Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Ρόμπερτ ή “Μπομπ” Μενέντεζ

Οι Αμερικανοί μετά την 11η Σεπτεμβρίου έχουν μεγάλη ευαισθησία στο θέμα της τρομοκρατίας εναντίον της οποίας υπέρμαχος είναι ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ ή “Μπομπ” Μενέντεζ. Έχει κάνει αγώνα τελευταίως, εναντίον του “γαυριάζοντα” Ερντογάν, που οι δραστηριότητές του έχουν πάρει διαστάσεις τελευταίως. Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές φαίνεται πως θα παραμείνει πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων της Γερουσίας των Δημοκρατικών.
Πρόκειται για έναν ισχυρό φιλέλληνα γερουσιαστή, ο οποίος τάχθηκε να υπερασπίζεται τα νησιά του Αιγαίου απ’ τους νεότουρκους “Αγαρηνούς”. Θεωρεί ότι «τα λάθος μηνύματα των ΗΠΑ οδηγούν τους Τούρκους σε ακραία επιθετικότητα». Είναι βέβαιος και το διατυπώνει, ότι ο Ερντογάν «θα δοκιμάσει τα όρια των Δυτικών και θα τραβάει στ’ άκρα στην Ανατολική Μεσόγειο, και όχι μόνον». Απόδειξη η βομβαρδιστική επιδρομή στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ εναντίον των Κούρδων, που τους θεωρούν υπεύθυνους για τη βομβιστική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη την 13η Νοεμβρίου. Την ονόμασαν “Γαμψό ξίφος”, στη δε επαρχία Χαλέπι προκάλεσαν 12 νεκρούς και ανεξακρίβωτο αριθμό τραυματιών.
Ο Μενέντεζ, μιλώντας σε εκδήλωση Ελλήνων ομογενών στο Νιου Τζέρσεϊ, διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι «εμείς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Ελλάδος δεν θα γίνει αποδεκτή και θα έχει συνέπειες… Νομίζω, συνέχισε ο γερουσιαστής, ότι παρότι θα ήθελε (ο Ερντογάν) να κάνει αυτό, για ν’ αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων, θεωρώ ότι όπως είναι ο κόσμος… δεν θα το κάνει, πρέπει, όμως, να είμαστε σε εγρήγορση». Τίθεται αλληλεγγύη προς τους Έλληνες, εκτιμώντας τη συνεισφορά των ΗΠΑ προς τη χώρα μας, για το πόσο «απίστευτοι σύμμαχοι» είμαστε μέσω ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Γεννημένος ο Μενέντεζ από Κουβανούς μετανάστες, αντικομουνιστής και φανατικός πολέμιος του καθεστώτος της Κούβας, όπως και στο κουβανικό λόμπι των ΗΠΑ. Επιτέθηκε στον Χριστόφια, όταν ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Αβάνα, ετάχθη δε κατά της Μόσχας και του Πεκίνου, υποστηρίζοντας όλες τις ενέργειες των Δυτικών εναντίον τους. Είχε προωθήσει νόμο χρηματοδότησης των Ουκρανών ν’ αντιμετωπίσουν τις εξεγερμένες ρωσόφωνες επαρχίες του Ντονέτσκ, ενώ είναι απ’ τους πρώτους γερουσιαστές που επεσκέφθησαν το Κίεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στο παρελθόν είχε υποστηρίξει την «ανθρωπιστική ενέργεια» στο γιουγκοσλαβικό και ψήφισε υπέρ της εισβολής στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αλλά κατά της αποχώρησης τους, αλλά δεν εισακούστηκε ως προς το Αφγανιστάν.
Για τους αντιπάλους του στις ΗΠΑ είναι αξιοκατάκριτος, επειδή συντέλεσε να ψηφισθούν νόμοι φοροαπαλλαγών υπέρ των πλουσίων, τον βαραίνει δε μομφή, ότι δέχθηκε να κάνει διακοπές σε πολυτελές ξενοδοχείο με έξοδα ενός οφθαλμίατρου που του διέθεσε και το ιδιωτικό του τζετ. Λέγεται ότι του ζήτησε ως αντάλλαγμα «διευκολύνσεις», γι’ αυτό η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο δικαστικής διερεύνησης.
Αυτός είναι ο “Μπομπ” Μενέντεζ, που είπε ότι «βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο των σχέσεων μας με την Ελλάδα». Τον χαρακτηρίζουμε «προστάτη των ελληνικών συμφερόντων», γι’ αυτό τον τιμήσαμε με τον “Μεγαλόσταυρο”, μη θέλοντας να καταλάβουμε ότι κανένας δεν κάνει τίποτα για κανέναν ανιδιοτελώς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα