Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Σχεδιασμός για τουριστικές περιοχές

» Αναφορές Φραγκάκη σε Σαμαριά, Μπάλο, Λαφονήσι και Φαλάσαρνα

Η συνεργασία φορέων ώστε να πραγματοποιηθεί ο κατάλληλος σχεδιασμός για την ανάδειξη τουριστικών περιοχών των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα, βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουριμσού (ΕΟΤ) στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).

O κ. Φραγκάκης βρέθηκε στο ΜΑΙΧ τη Δευτέρα και συζήτησε με το δ/ντή του Μ.Α.Ι.Χ., δρ Γ. Μπαουράκη και με στελέχη του Ινστιτούτου. Η συζήτηση εστίασε σε δράσεις και αποτελέσματα ερευνών που αφορούν στον τομέα του τουρισμού, την πορεία του τομέα στην Κρήτη και κυρίως στο Ν. Χανίων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα αποτελέσματα του Παρατηρητηρίου Τουρισμού και συγκεκριμένα της έρευνας που υλοποιείται από το Μ.Α.Ι.Χ. σε συνεργασία με το Σύλλογο Ξενοδόχων Χανίων και άλλους συλλογικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κρήτης, για το προφίλ και τη συμπεριφορά των τουριστών-επισκεπτών, όσο και σε σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα έτη αποκλειστικά για δημοφιλείς προορισμούς, όπως ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς και ο Μπάλος.
Η συζήτηση εστίασε σε αποτελέσματα που αφενός μεν αναδεικνύουν τη σημασία περιοχών όπως το Φαράγγι της Σαμαριάς, ο Μπάλος, το Λαφονήσι και τα Φαλάσαρνα, που δεν αποτελούν πόλο έλξης τουριστών-επισκεπτών μόνο για το νομό αλλά και εμβληματικούς προορισμούς για ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και αφετέρου υπογραμμίζουν στην αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των περιοχών αυτών με άξονα την ανάπτυξη βιώσιμου τουριστικού προϊόντος.
Ο κ. Φραγκάκης εξέφρασε την άποψη ότι οι συγκεκριμένες περιοχές πρέπει να τύχουν ολοκληρωμένης διαχείρισης που θα βασίζεται σε μελέτες, συνεργασία φορέων και κυρίως στις αρχές της βιώσιμης αξιοποίησης.
Τόνισε δε ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση τέτοιων σχεδίων προϋποθέτει συνέργεια όλων των φορέων υπό την εποπτεία ενός κεντρικού οργάνου ώστε να αποφευχθεί ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων και να διασφαλιστεί η επιτυχής κεφαλαιοποίηση της μοναδικότητας συγκεκριμένων περιοχών και γενικότερα η επιτυχής διαχείριση βιώσιμων τουριστικών σχεδίων.
Ο κ. Φραγκάκης εκδήλωσε την πρόθεση του να εντάξει το ΜΑΙΧ στο δίκτυο φορέων-οργανισμών σχετικών με τον τουρισμό με στόχο τον σχεδιασμό, εποπτεία και υλοποίηση στρατηγικών τουριστικής ανάπτυξης του ΕΟΤ.
Επίσης συζήτησε με τον διευθυντή και τα στελέχη της ερευνητικής ομάδας την πιθανότητα χρηματοδότησης μελέτης περιοχών που χρήζουν αναγκαιότητας άμεσου σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων βιώσιμης αξιοποίησης, όπως ο Μπάλος.
Τέλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Μ.Α.Ι.Χ., ο κ. Φραγκάκης ξεναγήθηκε από το Διευθυντή κ. Μπαουράκη και στελέχη του τμήματος οργάνωσης συνεδρίων του Ινστιτούτου, στο Συνεδριακό Κέντρο και υποσχέθηκε τη διοργάνωση στο Μ.Α.Ι.Χ. ενός διεθνούς Συνεδρίου με θέμα τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Προβολή των Χανίων στις Βρυξέλλες
Εν τω μεταξύ, τιμώμενος προορισμός του Ελληνικού Περιπτέρου ήταν τα Χανιά στην έκθεση “Salon des Vacances” στις Βρυξέλλες για το 2020, στο πλαίσιο της στρατηγικής του ΕΟΤ για την ενίσχυση των προορισμών με απευθείας συνδέσεις με το Βέλγιο, όπως είναι και η Κρήτη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Περιφέρεια Κρήτης εκπροσωπήθηκε στην έκθεση από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο για τον Τουρισμό και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, κ. Κυριάκο Κώτσογλου, τον προϊστάμενο του Τμήματος Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, κ. Μανώλη Βολικάκη και τις δύο ξεναγούς, συνεργάτιδες της Περιφέρειας. Στα πλαίσια του τιμώμενου προορισμού έγινε παρουσίαση της Κρήτης στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ σε 168 εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Δικογραφία για το ελικόπτερο στη Χρυσή Ακτή (video)

Την προσγείωση ενός ελικοπτέρου το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων και ειδικότερα στο γήπεδο μπάσκετ στο δυτικό τμήμα της Χρυσής Ακτής...

Νεκρός κρατούμενος μετά από πυρκαγιά στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων

Κατέληξε μετά από πυρκαγιά στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων το πρωί της Τρίτης, ένας κρατούμενος 26 χρόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός άντρας διεκομίσθη νεκρός...

Το βίντεο με το ελικόπτερο που προσγειώθηκε στη Χρυσή Ακτή

Δείτε το βίντεο με το ελικόπτερο που προσγειώθηκε το Σάββατο (25/06) στη Χρυσή Ακτή και προκάλεσε αναστάτωση σε κατοίκους και λουόμενους στην περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα...

Κίσσαμος: Σύλληψη κτηνοτρόφου για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας

Στη σύλληψη ενός 31χρονου κτηνοτρόφου στην περιοχή της Κισσάμου για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας προχώρησε η Αστυνομία την Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες των "Χ.ν." ένα...

Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της ΕΤΑΝΑΠ από την ΑΝΕΚ

Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της ΕΤΑΝΑΠ από την ΑΝΕΚ, καθώς με αίτημά της, προκάλεσε την αναβολή της τακτικής γενικής συνέλευσης της Εταιρείας Ανάπτυξης Αποκορώνου,...

Εκκληση Ορειβατικού Συλλόγου: Η πεζοπορία δεν είναι… παιχνίδι

Εκκληση στους ανθρώπους του τουρισμού, σε ξενοδοχεία, καταλύματα, βίλες να αποτρέπουν τους πελάτες να πραγματοποιούν δύσκολες διαδρομές στα βουνά, αν δεν είναι άριστα προετοιμασμένοι...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα