υπόψη ότι η προπαγάνδα τους έχει απλωθεί σε όλους τους καίριους τομείς της δημόσιας ζωής, έχουμε όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να λέμε ότι πρέπει να ντρέπονται. Εκτός και αν θεωρείτε ότι είναι αυτό δείγμα δημοκρατικού φρονήματος. Τα περί ΣΥΡΙΖΑ που γράφετε καλύτερα αφήστε τα Έχει κουράσει πολύ ο ισχυρισμός ότι για όλα είτε φταίει είτε λέει ψέματα η αντιπολίτευση. Έχει καταντήσει γελοίο το να κάνει μια κυβέρνηση αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Ελπίζω να διαβάσατε τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών για την ελευθερία της γνώμης στην Ελλάδα. Μήπως ελέγχονται από την αντιπολίτευση και αυτοί;
            Κάτι ακόμη κύριε Κιαγιά. Ο ρόλος της Τουρκίας δεν άλλαξε επειδή κάποιος πάτησε ένα κουμπί. Άλλαξε (που δεν άλλαξε – αυτός ήταν πάντα αλλά κάναμε ότι δεν βλέπαμε!) επειδή εκεί πήραν αποφάσεις που πίστευαν πως εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Ξέρετε άλλη χώρα του δυτικού κόσμου και του ΝΑΤΟ που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας; Λέτε ότι αυτοί εκεί έχουν το κοκκαλάκι της νυχτερίδας και τους πηγαίνουν όλα πρίμα;

        • Αξιότιμε κύριε,αυτή είναι μια εκτίμηαη-ανάλυση που πετάει τα ειωθότα της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων στα σκουπίδια.Στίς πολλές δεκαετίες που ασχολούμαι με τα θέματα τέτοιο ρηξικελεύθο συλλογισμό δεν έχω ακούσει μέχρι σήμερα….Με εκτίμηση

    • Οι έννοιες “διχασμός” και “συγκυβέρνηση” δεν είναι υποχρεωτικά αντίθετες. Τα περί διχασμού που αναφέρονται στο άρθρο είναι υπερβολικά (σωστή η παρατήρησή σας, όπως και οι άλλες).

      Σημειώνω την ασάφεια, που ισοπεδώνει: “ένα διεφθαρμένο και σαθρό πολιτικό καθεστώς, άτολμο για ριζικές αλλαγές, ανεύθυνο κι αδύνατο να αντιληφθεί την τραγική κατάσταση στην οποία μας έφεραν οι μεταπολιτευτικές πρακτικές”. Καλό είναι να λείπουν τέτοιες γενικότητες.
      Επίσης, στα περί δανεισμού παραλείπεται το ότι και σήμερα δανειζόμαστε ως κράτος!

  2. Αξιότιμε κύριε,δυστυχώς για την πατρίδα μας ο διχασμός έχει ιστορικό βάθος και τεράστιες καταστρεπτικές συνέπειες.Τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα έχουν μια λογική ιστορική εξήγηση. Το τρέχον έτος 100 χρόνια από την μεγαλύτερη καταστροφή του γένους περιφέρει ως άλλος ντελάλης τα μηνύματα του ολέθρου εις ώτα μη ακουόντων και ανεπιδέκτων μαθήσεως. Η αριστερά στην δραματικώτερη στιγμή της πατρίδος “πήρε θέση” ενάντια στην στην χώρα που προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια της και να επιδέσει της πληγές της.Τα όσα βλέπουμε για δεκαετίες στην συνέχεια δεν είναι απορίας άξιον.Δυστυχώς έτσι έμαθαν να πορεύονται η κανονικότητα και η συναίνεση δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την αριστερά όπως παραδέχτηκε και μία “φέρελπις” πολιτικός.Τό είχε πει βέβαια πολύ νωρίτερα ο μεγάλος “δάσκαλος” Μάο: “Μεγάλη αναταραχή,υπέροχη κατάσταση”. Για του λόγου το αληθές η επιστολή του Νίκου Ζαχαριάδη στον Ριζοσπάτη της 12/07/1935.”Αν δεν νικιώμασταν στην Μικρασία,η Τουρκία θάτανε σήμερα πεθαμένη και μεις μεγάλη Ελλάδα!!.Τη “λευτεριά” μας θα την στηρίζαμε στην υποδούλωση του τουρκικου λαού!Αυτό εμείς δεν το δεχόμαστε.Το αποκρούομε κατηγορηματικά.Η αστικοτσιφλικάδικη Ελλάδα στην Μικρασία πήγε όχι σαν εθνικός απελευθερωτής μα σαν ιμπεριαλιστική δύναμη,όργανο των εγγλέζων μεγαλοκαρχαριών.Πήγαινε αυτού όχι μόνο για να διαιωνίσει την ξενική κυριαρχία πάνω στον τούρκικο λαό μα και για να κάνει την Τουρκία αντισοβιετικό ορμητήριο! Η Μικρασιατική εκστρατεία δεν χτυπούσε μόνο την νέα Τουρκία , μα στρεφότανε και ενάντια στα ζωτικότατα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.Γι΄αυτό και εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστικοτσιφλίδικη ήττα στην Μικρασία ΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΑΜΕ” …..Αυτά τα χειροπιαστά ως τροφή για σκέψη σε καιρούς που η πατρίδα μας χρειάζεται συνοχή εν όψη των γνωστών διαχρονικών απειλών….Με εκτίμηση

    • Επιμένετε και εσείς στα περί διχασμού. Πού τον είδατε; Αν η έκφραση αντίθετης άποψης συνιστά διχασμό, τότε σε όλες σχεδόν τις χώρες θα πούμε ότι οι πολίτες τους είναι διχασμένοι. Εκτός αν εννοείτε ότι θα ήταν καλό να έχουμε “ομοφροσύνη” και “ομόνοια” τύπου Κίνας και άλλων “δημοκρατικών” χωρών. Ή ότι όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος (αστυνομική ή άλλη).

      • Αξιότιμε κ.Χανιώτη,διάβασα και ξαναδιάβασα το παραπάνω σχόλιο μου προσπαθώντας να αντιληφθώ ποιό ενδεχομένως ήταν το σημείο που σας έκανε να πιστεύετε ότι από το εν λόγω κείμενο προκεύπτει η απόρριψη της αντίθετης απόψεως.Ομολογώ δεν τα κατάφερα.Μιας και στην δημοκρατία ο διάλογος και τα επιχειρήματα ουσίας είναι ο μόνος τρόπος να οδηγηθεί μία κοινωνία σε συμπεράσματα και αποφάσεις για το μέλλον της θα προσπαθήσω,ως εκ τούτου, να γίνω σαφέστερος.Επειδή scripta manent δεν θα βρείτε στις φιλόξενες στείλες των Χ.Ν. ούτε στίξη κειμένου μου που να είναι θετικό για τις φασιστικές, απολυταρχικές και αυταρχικές δυνάμεις που υπέγραψαν στην Μόσχα στις 23/09/1939 το κατάπτυστο σύμφωνο των δύο άκρων το “περίφημο” Ρίμπεντροπ-Μολότωφ.Το αυτό ισχύει εννοείται και για τους σημερινούς επιγόνους τους.Ως ελεύθερος άνθρωπος, κομματικά ανένταχτος,υπεύθυνος πολίτης αυτής εδώ της πατρίδας διατηρώ το δικαίωμα της αδέσμευτης άποψης ,το οποίο είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά για όλους τους ΄Ελληνες πολίτες και έχει ως θεμελιώδη κανόνα λειτουργίας τον πλουραλισμό και την πολυφωνία .Θεωρώ ότι στην κατηγορία αυτή των πολιτών δύσκολα θα βρεί κανείς πρόσωπα που να θέλουν να επιβάλλουν δια της βίας(οποιασδήποτε) κάτι στους συμπολίτες τους,η να συμπαθούν καθεστώτα που αναφέρονται παραπάνω. Τέλος οι εν λόγω πολίτες λειτουργούν και σκέπτονται με μετριοπάθεια έχοντας πλήρη επίγνωση των “ιδιαιτεροτήτων” που απειλούν την ασφάλεια της χώρας, γνωρίζοντας ότι είναι απολύτως απαραίτητο η συνισταμένη όλων των δυνάμεων να τείνει σε ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο με γνώμονα την θωράκιση της χώρας και την προστασία των παντός είδους συμφερόντων της…….Αυτοί που διαλαλούν “καλές είναι οι μολότωφ αρκεί να είσαι στην σωστή πλευρά”,η που με την χρήση βίας μπαχαλοποιούν την καθημερινότητα,θέτουν σε κίνδυνο της ζωές των συνανθρώπων τους και ρημάζουν την δημόσια περιουσία,στέλνοντας το λογαριασμό στους έντιμους΄Ελληνες φορολογούμενους μάλλον σε άλλους χώρους πρέπει να αναζητηθούν.Αν και θεωρώ ότι από το παραπάνω άρθρο του Ν.Ζαχαριάδη μπορεί κανείς άριστα να καταλάβει πόσο καταστροφική μπορεί να είναι μια διχαστική άποψη θα προσπαθήσω εν τούτοις να αποτυπώσω,επιγραμματικά, τι κατά την άποψη μου είναι διχασμός-διχαστικό κλίμα.Διχαστικό είναι το κλίμα που στέλνει τον υπερασπιστή της δημοκρατίας και των επιτευγμάτων της,Θεμιστοκλή στην εξορία.Οι πλείστοι των ιστορικών αναλυτών θεωρούν ότι η ύπαρξη του ελεύθερου-δημοκρατικού κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα κρίθηκε στην Σαλαμίνα όταν επικράτησε του αυταρχισμού και της απολυταρχίας.Διχασμός είναι όταν ο Γέρος του Μωριά πάει στην φυλακή και δολοφονείται ο Καποδίστριας.Διχασμός είναι όταν γίνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του θριαμβευτή της Συνθήκης των Σεβρών στον Gare de Lyon στο Παρίσι.Διχασμός είναι η δολοφονία του ΄Ιωνος Δραγούμη διότι φεύγοντας ο ικανότερος της άλλης πλευράς και εν πολλοίς συμφωνών με τον Ε.Βενιζέλο,άφησε πεδίον δράσεως σε ανεπαρκείς δευτεράνζες.Διχασμός είναι να σκίζονται οι χάρτες της Μεγάλης Ελλάδος στα μπαλκόνια στίς εκλογές του 1920 και να γράφονται άρθρα όπως “οίκαδε” και “Οι Πομερανοί”.’ Ολοι γνωρίζουμε ότι το διχαστικό κλίμα ήταν η βασική αιτία της Μικρασιατικής καταστροφής που εκ των πραγμάταων οδήγησε και στα γεγονότα της 15/11/1922. Διχασμός είναι ο ένοπλη καταστροφή του 1944-1949 που ισοπέδωσε στην δύσμοιρη πατρίδα μας ότι άφησαν όρθιο τα πάντσερ του Γκουντέριαν που οφείλεται στην παρακμή και στον διπλωματικό αναλφαβητισμό της ηγεσίας της αριστεράς.Οι εν λόγω όφειλαν να γνωρίζουν για τις συμφωνίες που γίνονταν διαρκούντος του πολέμου ,για τις σφαίρες επιρροής που είχαν συμφωνήσει “τα αφεντικά” στην Μόσχα και να προστατέψουν τα ελληνικά νιάτα, αντι να τα στείλουν στο σφαγείο ,παίζοντας τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου για τον κάθε Τσερνίτσεφ και τους Βρετανούς. Σταματάω την αναδρομή μου εδώ αν και θα μπορούσα να γράφω μέχρι αύριο για λάθη διχασμού που κόστισαν στην πατρίδα μας.Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια καλή στιγμή της. Στο κλίμα του ψυχρού πολέμου ο τότε ηγέτης της ΕΣΣΔ Νικήτα Χρουστσόφ απείλησε τον Αύγουστο του 1961 να βομβαρδίσει την Ελλάδα.Παραθέτω ως τροφή για σκέψη και σε σύγκριση με το σήμερα τις απαντήσεις της τότε κυβερνήσεως και αντιπολιτεύσεως. Κυβέρνηση Κων.Καραμανλή: Ο πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ Χρουστσόφ συνηθίζει να διατυπώνει απειλές κατά της Ελλάδος.Διά της αδικαιολογήτου αυτής σταυροφορίας επιδιώκει τον εκφοβισμό του Ελληνικού λαού και την ενθάρρυνσιν της άκρας αριστεράς. Εν πάσει περιπτώσει δύναται, όπως απείλησε, να καταστρέψει την ακρόπολιν.Δεν δύναται όμως να καταστρέψει τα ιδεώδη,τα οποία συμβολίζει ο Ιερός Βράχος και τα οποία είναι ισχυρότερα από τους πυραύλους “.
        Στο αυτό μήκος κύματος και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολευτεύσεως Γ.Παπανδρέου: “To έθνος δοκιμάζει ευλόγως βαθύτατην έκπληξιν από την αδικαιολόγητον επίθεσιν των ηγετών της Σοβιετικής Ενώσεως,όταν όμως συμβή η ιστορική ώρα να επιβάλλει επιλογήν, ο Ελληνισμός κατά την μακραίωνα ιστορία του έχει αποδείξει ότι θυσιάζει την ειρήνην χάριν της ελευθερίας,αλλά ουδέποτε την ελευθερίαν χάριν της ειρήνης.Και ούτη είναι η λάμψις του εις την Ιστορίαν”. Τούτων δοθέντων και υπό τας ως άνω συνθήκας εις την χώραν “εγώ θα κοιμάμαν ήσιυχος” όπως συνήθιζε να λέει με την άπταιστη Σερρέα προφορά του ο παραπάνω πολιτικός…..Με εκτίμηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα