Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Savoir vivre… εν έτει 2020

Oπως είναι αναπόφευκτο, κάθε καιρός, κάθε εποχή έχει και τα δικά του καινοφανή ήθη και έθιμα. Έτσι εισερχόμενοι ανυπόμονα στην πολυαναμενόμενη νέα δεκαετία, σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι καλούμασταν να ανταποκριθούμε σε μια σειρά από νέους κανόνες κοινωνικής ετικέτας, ήτοι κοινωνικής συμπεριφοράς. Αξίζει νομίζω να εξετάσουμε από πιο κοντά κάποιους από τους πιο σημαντικούς!

Κεφάλαιον πρώτον: Τυχαία συνάντηση με γνωστό (ή και άγνωστο) στο δρόμο.

Παλιά: Ανάλογα με τον βαθμό οικειότητας, χειραψίες, φιλικά χτυπήματα στον ώμο ή στην πλάτη, σταυρωτά φιλάκια και αγκαλιάσματα ενδεικνύονταν και αναμένονταν και από τις δύο πλευρές.

Τώρα: Όλα τα παραπάνω απαγορεύονται αυστηρότατα μέχρι νεοτέρας, καθώς πλέον χαρακτηρίζονται ως συμπεριφορές από απλά αντικοινωνικές, έως και επικίνδυνες, παράνομες ή και ξεκάθαρα προδοτικές για το έθνος , αν όχι για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ένα διακριτικό νεύμα της κεφαλής, συνοδευόμενο από μια ολιγόλεπτη, ευγενική συζήτηση εξ αποστάσεως επαρκούν. Όσον αφορά στα τυχαία διασταυρώματα με αγνώστους, αυτά βεβαίως μας παρέχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να επιδείξουμε την γαλαντομία και την ανωτερότητά μας, αποσυρόμενοι στην τέρμα άκρη του πεζοδρομίου ή ακόμα καλύτερα, περνώντας απέναντι!

Κεφάλαιον δεύτερον: Περιμένοντας στην ουρά.

Παλιά : Ελισσόμασταν υπούλως ή και μη, γκρινιάζαμε δικαιολογημένα ή και όχι, γενικώς σπρωχνόμασταν και στριμωχνόμασταν κατά βούληση.

Τώρα: Αναμένουμε την σειρά μας κοσμίως, κρατώντας ευλαβικά απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ μας. Αλλιώς επιστρέφουμε στα παλιά μας. Αυτό δηλαδή, όταν δεν μας επιτηρεί εκ του μακρόθεν ή εκ του σύνεγγυς κάποιο όργανο της τάξης ή όταν δεν μας μαλώνει απηυδισμένος ο εκάστοτε υπάλληλος του σούπερ ή της τραπέζης, αναλόγως.

Κεφάλαιον τρίτον: Ντύσιμο ανάλογα με την περίσταση.

Παλιά: Σε γάμους, πάρτυ και στην εκκλησιά τα καλά μας, στο σπίτι μπιτζαμάκια, στη δουλειά επαγγελματική ένδυση αντιστοίχως.

Τώρα: Για κάθε περίσταση εξόδου αδιακρίτως μία είναι η ενδεδειγμένη, unisex ενδυμασία: μάσκα (λευκή, επαναχρησιμοποιούμενη, πλεκτή, αυτοσχέδια κ. τ. λ.) και γάντια, μιας χρήσης κατά προτίμηση. Για το σπίτι, μπιτζαμάκια όλες τις ώρες.

Κεφάλαιον τέταρτον: Στο σπίτι.

Παλιά: Καβγαδίζαμε, ακούγαμε μουσική στη διαπασών, τρώγαμε, διασκεδάζαμε και κουβεντιάζαμε κατά βούληση.

Τώρα: Κάνουμε τα παραπάνω ομοίως, απλά ενίοτε καταβάλουμε μια προσπάθεια να σεβόμαστε τις ώρες κοινής ησυχίας, σκεπτόμενοι για πρώτη ίσως φορά στη ζωή μας, ότι και οι γείτονες μας έχουν ψυχή και μπορεί και αυτοί να περνάνε μια δύσκολη περίοδο και συνεπώς να χρειάζονται λιγουλάκι ηρεμία.

Κεφάλαιον πέμπτον: Περιηγούμενοι στα social media.

Παλιά: Ποστάραμε αμέτρητες σέλφι, εκφράζαμε την γνώμη μας επί παντός επιστητού, περνούσαμε ατελείωτες ώρες μιλώντας με φίλους ή και μη, για σοβαρά και ανούσια εξίσου.

Τώρα: Κάνουμε ακριβώς τα ίδια, μόνο πολύ περισσότερο. Απαντάμε με φατσούλες ή λαίκ στον καταιγισμό «πολύ σημαντικών ενημερωτικών» μηνυμάτων με τα οποία καλοθελητές κατακλύζουν το inboχ μας. Προσπαθούμε να κρατάμε την ψυχραιμία μας σε σχέση με όσα βλέπουμε και διαβάζουμε. Απαντάμε κόσμια σε κάθε περίπτωση. Ιδιαιτέρως δε σημαντικό, όταν συμμετέχουμε σε βιντεοκλίσεις- προγραμματισμένες πάντοτε-, φροντίζουμε να τοποθετούμαστε σε ευνοϊκό φωτισμό και σε κολακευτική γωνία λήψης και φυσικά εμφανιζόμαστε ευπρεπισμένοι από τη μέση και πάνω οπωσδήποτε! Από τη μέση και κάτω, αντικέ αθλητικές φόρμες και παντοφλάκια επιτρέπονται. Τέλος,αν αδυνατούμε να ανταποκριθούμε με χάρη και ευγένεια στις ποικίλες διαδικτυακές μας υποχρεώσεις, προφασιζόμαστε με φυσικότητα προβλήματα στην σύνδεση και απλά αποσυνδεόμαστε!
Τι να κάνουμε; Κάθε εποχή και με τους δικούς της κανόνες «καλής» συμπεριφοράς! Όπως προείπε σοφά και ο Κικέρωνας «o tempora o mores»…!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες