Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Σχολεία ανοιχτά αλλά πώς;

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπά ορμητικά όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία. Τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, με τον ίδιο αριθμό μαθητών ανά τμήμα και μόνη πρόληψη την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Ομως ο κορωνοϊός άρχισε να κάνει την εμφάνισή του και εκεί, με (επιβεβαιωμένο) κρούσμα στα Χανιά έναν καθηγητή φροντιστηρίου. Η οδηγία που δόθηκε, όπως διαβάζουμε στα χθεσινά “Χ.Ν.”, ήταν να μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες οι 9 μαθητές του, ενώ κανένα δωρεάν τεστ δεν προβλέπεται ούτε για τους μαθητές ούτε για τους συναδέλφους του καθηγητή, εάν δεν εμφανίσουν συμπτώματα.
Με λίγα λόγια, και χρησιμοποιώντας αυτό το μεμονωμένο παράδειγμα, οι οικογένειες όλων αυτών των ανθρώπων θα ζήσουν για 14 μέρες μέσα στην αγωνία, απομονωμένες, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τις μπορεί να τους συμβεί, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού από γονείς που συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους, φοβούμενοι -ίσως- ότι μπορεί και να τη χάσουν.
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας σφυρίζει αδιάφορα στις ελλείψεις εκπαιδευτικών και οι δήμοι αγκομαχούν στην προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στις πολλαπλές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, ενώ είναι κοινή παραδοχή ότι η καθαριότητα στα σχολεία δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι δεδομένων των συνθηκών, γιατί, πολύ απλά, οι καθαρίστριες δεν επαρκούν.
Αν λοιπόν ένας από τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά ακόμα και σε περίπτωση lockdown, θα πρέπει άμεσα να μεριμνήσει ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν τεστ όποτε χρειαστεί. Θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει σωστή καθαριότητα και θέρμανση, γιατί τον χειμώνα εξαερισμός χωρίς θέρμανση ισοδυναμεί με παγωνιά.
Αρκετά με τις νουθεσίες περί ατομικής ευθύνης και τα “λόγια του αέρα” που ακούμε συνεχώς. Τα περιθώρια στενεύουν και όσο τα κρούσματα αυξάνονται, η επίφαση της ασφάλειας δεν είναι πια αρκετή.

 

Η Έλια Κουμή κάνει μια βόλτα στα μουσεία των Χανίων, ανακαλύπτει εκθέματα που συνήθως περνάνε απαρατήρητα και αφηγείται τις ιστορίες τους! Στο 1ο podcast της σειράς γνωρίζουμε τον “Δαίμονα”… του Μουσείου Τυπογραφίας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες