Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021

Σχεδιασμός για το Λαφονήσι

Στόχος η προστασία της περιοχής

Για την απομάκρυνση των αυτοκινήτων αν είναι δυνατόν και από φέτος από την παραλία του Λαφονησίου θα εργαστούν ο Φορέας Διαχείρισης Σαμαριάς και οι δήμοι Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου. Παράλληλα θα προχωρήσουν τη διαδικασία απαλλοτρίωσης των ιδιωτικών εκτάσεων από το Λαφονήσι μέχρι το Κεδρόδασος ώστε η μοναδικής αξίας παραλία να προστατευτεί.
«Σε συνεργασία με του δύο δήμους και όλες τις υπηρεσίες αν καταφέρουμε και δημιουργηθούν από φέτος χώροι στάθμευσης για 2.500 αυτοκίνητα περιμετρικά της προστατευόμενης περιοχής ώστε οι επισκέπτες στη συνέχεια να επιβιβάζονται σε μικρά λεωφορεία που θα τους πηγαίνουν στη θάλασσα θα μπει η ράμπα και θα αποκλείεται η κίνηση των οχημάτων προς την παραλία» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς που έχει και την ευθύνη για τις περιοχές Natura όπως το Λαφονήσι.
Με βάση την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη τα αυτοκίνητα θα πρέπει να φύγουν από το σημείο όπου σταθμεύουν σήμερα και να παρκάρουν περιμετρικά της προστατευόμενης περιοχής, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθεί ράμπα που θα αποκλείει την κίνηση των οχημάτων προς την προστατευόμενη περιοχή.
«Επίσης προβλέπεται η απαλλοτρίωση των ιδιωτικών εκτάσεων και μια καλύτερη διαχείριση των ομπρελών και των δύο καντίνων των δύο Δήμων. Βλέπω ότι υπάρχει αυτή η θέληση και από τους δύο δήμους. Όλα αυτά θα γίνουν με βάση την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που μέχρι τώρα δεν τηρούνταν όπως θα έπρεπε» τονίζει ο κ. Λυμπεράκης.
«Ως δήμος αλλά και προσωπικά ως δήμαρχος δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το κέρδος, μας ενδιαφέρει αποκλειστικά το περιβάλλον και τίποτα παραπάνω. Η παραλία αυτή πρέπει να διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές με κάθε τρόπο» είπε στα “Χ.Ν.” ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης συμπληρώνοντας πως πέρα από την απομάκρυνση των αυτοκινήτων θα δούμε με το Δήμο Καντάνου- Σελίνου «πώς θα μπουν οι ομπρέλες και πώς θα μπουν οι τουαλέτες. Γιατί μέχρι τώρα ο Δήμος από τα πρόστιμα που του επιβάλλονταν από τις υπηρεσίες δεν είχε κανένα έσοδο από το Λαφονήσι αλλά μόνο ζημιές. Αλλά και πάλι τονίζω πως εμείς θέλουμε αποκλειστικά την προστασία της περιοχής του Λαφονησίου. Παράλληλα θα αρχίσουμε να συζητάμε πως να απαλλοτριωθεί η έκταση από τη παραλία “Βουλισμένης” μέχρι το Κεδρόδασος που ανήκει σε μεγάλη εταιρεία ένα τμήμα της πάνω από 600 στρ. και σε άλλους ιδιώτες. Είναι ένα θέμα που επίσης πρέπει να δούμε».
Την πρόταση για τη διαχείριση του Λαφονησίου ενέκρινε ομόφωνα και Δ.Σ. του Δήμου Καντάνου- Σελίνου. «Συμφωνήσαμε όλοι στην καλύτερη διαχείριση της περιοχής του Λαφονησίου από κοινού με το Δήμο Κισσάμου και τις υπηρεσίες» είπε ο δήμαρχος κ. Αντώνης Περάκης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες