Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε αναθεώρηση της Κ.Α.Π. ελπίζει ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ.

Σε αποκατάσταση των αδικιών που προέκυψαν σε βάρος των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) που είναι σε ισχύ ευελπιστεί ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει για την αναθεώρηση της Κ.Α.Π., μετά το 2020.

Tα παραπάνω επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. στο Ρέθυμνο, όπου αναδείχθηκαν μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς αλλά και την αυτοδιοίκηση. Μεταξύ των ζητημάτων αυτών , συζητήθηκαν  και οι ευοίωνες ενδείξεις για την ελαιοκομική παραγωγή τη φετινή χρονιά ,καθώς και η έγκαιρη εφαρμογή της δακοκτονίας που αποτελεί κάθε χρόνο «πληγή» εξαιτίας των καθυστερήσεων. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, γίνεται πρόβλεψη για τριετείς συμβάσεις με τους αναδόχους που θα αναλαμβάνουν την εφαρμογή της δακοκτονίας, καθώς με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες κάθε χρόνο και θα επιτευχθεί η έγκαιρη εφαρμογή της δακοκτονίας.

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ Κ.Α.Π.
Η υφιστάμενη Κ.Α.Π., όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. κ. Γιώργος Μαρινάκης θεωρείται καταστροφική για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, αφού ουσιαστικά  εξομοιώνει τα ελαιόδεντρα με δέντρα όπως η ροδακινιά ή η αχλαδιά,  πράγμα που έχει άμεσο αντίκτυπο στις επιδοτήσεις των παραγωγών και απώλειες στα εισοδήματά τους που κυμαίνονται σε ποσοστό 40% έως 50%.
Πλέον , στο επίκεντρο βρίσκεται η αναθεώρηση της ΚΑΠ, κάτι όμως που θα είναι εφικτό μετά το 2020  με τον ΣΕΔΗΚ να επιζητά την άρση των αδικιών που αυτή την ώρα και έως το 2020 υφίστανται οι παραγωγοί.  «Ήμασταν η μοναδική δύναμη που το είχε πει έγκαιρα και με γνώση ότι η νέα ΚΑΠ για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης όπως σχεδιάστηκε και θα ισχύσει μέχρι το 2020 ήταν καταστροφική και άδικη. Τώρα αρχίζει η διαβούλευση για την αλλαγή αυτής της ΚΑΠ, δηλαδή τι θα ισχύει μετά το 2020. Κάνω έκκληση και στις πολιτικές δυνάμεις , στους αγρότες και τους φορείς να μπορέσουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε σε αυτή τη διαβούλευση, να αποδοθεί η δικαιοσύνη η οποία χάθηκε εντός των εδαφικών ορίων της Ελλάδας και αδικήθηκαν οι ελαιοπαραγωγοί συνολικά και ειδικά της Κρήτης που μας αφορά. Το θέμα έγινε εντός ορίων . Δεν είναι θέμα ευρωπαϊκής οδηγίας αλλά εσωτερικής κατανομής της ΚΑΠ» ανέφερε ο κος Μαρινάκης.

Η ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το πρόγραμμα της δακοκτονίας, ένα από τα σημαντικότερα σκέλη για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς , στο οποίο κάθε χρόνο παρουσιάζονται σημαντικές καθυστερήσεις εξαιτίας των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Για το λόγο αυτό, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ , φέτος έχει γίνει δεκτό το αίτημα του Συνδέσμου να μην γίνουν ετήσιες συμβάσεις με τους αναδόχους , αλλά να εξεταστεί η προοπτική τριετούς σύμβασης με τον ανάδοχο ώστε η έναρξη των ψεκασμών να γίνεται έγκαιρα.  Ο κος Μαρινάκης πρόσθεσε: «Υπάρχει όμως ένα θέμα με την ευελιξία του προγράμματος και με τους ψεκασμούς. Είναι τεχνικά ζητήματα. Εμείς θα κάνουμε προτάσεις, ώστε να γίνουν εκείνοι οι ψεκασμοί που χρειάζονται, αν χρειάζονται να γίνουν, αλλά και πάλι αν απαιτηθούν περισσότεροι να υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα, κάτι που θα το πουν οι επιστήμονες φυσικά, γιατί το ζητούμενο πάντα είναι να προστατέψουμε την ελαιοπαραγωγή.  Φέτος τα πράγματα πάνε πολύ καλά και ελπίζουμε αυτό το χρυσάφι να το απολαύσουν και οι καταναλωτές και οι ελαιοπαραγωγοί γιατί η χρονιά που πέρασε ήταν πάρα πολύ δύσκολη».
Συνεπώς, όπως ανέφερε ο κος Μαρινάκης , εκτός απροόπτου η έναρξη της δακοκτονίας θα είναι εφικτή μετά τις 20 Ιουνίου ενώ πρόσθεσε: «Είναι θέμα καθαρά πλέον κλιματολογικών τοπικών συνθηκών στο τι πρέπει να γίνει και πόσο γρήγορα σε κάθε περιοχή. Πάντως, το ότι θα υπάρξει ανάδοχος για τρία χρόνια είναι πολύ σημαντικό, όπως επίσης είναι πολύ σημαντικό η δακοκτονία να αποκεντρωθεί στα επιμέρους χωριά και να έχουν την ευθύνη οι τοπικοί φορείς αλλά και οι αγρότες των περιοχών εκείνων που έχουν και το θέμα».
Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ  Δρ. Νικόλαος Μιχελάκης σε δηλώσεις του επεσήμανε πως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς η ρίζα των προβλημάτων που προκύπτουν βρίσκεται στο οικονομικό σκέλος αλλά και τη γραφειοκρατία.  «Η οικονομική θεωρούμε ότι μπορεί να λυθεί εάν πράγματι το κράτος φροντίσει να εισπράττει κανονικά τη δακοκτονία από όλους και με το ποσοστό το οποίο έχει καθοριστεί. Τότε το ποσό που θα συγκεντρωθεί για όλη την Κρήτη δεν είναι μεν αρκετό  αλλά είναι πολύ σημαντικό , για να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων της δακοκτονίας, ώστε να γίνεται σωστά. Βέβαια, πρέπει να υπάρχει και η περιφερειοποίηση που φέτος ανακοινώθηκε πολύ ξαφνικά από το Υπουργείο και τελικά δεν ολοκληρώθηκε διότι υπήρχε πραγματικό πρόβλημα. Δεν μπορούσε ξαφνικά η περιφέρεια να αναλάβει όλη την υλοποίηση της δακοκτονίας την τελευταία στιγμή. Αν ένα τέτοιο πράγμα είναι σωστό, που πράγματι είναι, θα πρέπει από τώρα να αρχίσουν οι προεργασίες ,ώστε οι αρμοδιότητες για την εκτέλεση και υλοποίηση της δακοκτονίας, να μεταφερθούν από τώρα και να γίνουν οι σχετικές συνεννοήσεις και του χρόνου τέτοια εποχή να μπορεί να υλοποιηθεί» ανέφερε ο κος Μιχελάκης.

“ΒΕΝΤΕΜΑ” ΦΕΤΟΣ
Οι ενδείξεις σε ό,τι αφορά την άνθιση σε όλες τις περιοχές της Κρήτης δείχνουν πως θα είναι μια καλή χρονιά για την ελαιοκομική παραγωγή. Ο κος Μιχελάκης επεσήμανε όμως: «Εάν εξελιχθεί χωρίς προβλήματα και δεν έχουμε τους καύσωνες που είχαμε την περυσινή χρονιά και δεν έχουμε κατά την καρποφορία τις προσβολές του δάκου του είχαμε επίσης , τότε προμηνύεται μια αρκετά καλή χρονιά για την Κρήτη».
Στην εξέλιξη της ανθοφορίας, όπως ανέφερε ο ίδιος απαιτείται οι συνδρομή όλων και τόνισε: «Αν προκύψουν καύσωνες όπως πέρυσι θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν τη δυνατότητα να ποτίζουν να κάνουν τώρα στην άνθιση ποτίσματα. Δεν ωφελούν και τόσο τα ποτίσματα του καλοκαιριού εάν δεν έχουμε παραγωγή».

ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Σε υψηλό επίπεδο διατηρούνται την περίοδο αυτή οι τιμές του ελαιολάδου, όπως επεσήμανε ο κος Μιχελάκης.  Μάλιστα, ανέφερε: «Τις ημέρες αυτές διαπιστώνεται μια ανοδική τάση σε αρκετές επιχειρήσεις της Κρήτης . Η ανοδική τάση αυτή είναι από 0, 5 έως 0,20 λεπτά επιπλέον από πριν και αυτό οφείλεται στο ότι υπήρξε μια επίσης ανοδική τάση στην Ισπανία η οποία λόγω της μεγάλης παραγωγής που έχει τελικά είναι η χώρα εκείνη η οποία καθορίζει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις τιμές».
Πιο συγκεκριμένα, κοντά στα 4 ευρώ κυμαίνεται η τιμή για τους συνεταιρισμούς που κάνουν δημοπρασίες και διαγωνισμούς μέσω των οποίων πωλούν το ελαιόλαδο για τους παραγωγούς τους ενώ οι τιμές στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς που πωλούν χωρίς διαγωνισμούς κυμαίνονται στα 3,50 ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα