Η κρίση πλήττει τους ασθενείς με χρόνια ρευματικά νοσήματα που αναγκάζονται να διακόψουν τις θεραπείες τους λόγω του δυσβάστακτου κόστους συμμετοχής στα φάρμακα, των συχνών εξετάσεων και επισκέψεων σε γιατρούς.
Στην Κρήτη περίπου 3.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες 40 – 60 ετών, πάσχουν από ρευματικά νοσήματα σύμφωνα με τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης, που, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, σήμερα 12 Οκτωβρίου, έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης για τα ρευματικά νοσήματα.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών, η κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, που αριθμεί 850 μέλη, επεσήμανε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και πρώιμης παρέμβασης που μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την πορεία της νόσου.
Σύμφωνα με την κα Κουτσογιάννη, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα. Από αυτούς οι 300.000 πάσχουν από φλεγμονώδεις αρθρίτιδες που είναι και πιο καταστροφικές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα.
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Οσον αφορά τα συμπτώματα, όπως ανέφερε η κα Κουτσογιάννη, αυτά είναι ο συμμετρικός πόνος στις αρθρώσεις που επιμένει πάνω από 4 εβδομάδες, κούραση, καταβολή, με πιο έντονα χαρακτηριστικές τις πρωινές ώρες. Η ίδια τόνισε ότι τα ρευματικά νοσήματα δεν αφορούν πλέον μόνο μεγάλες ηλικίες, αλλά «ακόμη και μωρά. Συνήθως οι γυναίκες σε παραγωγική ηλικία είναι αυτές που νοσούν περισσότερο. Εχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση από ρευματολόγο. Διότι τα νοσήματα αυτά επηρεάζουν δραματικά την οικογενειακή και κοινωνική ζωή των πασχόντων, ενώ 1 στους 2 αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του κατά την πρώτη δεκαετία της νόσου στις ηλικίες μεταξύ 19 – 65 ετών».
ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Πάντως η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης επεσήμανε ότι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά τις κλινικές μελέτες για την εύρεση νέων θεραπειών αντιμετώπισης των ρευματολογικών νοσημάτων.
Μάλιστα επεσήμανε πως κλινικές μελέτες κατά την πρώιμη ρευματοειδή αρθρίτιδα καταδεικνύουν ότι η άμεση θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της αρθρικής καταστροφής σε υψηλό ποσοστό. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, με την πρόοδο της ρευματολογίας και την εμφάνιση νέων καινοτόμων φαρμάκων, έχει βελτιωθεί πολύ η ποιότητα ζωής των ασθενών. Σημαντική όμως είναι και η βελτίωση της εργασιακής ζωής των ρευματοπαθών, όταν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά τα νοσήματά τους» τόνισε.
ΕΜΠΟΔΙΟ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Την ίδια ώρα, πρόβλημα αποτελεί η οικονομική συμμετοχή άνω του 25% για τα φάρμακα των ρευματοπαθών, αλλά και η γραφειοκρατία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Οπως εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης κα Κουτσογιάννη «οι περισσότεροι ασθενείς με τις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες χρειάζονται ακριβά φάρμακα, δηλαδή βιολογικές θεραπείες. Σε αυτά τα φάρμακα η συμμετοχή είναι μηδενική. Τα φάρμακα αυτά τα προμηθευόμαστε μόνο από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Και λόγω της γραφειοκρατίας είναι μια ταλαιπωρία για τους ασθενείς καθώς γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υπάρχουν μόνο στο Ηράκλειο και στα Χανιά, έτσι οι υπόλοιποι άνθρωποι ταλαιπωρούνται. Κάνουν ολόκληρο ταξίδι κάθε μήνα για να κάνουν τη θεραπεία τους».
ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Οσον αφορά τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα η κα Κουτσογιάννη ανέφερε ότι «η συμμετοχή των ρευματοπαθών είναι 10%. Ομως σε όλα τα υπόλοιπα φάρμακα η συμμετοχή μας είναι 25%. Κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλο κόστος για εμάς. Τα νοσήματα αυτά εκτός του ότι χρειάζονται μεγάλο αριθμό φαρμάκων, απαιτούν και συχνές εργαστηριακές εξετάσεις και βέβαια συχνές επισκέψεις σε γιατρούς. Ολα αυτά τα πληρώνουμε από τις τσέπες μας τις περισσότερες φορές. Και είναι πολύ δύσκολο».
«Δυστυχώς αυτό που εμείς εισπράττουμε από τα μέλη μας και όχι μόνο είναι ότι αναγκάζονται να σταματήσουν τα φάρμακα που δεν μπορούν να πληρώσουν και αυτά είναι τα φάρμακα για τα οποία απαιτείται συμμετοχή άνω του 25%. Επίσης δεν κάνουν τις εξετάσεις τους με τη συχνότητα που πρέπει να τις κάνουν, δεν πάνε στον γιατρό με τη συχνότητα που πρέπει να πηγαίνουν. Εχουμε μόνο μια Ρευματολογική Κλινική στο ΠΑ.Γ.Ν.Η., στην οποία ήδη τα ραντεβού είναι κλεισμένα μέχρι το τέλος του χρόνου» κατέληξε η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, η οποία ανέφερε ότι στην Κρήτη υπάρχουν κατά προσέγγιση 3.000 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, με περισσότερες τις γυναίκες από 40 – 60 ετών και λιγότερο άνδρες ίδιας ηλικίας. Αυξημένα είναι τα ποσοστά στο νησί και της αγκυλοποιητικής νόσου που πλήττει τη σπονδυλική στήλη και αφορά νέους άνδρες ηλικίας 18 – 30 ετών.