Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Σχεδιάζοντας αρχαιολογικά μουσεία

» Ο αρχιτέκτονας Θ. Μπομπότης παρουσίασε στα Χανιά το σκεπτικό του

 

Τα αρχαιολογικά μουσεία ως «κοιτίδες και φορείς πολιτισμού» ήταν στο επίκεντρο της ομιλίας του αρχιτέκτονα κ. Θεοφάνη Μπομπότη, το βράδυ της Δευτέρας στο χώρο του ΚΑΜ στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής.

Ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε το αρχαιολογικό μουσείο Χανίων αναφέρθηκε σε σχεδιαστικές και τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής του, όπως επίσης και στα αρχαιολογικά μουσεία Πατρών, Λευκωσίας και Βεργίνας.
Τόνισε χαρακτηριστικά πως τα μουσεία πρέπει να εμπεριέχουν «την αρχαιολογική σκέψη στο σύνολο και στην καρδιά της. Να έχουν ως στόχο να παράξουν πολιτισμό και για να το κάνουν πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά από πράγματα. Δεν αρκεί μόνο το κτήριο να είναι κατάλληλο για να φιλοξενήσει τα εκθέματα. Είναι και ο τρόπος έκθεσης, η διαχείριση και οι συνεχείς δραστηριότητες αυτές που θα δώσουν τη δυνατότητα στο Μουσείο να παράξει πολιτισμό. Πρέπει να έχει εκθέματα που να μπορούν να γίνουν αντιληπτά στο κοινό και κυρίως να γίνουν αντιληπτές και κατανοητές οι αξίες τους . Αν τα καταφέρουμε αυτά τότε το μουσείο έχει επιτύχει το στόχο του!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπομπότης.
Ο αρχιτέκτονας υπογράμμισε τη σημασία της μουσειολογικής έκθεσης για κάθε μουσείο και σημείωσε πως τα αρχιτεκτονικά σχέδια των μουσείων πρέπει να είναι τέτοια ώστε να υποστηρίζουν τις μελλοντικές προτάσεις των μουσειολόγων, τις επεκτάσεις, τις νέες εκθέσεις.
Το παρών στη διάλεξη έδωσαν δεκάδες φοιτητές που κατέκλυσαν το χώρο του ΚΑΜ, ανάμεσα τους η πρώην γενική γραμματέας του Υπ. Πολιτισμού κ. Μαρία Βλαζάκη, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης, η προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου κα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα