Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Σαχέλ, η υποσαχάρια Αφρική

Κοντός ψαλμός… Το επόμενο χρονικό διάστημα η δημοσιογραφία θα ασχολείται πάλι για πολύ με τον όρο Σαχέλ. Πρόκειται για την υποσαχάρια ζώνη της νότιας Αφρικής, μια ομάδα γαλλόφωνων χωρών πρώην αποικίες της Γαλλίας, που ανεξαρτητοποιήθηκαν μετά το 1960.

Είναι δε το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας και το Τσαντ. Στις χώρες αυτές βρίσκονται τα όρια εξάπλωσης του Ισλάμ με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί θερμά επεισόδια ακατάπαυστων συγκρούσεων στο Τσαντ απ΄ την 10ετία του 1970 και στο Μάλι εδώ και 10 χρόνια. Επί Καντάφι η Λιβύη έλεγχε τις Ισλαμικές οργανώσεις στο Σαχέλ χειραγωγώντας τις με συνεγγυητή το Παρίσι. Μετά τον Εμφύλιο στη Λιβύη έσπευσαν να καλύψουν τα κενά κάθε λογής Ισλαμιστές με κίνητρα την ύπαρξη σημαντικών πρώτων υλών και κοιτασμάτων πετρελαίου, που εξανάγκασαν τη Γαλλία να θέσει ως προτεραιότητά της τη σταθεροποίηση της περιοχής, να μην υπάρξουν κενά και ανοίξει η παρεμβατική όρεξη της Τουρκίας, η οποία αυξάνει την παρουσία της, αναπτύσσοντας δεσμούς κυρίως στις πρώην γαλλικές αποικίες, Μάλι και Νίγηρας. Ένεκα τούτου προκαλούνται ανησυχίες και άσχημες σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας. Τώρα με την ελληνογαλλική συμφωνία για στρατιωτική συνδρομή μόλις ενεργοποιηθεί το άρθρο 18 για κοινές δραστηριότητες, θα ζητήσουν οι Γάλλοι ευρύτερη συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη Σαχέλ, να στείλουν τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα και λίγες δεκάδες Ελλήνων στρατιωτικών, που δεν θα εμπλακούν σε μάχες, αλλά θα φροντίζουν την ασφαλή διαφύλαξη μετακίνηση άλλων δυνάμεων.

Σε κάθε συμφωνία όταν παίρνεις, δίνεις, και εμείς εκτός από τα δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς, που θα δώσουμε το υποσχεθήκαμε να συνδράμουμε τις γαλλικές δυνάμεις στο Μάλι. Στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται «η συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως στις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σάχελ». Όμως στην ελληνογαλλική συμφωνία δεν αναφέρεται ότι η Γαλλία θα αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξης της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο ή αλλού αν χρειαστεί. Πρόκειται για την πολυδιάστατη συνεργασία από τον Διεθνή Συνασπισμό για το Σάχελ, δίνοντας έμφαση στον συντονισμό των αντιδράσεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εσωτερική ασφάλεια, είναι δε βήμα προόδου ότι κληθήκαμε να συμμετέχουμε στην εκπαιδευτική αποστολή της Ε.Ε. στο Μάλι. Η αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλει ως πρόσχημα για να μην ψηφίσει την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία εκτός των άλλων και τα αναφερόμενα σ’ αυτήν όσον αφορά το Σαλέχ. Θα μπορούσε το τελευταίο να θεωρηθεί υποκριτικό καθ’ όσον ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο 2018 στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες όταν έγινε και η Διεθνής Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαλέχ είχε εκφραστεί στο twitter, αναρτώντας και τη φωτογραφία των συμμετεχόντων ότι «η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην υποσαχάρια Αφρική. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της προς τις χώρες της Αφρικής, οι οποίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της φτώχειας». Αλλά και τον Φεβρουάριο 2019 ο κ. Τσίπρας έδωσε το πράσινο φως όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών του Σαχέλ κατά της τρομοκρατίας. Γνωρίζει λοιπόν, πολύ καλά ο τέως πρωθυπουργός ότι η σταθερότητα σ’ αυτή την υποσαχάρια περιοχή έχει μεγάλη σημασία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τούτο δεν εξασφαλίζεται μόνο με ευχολόγια.

2 Comments

  1. Αξιότιμε κύριε, στο πολύ αναλυτικό άρθρο σας επιτρέψτε μου στα περί της Ελληνο-Γαλλικής συμφωνίας να αναφέρω ότι πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία θεωρούνται ελληνική επικράτεια…..Με εκτίμηση

  2. Αν ειχε αναπτυχθη η παιδεια πολυ λιγοτερα προβληματα θα υπηρχαν …………παιδεια στους νεους ωστε ο πληθυσμος να μην πολλαπλασιαζοταν[σε αυτον τον τομεα θα μπρουσε να ειχε βοηθηση η διεθνης κοινοτητα }
    ….Επισης οι φυλες να μπορουσαν να δαπραγματευονται χωρις αιματοχυσιες

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα